L.Straujumą kandidate į vyriausybės vadovo postą sekmadienį iškėlė centro dešiniųjų partija „Vienybė“.

Latvijos centristinės pakraipos Reformų partija pirmadienį taip pat pareiškė remianti žemės ūkio ministrės L.Straujumos kandidatūrą į premjerus.

„Reformų partijos valdyba ir Seimo frakcija priėmė vieningą sprendimą pritarti ponios L.Straujumos iškėlimui kandidate į ministro pirmininko postą“, – sakė žurnalistams Reformų partijos lyderis Edmundas Demiteras.

Kaip anksčiau buvo pranešta, „Vienybė“ per valdybos posėdį sekmadienį nusprendė kandidate į šalies premjerus pasiūlyti darbą baigiančios vyriausybės žemės ūkio ministrę L.Straujumą, kuri iki šiol buvo nepartinė ministrė. Ji tik per minėtą sekmadienio posėdį buvo priimta į „Vienybę“ kaip oficiali partijos narė ir buvo įtraukta į partijos valdybą.

Nauja Latvijos vyriausybė gali būti patvirtinta per 2-3 savaites

Latvijos prezidento į ministrės pirmininkės postą siūloma Laimdota Straujuma pirmadienį pareiškė, kad nauja šalies vyriausybė gali būti patvirtinta per dvi ar tris savaites.

Ji pabrėžė, kad būsimo ministrų kabineto sudėtis kol kas dar nesvarstyta.

„Šiandien tai tuščias lapas. Dar kartą pabrėžiu, kad su partijomis nekalbėjome apie postus. Iš pradžių dirbsime prie laukiančių užduočių, prie deklaracijos“, – sakė L.Straujuma.

Kandidatė į premjerus taip pat sakė, kad postus naujojoje vyriausybėje gali išsaugoti dabartinė kultūros ministrė Dacė Melbаrdė ir vidaus reikalų ministras Rihardas Kozlovskis), kaip nurodė ir prezidentas.

Pasak Latvijos parlamento pirmininkės Solvitos Abuoltynios, L.Straujumos kandidatūrą šiu metu palaiko 67 parlamentarai. Ji taip pat sakė, kad iki sausio 23 dieną numatomų Seime užsienio politikos debatų, kuriuose svarbų vaidmenį turėtų atlikti užsienio reikalų ministras, vyriausybė turi būti suformuota.

L.Straujuma pabrėžė, kad artimiausius devynis mėnesius naujosios vyriausybės darbui reikia stabilumo.

Ji sakė labai gerai vertinanti buvusį premjerą Valdį Dombrovskį ir jo darbo vyriausybės vadovo poste rezultatus.

Svarbiausiais uždaviniais L.Straujuma laiko darbą su Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų paskirstymo programa, tragedijos Zuolitudėje, kur įgriuvo prekybos centro „Maxima“ stogas, analizę, veiklą švietimo srityje ir turtinės nelygybės mažinimą.

„Vienas svarbiausių uždavinių – neleisti žlugti valstybės biudžetui“, – pabrėžė L.Straujuma.

„Vyriausybė turi toliau laikytis makroekonominio kurso, o pirmiausias uždavinys, nepaprastai svarbus verslininkams, taip pat ir visuomenei – ES struktūrinių fondų programos parengimas“, – sakė ji.

„Visuomenę sukrėtė Zuolitūdės tragedija; suprantama, ką reikia pasakyti konkrečiai – kas ten įvyko ir kas už tai atsakingas. Tokia yra mūsų vyriausybės pareiga, pažymėjo L.Straujuma. – Lygia greta reikia taip pat analizuoti procesus ir gelbėjimo darbus“.

„Tolimesnėje perspektyvoje mano prioritetu taps ir visokiausias švietimas, taip pat nelygybės visuomenėje mažinimas“, – nurodė ji.