Sidnėjus antradienį surengė precedento neturintį šviesų spektaklį ir taip pradėjo pasaulinę 2014 metų sutiktuvių šventę.

Tonos pirotechnikos priemonių nušvietė dangų virš didžiausio Australijos miesto Sidnėjaus. Pirmą kartą per daugiau kaip 10 metų fejerverkai šaudomi nuo Operos rūmų.

Sidnėjaus merė Clover Moore sakė, kad šou kainavo apie 6 mln. Australijos dolerių (5,4 mln. JAV dolerių) ir turėjo privilioti 1,6 mln. žiūrovų.

„Esame pasirengę surengti geriausias pasaulyje Naujųjų metų sutiktuves gražiausiame pasaulio uoste“, - anksčiau žurnalistams sakė C.Moore.

Likus trims valandoms iki vidurnakčio įvyko pirmasis iš trijų rekordinių vakaro fejerverkų šou. C.Moore žadėjo, kad šis šou, kuriam pasitelktos mikroorganizmų suskaidomos priemonės ir pakartotinai naudojamas vanduo, bus „didesnis nei bet kada“.

Viena pirmųjų 2014 metus sutiko Tonga. Šioje Ramiojo vandenyno regiono valstybėje buvo surengtos šventinės maldos, kurių kulminacija buvo šaudymas iš bambuko vamzdžių.

Tuo tarpu Dubajus siekė Guinnesso rekordo – surengti didžiausią fejerverką iš daugiau kaip 400 tūkst. raketų. Kartelę tokiems šou aukštai yra iškėlęs Kuveitas, kur 2011 metais per valandos trukmės šou buvo iššaudytos 77 282 fejerverkų raketos.

Tačiau anksčiau už Dubajų Naujuosius sutiks kiti didieji Azijos miestai, tarp jų – Honkongas, surengęs didžiausias Naujųjų sutiktuves per savo istoriją.

Honkonge fejerverkai buvo šaudomi nuo dangoraižių ir nuo kilometro ilgio linija Viktorijos uoste sustatytų baržų.

Japonijoje gyventojai šventei pirko krabus, tunų sašimius ir kitus delikatesus. Ypač gyva prekyba gali pasigirti makaronų pardavėjai – makaronų valgymas Naujųjų metų išvakarėse Japonijoje laikomas simboliniu: taip linkima ilgo gyvenimo.

Milijonai japonų anksti ryte tradiciškai lankys šventyklas ir mels taikos giminaičiams.

Tačiau „supertaifūno“ „Haiyan“ nusiaubtuose Filipinų regionuose šventinė nuotaika prislopinta. Taklobane, kuris nuo lapkričio 8-osios taifūno nukentėjo labiausiai, pareigūnai rengiasi vidurnakčio fejerverkui, kuris, kaip tikimasi, pakels nuotaiką, nors čia yra žuvę ar dingę beveik 8 tūkst. žmonių.

Pagalbos agentūros taip pat organizuoja nemokamus koncertus arba dalija maistą tradicinei Naujųjų metų išvakarių vakarienei.

Mažame, sugriautame San Isidro kaime gyventojai vis dar kenčia siaubingą mirties dvoką – po tragedijos praėjus daugiau kaip septynioms savaitėms, čia viename lauke tebeguli į juodus maišus sukišti lavonai, iš viso – 1,4 tūkstančio.

Tuo tarpu Seulas 2014 metus pasitiko sena tradicija - trisdešimt trimis 15-ojo amžiaus bronzinio varpo dūžiais.

Singapūre žmonės suplūdo į finansinį rajoną stebėti fejerverko, o į Marinos įlanką leido baltus rutulius su norais 2014 metams.

Indonezijos sostinės Džakartos centre buvo įrengta 12 scenų pasirodymams, kurie atspindėjo šio didžiulio salyno kultūrinę įvairovę.

Tačiau saugumu rūpinosi 6,5 tūkst. policininkų, nes buvo perspėjimų, kad ekstremistai šioje musulmoniškoje valstybėje gali rengti išpuolius. Dėl to įvairios šalys, tarp jų – kaimyninė Australija, yra paskelbusios perspėjimus savo piliečiams dėl kelionių į Indoneziją.

Indonezijos šariato bastione Banda Ačėje islamo policija konfiskavo tūkstančius pirotechnikos priemonių, nes miesto administracija pirmą kartą uždraudė Naujųjų metų šventimą.

„Neturėtų būti visiškai jokios veiklos metų sandūrai švęsti“, - sakė Banda Ačės šariato policijos aukšto rango pareigūnas Reza Kamilinas, kuris kalbėjo po to, kai Ulemų patariamoji asamblėja nusprendė, kad Naujųjų sutikimo šventė ar palinkėjimas „Linksmų Kalėdų“ mieste yra draudžiami dalykai.

Indijos mieste Mumbajuje švenčiantys žmonės džiaugiasi teismuose pasiekta pergale prieš vietos policiją. Ši pergalė reiškia, kad barai ir restoranai galės dirbti iki 5 val. ryto, o ne iki 1 val. 30 minučių.

Pernai dauguma naujametinių švenčių Indijoje buvo atšauktos po studentės mirtimi pasibaigusio grupinio išžaginimo, kuris visoje šalyje išprovokavo protestus ir nesibaigiančius svarstymus apie moterų teises.

Rio de Žaneire pareigūnai tikisi sulaukti 2,3 mln. žmonių. Trečdalis jų – turistai, susirinks Kopakabanos paplūdimyje žiūrėti fejerverko ir klausytis popmuzikos.

Šventės tema bus romantika, sakė šio Brazilijos miesto turizmo sekretorius Antonio Pedro Figueira de Mello.

„Vienu fejerverko su muzika metu muzika tarsi nutils ir mes Kopakabanoje turėsime bučinį, išgirsime „pakšt“, ... Kopakabanos paplūdimyje sprogs 100 širdučių“, - sakė jis.

Dideli šou taip pat rengiami Maskvos Raudonojoje aikštėje, Berlyne prie Brandenburgo vartų ir Londono centre, kur vidurnaktį aidės Didžiojo Beno dūžiai.

Naujųjų sutiktuvės Maskvoje:

Niujorke milijonas žmonių turi susirinkti Taimso aikštėje, kur vidurnakčio bus laukiama tradiciškai stebint, kaip žemyn leidžiasi laiko rutulys.

Keiptaunas Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) rengia nemokamą koncertą su fejerverkais ir 3D šou gruodžio 5-ąją mirusio Nelsono Mandelos garbei.

Kovos su apartheidu didvyrio gyvenimo vaizdai bus projektuojami ant miesto rotušės, kur jis pasakė savo pirmą kalbą 1990-aisiais išleistas į laisvę po 27 kalėjimo metų.

Tokijus, Japonija:

Singapūras:

Taipėjus, Taivanas:

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)