Tarptautinė migracijos organizacija (IOM) informavo, jog pirmiausia iš sostinės Bangyje esančios stovyklos išskraidins 800 Čado piliečių. Stovykloje netoli Bangio oro uosto glaudžiasi 2 tūkst. 500 čadiečių, "kurie dėl perpildytos stovyklos ir antisanitarinių sąlygų gyvena siaubingai ", sakoma IOM pranešime.

Tūkstančiai čadiečių pastarosiomis savaitėmis jau paliko CAR, kur jiems gresia pavojus, nes kai kurie kaltina juos parama antivyriausybiniams sukilėliams. Dauguma bandančiųjų grįžti namo įstrigo pavojingose pasienio teritorijose. Tarp jų - daugiausia moterys ir vaikai.

33 tūkst. afrikiečių iš kaimyninių šalių reikalinga skubi pagalba.

IOM teigė, kad pagalbos prašymų evakuoti šalies piliečius sulaukė iš Čado, Nigerio, Malio, Sudano ir Kongo Demokratinės Respublikos.

"Šių migrantų evakuacija turi būti padaryta skubiai siekiant išvengti, kad žmonės nebandytų patys išvykti į savo šalį ir nerizikuotų", - sakė IOM vadovė Vakarų Afrikos reikalais Carmela Godeau.

Iš viso per 60 tūkst. migrantų iš kaimyninių valstybių savo ambasadose Bangyje kreipėsi dėl pagalbos, pridūrė C. Godeau. Šalių valdžia jau evakavo beveik 27 tūkst. žmonių.

Afrikos Sąjunga šiuo metu į šalį yra pasiuntusi 4 tūkst. taikdarių, o Prancūzija dislokavo 1 tūkst. 600 karių, kurie padėtų atnaujinti taiką.

Dėl musulmonų ir krikščionių sukilėlių kovų penktadienį, per dvi dienas trukusį regiono šalių viršūnių susitikimą, skirtą neramumams CAR užbaigti, atsistatydino laikinasis šalies prezidentas Michelis Djotodia.

Nuo kovų pradžios gruodį žuvo mažiausiai tūkstantis žmonių.

Musulmonų sukilėlių grupuotė "Seleka" 2013 metų kovo mėnesį nuvertė prezidentą Francois Bozize ir nuo tada prasidėjo religinių grupių susirėmimai. Sukilėlių lyderis M. Djotodia pasiskelbė laikinuoju prezidentu ir tapo pirmuoju musulmonu lyderiu šalyje, kurios dauguma gyventojų - krikščionys.