Armijos šalininkai antradienį lūkuriuodami eilėse prie balsavimo apylinkių dainavo patriotines dainas, bučiavo Egipto aukščiausio rango karininko atvaizdus ir dalijosi lūkesčiais dėl politinių negandų varginamos savo šalies ateities.

Nepaisant griežtų saugumo priemonių, kurių buvo imtasi dėl dvi dienas vykstančio balsavimo, per pavienius smurto proveržius žuvo 11 žmonių.

Protestuotojai degino padangas ir svaidė į policininkus akmenis bei padegamąsias bombas – šių neramumų pakako, kad daug įbaugintų rinkėjų, būgštaudami dėl savo saugumo, liktų namuose.

Šis referendumas veikiausiai atvers kelią siekti prezidento posto generolui Abdel Fattahui al Sisi, kuris pernai liepą nušalino pirmąjį demokratiškai išrinktą prezidentą M.Mursi ir pradėjo susidorojimą su jo Musulmonų brolija.

Referendumas dėl konstitucijos taip pat yra viena iš svarbiausių politinių gairių, kurios turi sudaryti sąlygas naujiems prezidento ir parlamento rinkimams po įvykdyto perversmo, kuris suskaldė Egiptą į dvi nesutaikomas stovyklas. Vieną jų sudaro armija ir saugumo pajėgos, o kitą – Musulmonų brolijos šalininkai. Be to, didelė dalis visuomenės suirzusi ir pavargusi nuo trejus metus besitęsiančių neramumų.

Šalyje tvyrant baimės ir paranojos atmosferai, žiniasklaida, didžioji dalis kurios yra visiškai lojali armijai, taip pat nemaža dalis visuomenės nelinkusi toleruoti jokių nuomonių skirtumų.

Už bet kokią agitaciją referendume balsuoti prieš naująją konstituciją grėsė areštas, o egiptiečiai, išdrįsę viešai pareikšti, jog nepritaria dokumentui ar kuriam nors jo skyriui, greitai buvo paskelbti išdavikais.

Būgštaujant dėl galimų nušalintam prezidentui lojalių kovotojų atakų, net 160 tūkst. karių ir 200 tūkst. policininkų buvo sutelkti užtikrinti saugumą balsavimo punktuose, išsibarsčiusiuose po visą šalį, kurioje gyvena apie 90 mln. žmonių.

Mašinoms draudžiama sustoti ar privažiuoti prie balsavimo apylinkių, o moteris apieško policininkės. Virš Kairo ir kitų didžiųjų miestų ratus suka sraigtasparniai.

Antradienį likus kelioms valandoms iki balsavimo apylinkių atidarymo Kaire prie vienų teismo rūmų sprogo bomba. Sprogimas, nugriaudėjęs tankiai gyvenamame Imbabos rajone, kuris laikomas Musulmonų brolijos bastionu, didelės žalos nepadarė, žmonės per jį nenukentėjo.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad vykstant balsavimui, Kaire, gretimoje Gizos provincijoje ir į pietus nuo sostinės esančiose Beni Suveifo ir Sauhadžo provincijose per M.Mursi šalininkų ir vyriausybės saugumo pajėgų susirėmimus žuvo 11 žmonių ir dar 28 buvo sužeisti.

Keturi žmonės žuvo Sauhadže per ginkluotų vyrų susišaudymą su policininkais, budėjusiais ant namų stogų. Dar trys žmonės, tarp jų aukšto rango policijos pareigūnas, per šias šaudynes buvo sužeisti.

Vienas M.Mursi šalininkas buvo nušautas, kai kartu su 100 žmonių mėgino įsiveržti į balsavimo apylinkę Beni Suveifo provincijoje. Kol kas neaišku, nuo kieno kulkos jis krito.

Šis referendumas yra jau šeštasis visuotinis balsavimas Egipte nuo 2011-ųjų, kai per visuotinį sukilimą buvo nušalintas autoritarinis šalies lyderis Hosni Mubarakas. Penki ankstesni balsavimai, įskaitant 2012-ųjų birželį vykusius rinkimus, kuriuos laimėjo M.Mursi, buvo laisviausi per visą šalies istoriją.

Visgi šį referendumą temdo kritika, kad dauguma laisvių, kurios buvo iškovotos per H.Mubarako režimą nuvertusį sukilimą, vėl buvo suvaržytos vykdant susidorojimą su Musulmonų brolija, o kariškių remiama administracija stengiasi nuslopinti bet kokius nuomonių skirtumus.