Kaip praneša Rusijos žiniasklaida, sekmadienį verslininkas sėdo į traukinį ir išvažiavo į Šveicariją. Čia jis nusprendė išvykti po pokalbio su žmona.

Vos tik atvykęs į Šveicariją M. Chodorkovskis davė interviu vietos televizijai SRF – buvęs bankininkas teigė, kad ateityje ketina kovoti už neteisėtai nuteistų asmenų teises Rusijoje.

„Su politika, mano požiūriu, tai niekaip nesusiję“, - pabrėžė jis.

„Aš suprantu savo atsakomybę prieš visuomenę, žiniasklaidą ir tuos žmones, kurie man padėjo išeiti į laisvę, - kalbėjo M. Chodorkovskis. - Ir aš taip pat noriu padėti kitiems žmonėms. Negalima ramiai gyventi žinant, kad kalėjimuose laikomi politkaliniai“.

M. Chodorkovskis taip pat pabrėžė, kad kiekvienas „normalus pilietis“ privalo kovoti už neteisingai nuteistų asmenų išlaisvinimą.

Ankčiau buvo skelbta, kad M. Chodorkovskis gavo Šengeno vizą į Šveicariją.

Šveicarija patenkino Michailo Chodorkovskio prašymą išduoti Šengeno vizą. Ji leidžia tris mėnesius būti Šengeno erdvėje“, – sakoma ambasados pareiškime apie 26 ES šalių teritoriją apimančią vizą. Šveicarijoje gyvena M.Chodorkovskio šeima.

Gruodžio 20 d. M. Chodorkovskis po dešimties metų buvo paleistas į laisvę - jis kalėjo už sukčiavimą ir mokesčių slėpimą. Verslininkas nedelsdamas išvyko į Vokietiją.

Kiek anksčiau M. Chodorkovskio atstovė spaudai Olga Pispanen AFP agentūrai pranešė, kad buvęs kalinys svarsto galimybę persikleti į Šveicariją gyventi visam laikui - čia mokyklą lanko jo dvynukai.

Šengeno vizą turintis asmuo iki 90 dienų per pusmetį gali lankytis 26 Šengeno zonos šalyse. Šveicarijoje gyvena M. Chodorkovskio žmona Ina ir dvyniai Glebas bei Ilja, poros dukra Anastasija gyvena Maskvoje.

Pasak šveicarų žiniasklaidos, M. Chodorkovskis, kuris kažkada buvo turtingiausias Rusijos žmogus, dalį savo piniginių lėšų laiko Šveicarijos bankuose. Laikraštis "Sonntagszeitung" kalba apie mažiausiai 200 mln. sąskaitose turimų Šveicarijos frankų (166 mln. eurų).