Pati JAV Aukščiausiojo Teismo teisėja Sonia Sotomayor – kilusi iš Niujorko - paleido mechanizmą, kad garsusis 5,5 tūkst. kilogramų sveriantis spalvotas rutulys imtų leistis prie padalos, žyminčios vienų metų pabaigą ir kitų metų pradžią.

Taimso aikštė virš švenčiančios minios žėrėjo neoninėmis šviesomis.

Trys astronautai iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) pasirodė didžiuliame ekrane ir palinkėjo miniai laimingų Naujųjų metų.

Šaltį žmonės ištvėrė iš dalies dėl daugelio „gyvų“ pasirodymų, tarp kurių buvo Melissos Etheridge atlikta Johno Lennono daina „Imagine“.

„Tikrai šalta, bet čia daug pramogų. Linksma!“, - sakė Sara iš Naujojo Džersio, kuri į aikštę atvyko septintą ryto, kad būtų pirmosiose žiūrovų eilėse.

Po to sekė šventės JAV miestuose į vakarus nuo Niujorko.

Niujorkas:

Londonas:

Kitur pasaulyje Naujieji buvo pasitikti įspūdingais fejerverkais.

Maždaug 2,3 mln. žmonių buvo susirinkę Rio de Žaneiro Kopakabanos paplūdimyje, kur buvo iššaudyta maždaug 24 tonos fejerverkų raketų.

Europoje anksčiau Londonas šventė milžinišku fejerverku - po to, kai Dubajus pabandė pasiekti pasaulinį didžiausio visų laikų fejerverko rekordą.

Dar anksčiau pasaulinę įspūdingų fejerverkų bangą pradėjo Australijos miestas Sidnėjus.

Londone minios pratrūko sveikinimo šūksniais, kai parlamento bokšto laikrodis dūžiais paskelbė 2014 metų pradžią. Žmonės buvo susirinkę Temzės pakrantėse pasižiūrėti fejerverko prie „Londono akies“ apžvalgos rato.

Maždaug 50 tūkst. žmonių dalyvavo „pirmajame pasaulio multisensoriniame fejerverke“, kurio metu vienoje vietoje ant minios krito ersikinis sniegas, valgomas bananų konfeti ir apelsinų kvapo burbulai.

Prieš tai Dubajuje, kuris siekė patekti į Guinnesso rekordų knygą, buvo iššaudyta daugiau kaip 400 tūkst. fejerverkų raketų.

Įspūdingas šou truko maždaug 6 minutes ir driekėsi net 100 pakrantės kilometrų, nors pagrindinis jo taškas buvo aukščiausias pasaulio pastatas - 830 m aukščio „Burj Khalifa“.

Žmonės gatvėse fotografavo raketų nušviečiamą dangų. „Tai – nuostabu, - sakė 35 metų siras May Hinnawi. – Papasakosiu savo vaikams ir vaikaičiams, kad buvau čia ir mačiau šį renginį“.

Kuveitas pasaulinį rekordą buvo pasiekęs 2011 metais, kai per valandos trukmės šou buvo iššautos 77 282 fejerverkų raketos.

Europoje berlyniečiai šventė prie Brandenburgo vartų, o šimtai tūkstančių paryžiečių buvo susirinkę Eliziejaus laukuose.

„Paryžius šiandien nuostabus“, - sakė septintą dešimtį metų einanti kinė Hu Lichu, kuri atėjo drauge su vyru.

Paryžius:

Berlynas:

Tūkstančiai ispanų, laikydamiesi savo naujametinės tradicijos, Madride 2014-uosius pasitiko suvalgydami 12 vynuogių – po vieną su kiekvienu laikrodžio dūžiu.

Vienas žmogus nuo fejerverkų žuvo Nyderlanduose, o kitas – Prancūzijoje.

Šou pradėjo Sidnėjus

Kiribatis ir Samoa Ramiojo vandenyno regione pirmieji pasaulyje pasitiko Naujuosius metus - antradienį 10 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku. Pasaulinė šventė baigsis trečiadienį 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku atokiose JAV Houlando ir Beikerio salose.

Sidnėjus pirmasis pasaulyje surengė didelį pirotechnikos šou – dangų virš didžiausio Australijos miesto nušvietė 7 tonos raketų, kurios pirmą kartą po daugiau kaip 10 metų buvo šaudomos ir nuo Operos rūmų. Pasižiūrėti fejerverko buvo susirinkę maždaug 1,5 mln. žmonių.

Japonijoje milijonai žmonių apsilankė šventyklose, kur Naujuosius pasitiko apmąstymais ir maldomis už taiką artimiesiems.

Tačiau „supertaifūno“ „Haiyan“ nusiaubtuose Filipinų regionuose šventinė nuotaika buvo prislopinta. Mažame, sugriautame San Isidro kaime gyventojai vis dar kenčia siaubingą mirties dvoką – po tragedijos praėjus daugiau kaip septynioms savaitėms, čia viename lauke tebeguli į juodus maišus sukišti lavonai, iš viso – 1,4 tūkstančio.

Seulas 2014 metus pasitiko sena tradicija - 33-imis penkioliktojo amžiaus bronzinio varpo dūžiais.

Indonezijos šariato bastione Banda Ačėje miesto administracija pirmą kartą uždraudė Naujųjų metų šventimą. Islamo policija konfiskavo tūkstančius pirotechnikos priemonių ir kartoninių trimitų.

Indijos mieste Mumbajuje žmonės džiaugėsi teismuose pasiekta pergale prieš vietos policiją. Ši pergalė reiškė, kad barai ir restoranai galėjo dirbti iki 5 val. ryto, o ne iki 1 val. 30 minučių.

Pietų Afrikos Respublika (PAR) 2013 metus išlydėjo su 3D šou gruodžio 5-ąją mirusio Nelsono Mandelos garbei. Jo veido atvaizdas buvo projektuojamas ant Keiptauno rotušės, kur jis pasakė savo pirmą kalbą 1990-aisiais išleistas į laisvę po 27 kalėjimo metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)