Istorija, kuri pradėjo plisti tarsi miškų gaisrai, kai ją paskelbė vienas Honkongo laikraštis, sudarė įspūdį, kad jaunasis Šiaurės Korėjos lyderis yra kur kas žiauresnis ir neprognozuojamas negu manyta anksčiau, rašo „The Telegraph“.

Nors Šiaurės Korėja patvirtino praėjusį mėnesį pašalinusi ir įvykdžiusi egzekuciją Kim Jong Uno dėdei Jang Song Thaekui, kuris kadaise buvo antras įtakingiausias asmuo izoliuotoje šalyje, detalės, kaip ši mirties bausmė buvo įvykdyta, neskelbiamos.

Iš pradžių buvo spėliojama, kad Jang Song Thaekas buvo sušaudytas – tai, žiniasklaidos teigimu, yra įprasta bausmė „išdavikams“.

Tačiau Kinijos „Tencent Weibo“ tinklalapyje netruko pasirodyti alternatyvus pranešimas apie 67 metų aukšto pareigūno mirtį, kurį nedelsiant pasigavo viso pasaulio žiniasklaidos kanalai. Gruodžio 11 dieną „Tencent Weibo“ svetainėje pasirodžiusi informacija skelbė, kad Jang Song Thaekas ir penki jo parankiniai buvo negyvai užpjudyti šunimis. Dabar paaiškėjo, kad tai tebuvo satyrinis įrašas.

Skaičiai rodo, kad jis buvo peržiūrėtas 290 tūkst. kartų.

Honkonge leidžiamas laikraštis „Wen Wei Po“ paskelbė strapsnį ir nuotrauką su „Weibo“ įrašu, kuriuo buvo grindžiamas pranešimas, esą Jang Song Thaekas buvo sudraskytas.

Po 12 dienų šį straipsnį perspausdino Singapūro laikraštis „Straits Times“, o tuomet jo informaciją pasigavo virtinė Jungtinių Valstijų ir Europos žiniasklaidos priemonių, pradedant spauda ir baigiant televizija.

Dėl informacijos iš pirmų rankų trūkumo skaitytojai tiki daugeliu šiurpių istorijų iš Šiaurės Korėjos.