Šeremetjevo ir Vnukovo oro uostai aptarnaują didžiąją daugumą tarptautinių skrydžių Rusijoje. Per juos į šalį tai pat atvyks dauguma užsieniečių, planuojančių dalyvauti žaidynėse, kurios vyks vasario 7–23 dienomis Juodosios jūros kurorte.

Netikėtai įvestas draudimas, taikomas netgi kai kuriems receptiniams vaistams ir kosmetikai, buvo naujausia iš griežtų saugumo priemonių, kurių buvo imtasi likus mėnesiui iki olimpinių žaidynių. Šis sprendimas išprovokavo komentatorių įtūžį Rusijos interneto portaluose.

Rusija šią savaitę pradėjo didžiausią saugumo operaciją per olimpinių žaidynių istoriją, siekdama pašalinti islamistų smurto pavojų po to, kai praeitą mėnesį du mirtininkų sprogdintojų išpuoliai pietiniame Volgogrado didmiestyje pareikalavo dešimčių žmonių gyvybių.

Per gruodžio 29–30 dienomis įvykdytus sprogdinimus žuvo iš viso 34 žmonės. Tos atakos padidino nuogąstavimus, kad galbūt atsinaujino netoliese esančiame Šiaurės Kaukaze veikiančių kovotojų kampanija. Islamistai sukilėliai jau anksčiau grasino surengti atakų prieš prasidedant olimpiadai ir jai vykstant.

Šeremetjevo oro uostas nurodė savo tinklalapyje, kad naujasis draudimas taikomas „visiems skysčiams, įskaitant asmeninės higienos priemones, kosmetiką, vaistus, skysčiai, aerozoliai bet kokiose talpose“.

Jis tai pat taikomas „priemonėms, naudojamoms meninėje veikloje (dažai, gruntai, klijai)“.

Šie suvaržymai, patvirtinti Federalinės oro susisiekimo agentūros „Rosaviacija“, galios iki kovo 21 dienos.

Anksčiau abu Maskvos oro uostai leisdavo keleiviams įsinešti į lėktuvo saloną iki 100 ml skysčių.

Pastangos užtikrinti olimpiados saugumą buvo dėmesio centre nuo pat 2007 metų, kai Rusija užsitikrino teisę surengti šias žaidynes, įveikusi daug kliūčių ir asmeniškai prisidėjus prezidentui Vladimirui Putinui.

Kovo 7–16 dienomis Sočyje taip pats žiemos parolimpinės žaidynės, o V.Putinas viešai uždraudė saugumo pareigūnams išeiti atostogų, kol paskutinis to renginio svečias iš užsienio paliks šalį.

Nuo antradienio patruliuojančios armijos šarvuotosios mašinos ir karinių jūrų pajėgų laivai, budintys Juodojoje jūroje, prisidės prie 37 tūkst. saugumo pareigūnų, prižiūrėsiančių sporto šventę, kuri turėtų tapti vienu iš labiausiai įsimintinų momentų per jau 14 metų trunkantį V.Putino vadovavimą.

Pagal Kremliaus įsakymą taip pat buvo nustatyta „draudžiamoji zona“, kurioje bus įrengti kontrolės postai keliuose, vedančiuose į Sočį, o miesto gyventojams nebus leidžiama privažiuoti prie olimpinių kompleksų be specialių leidimų.

Be to, Rusijos pašto tarnyba paskelbė tikrinsianti visus laiškus ir siuntinius, siunčiamus į Krasnodaro regioną, ypač Sočį ir jo apylinkes, siekiant užtikrinti olimpiados saugumą.

Saugumo analitikai argumentuoja, kad milžiniškos pastangos apsaugoti Sočio olimpinius kompleksus gali padaryti kitus šalies regionus labiau pažeidžiamais atakoms.

Pasak jų, drakoniškos priemonės gali būti pasirodyti neveiksmingos be rimtų pastangų infiltruotis į potencialias teroristų kuopeles, ypač naudojant šiuolaikines technologijas.

Draudimas įsinešti skysčius Maskvos oro uostuose buvo paskelbtas tuo metu, kai kitų šalių oro bendrovės ir vyriausybės švelnina griežtas taisykles, paskelbtas reaguojant į 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas Jungtinėse Valstijose.

Dabar JAV teritorinio saugumo departamentas leidžia keleiviams įsinešti į lėktuvus kai kuriuos skysčius, tokius kaip kūdikių maistas arba vaistai – „pagrįstus kiekius, viršijančius tris uncijas (85 gramus)“ – jeigu jie iš anksto deklaruojami.

Europos Sąjungoje į lėktuvo saloną leidžiama įsinešti iki litro „skysčių, dantų pastos, kosmetikos kremų (ir) gelių“ – su sąlyga, kad jie laikomi skaidriuose maišeliuose ir yra paskirstyti mažesnėse talpose.

Parengtas masinės evakuacijos planas

Amerikiečių slidžių sporto federacija pasirašė sutartį su privačia apsaugos kompanija „Global Rescue“ dėl sportininkų saugumo užtikrinimo per žiemos olimpiadą Sočyje.

Parengtas masinės evakuacijos planas nenumatytų aplinkybių atveju, informuoja DELFI.lv.

Kompanijos vadovo teigimu, evakuacijai rezervuoti penki lėktuvai, viename telpa 200 žmonių. Iš viso „Global Rescue“ saugos 375 žmones, tarp jų sportininkus, federacijos narius ir svečius.

Danas Richardsonas pabrėžė, jog rusų pusės taikomos saugumo priemonės jam atrodo išmintingos ir pakankamos, o jo kompanija turi būti pasirengusi nepaprastosioms situacijoms ir nustatyti, kur Sočyje yra saugūs prieglobsčio ir poilsio taškai.

JAV Nacionalinis saugumo komitetas nesutiko nurodyti, kokių saugumo priemonių imamasi, tik pabrėžė, kad komitetas nesudarė sutarčių su privačiomis apsaugos bendrovėmis.

Anksčiau JAV saugumo ministras Chickas Heigels išsakė pasirengimą padėti Rusijai kovojant su grėsme prieš olimpiadą. Amerikiečių delegaciją per olimpiadą saugos atitinkamos valstybinės struktūros.

Olimpinės žaidynės Sočyje vyks nuo vasario 7 iki 23 d. Nuo kovo 7 iki 16 d. vyks parolimpinės žaidynės. Miestas bus uždarytas iki kovo 21 d.