62 metų L.Straujuma šiame poste pakeis Valdį Dombrovskį, kuris atsistatydino prisiimdamas atsakomybę dėl lapkritį Rygoje įvykusios tragedijos, kai įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo 54 žmonės, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

Nuo 2011-ųjų Žemės ūkio ministerijai vadovaujanti L.Straujuma pelnė pagyrimų už savo derybinius įgūdžius, kai siekė šalies ūkininkams naudingesnio ES susitarimo.

V.Dombrovskis toliau vadovaus vyriausybei, kol bus suformuotas naujas kabinetas. Prognozuojama, kad šis procesas truks dvi ar tris savaites. Naujoji vyriausybė dirbs iki spalį numatytų rinkimų.

„Esu tikra, kad ši centro dešiniųjų koalicija gali dirbti efektyviai“, – sakė L.Straujuma žurnalistams Rygoje.

Fiziko išsilavinimą turintis 42 metų V.Dombrovskis, pelnęs pagarbą dėl savo skaidrios politikos, atsistatydino lapkričio 27 dieną po šalį sukrėtusios nelaimės Rygos vakariniame Zuolitūdės rajone. Jis yra ilgiausiai dirbęs premjeras nuo tada, kai šalis 1991-aisiais atgavo nepriklausomybę.

Du milijonus gyventojų turinti Latvija 2004-aisiais prisijungė prie ES, o šįmet tapo 18-ąja euro zonos nare.

L.Straumjuma, anksčiau dirbusi ekonomiste ir valstybės tarnautoja, iki šiol buvo nepartinė politikė. Sekmadienį ministrė įstojo į centro dešiniųjų partiją „Vienybė“, kad ši politinė jėga galėtų oficialiai iškelti ją kandidate į vyriausybės vadovo postą.

Spaudos konferencijoje Rygoje L.Straujuma pasirodė su keturių partijų, kurios iš principo pritarė jos kandidatūrai į premjerus, atstovais.

L.Straujuma sakė, kad vadovaudama vyriausybei daugiausiai dėmesio skirs efektyviam ES lėšų panaudojimui ir pastangoms gerinti švietimą.

„Būtina per ateinančius devynis mėnesius išlaikyti stabilumą“, – pabrėžė ji.

Latvijos žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad L.Straujuma savo išvaizda kiek panaši į Vokietijos kanclerę Angelą Merkel. Pati L.Straujuma pirmadienį nuleido juokais šiuos pastebėjimus: „Jaučiuosi labai pamaloninta, kad esu lyginama su ponia Merkel“.

Sulaukusi prezidento pritarimo jos kandidatūrai, dabar L.Straujuma pradės derybas su Seime atstovaujamomis politinėmis partijomis.

100 vietų Seime naujoji vyriausybė turėtų kontroliuoti 66 vietas (keturių partijų koalicijos deputatai ir nepartiniai Seimo nariai, kurių paramą jau užsitikrino L.Straujuma).

Latvijos premjero poste dar nėra dirbusi nė viena moteris, tuo tarpu prezidento pareigas 1999-2007 metais dvi kadencijas iš eilės ėjo Vaira Vykė-Freiberga, kuri laikoma viena geriausių šalies vadovų per visą jos istoriją.

V. Dombrovskis: Dabartinė Latvijos valdančioji koalicija turėtų dirbti ir po rinkimų

Latvijoje naujai sudarytos valdančiosios koalicijos tikslas yra tęsti darbus ir po šių metų rudenį vyksiančių visuotinių rinkimų, antradienį pareiškė darbą baigiantis premjeras Valdis Dombrovskis.

„Ši vyriausybė formuojama turint tikslą, kad naujai sudaryta koalicija toliau dirbs ir po visuotinių rinkimų. Tai yra priežastis, kodėl mes kuriame plačią centro dešiniųjų koaliciją – tokios sudėties koaliciją mes matome po rinkimų“, – sakė jis Latvijos visuomeninės televizijos ryto naujienų laidoje.

Pasak V.Dombrovskio, dar anksti kalbėti apie kandidatus į ministrus vyriausybėje, kuri bus sudaryta po rinkimų.

Jis pabrėžė, jog dabar reikia suformuoti naują kabinetą, kad jis pradėtų dirbti kiek įmanoma greičiau.

Premjeras sakė, jog su malonumu padės naujai vyriausybei patarimais, ir aktyviai dalyvauja kabineto formavimo procese.

Jo teigimu, vienas pagrindinių naujosios vyriausybės uždavinių bus derybų su Europos Komisija dėl ES lėšų užbaigimas, kad nebūtų vėluojama jas įsisavinant.

Pasak V.Dombrovskio, taip pat svarbūs klausimai yra lapkritį Rygoje įvykusios nelaimės, kai įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo 54 žmonės, tyrimas bei šios statybų taisyklių pakeitimai, susiję su šia tragedija.

„Naujajai vyriausybei taip pat teks užbaigti pasirengimą Latvijos pirmininkavimui ES“, – pabrėžė jis.

Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis pirmadienį formuoti naują ministrų kabinetą pavedė Laimduotai Straujumai, kuri darbą baigiančioje vyriausybėje dirba žemės ūkio ministre.

Prognozuojama, kad balsavimas Seime dėl naujo ministrų kabineto patvirtinimo galėtų įvykti po dviejų ar trijų savaičių.