Australijos Naujojo Pietų Velso universiteto klimato kaitos profesorius Chrisas Turney teigia, jog „kvaila“ teigti, jog jis ir dar 73 žmonės, esantys laive „Akademik Shokalsky“, esą norėjo įrodyti, jog ledas, kuriame įstrigo, iš tikrųjų jau ištirpęs.

Mokslininkas nepalaužiamas – ledas tikrai tirpsta, o jų laivas ir toliau įkalintas jame.

„Tapome savo pačių eksperimento aukomis. Į Antarktidą atvykome aiškintis, kaip vienas iš didžiausių pasaulio ledkalnių keičia visą ledo sistemą. Dabar patys įstrigome lede, apsupusiame mūsų laivą“, - teigiama „Australasian Antarctic Expedition“ pareiškime.

„Dėl klimato kaitos tirpsta jūrinis ledas, tačiau čia ledo sluoksnis storėja“, - skelbia mokslininkai.

Vėliau Ch.Turney FoxNews.com sakė, jog laivą supantis ledas labai senas, susidaręs tikrai ne pastaruoju metu. Greičiausiai jis priklauso 120 kilometrų ilgio ledkalniui, kuris skilo prieš trejus metus. Gali būti, jog ledkalnis subyrėjo ir išplaukė į atvirus vandenis, kur dabar ir įstrigo Australijos mokslininkų komanda, būtent dėl klimato kaitos, teigia Ch.Turney.

„Ledą teritorijoje paskirstė pietryčių vėjai, susidarė vadinamasis domino efektas. Mes tiesiog netinkamu laiku atsidūrėme netinkamoje vietoje“, - iš laivo sakė Ch. Turney.

Klimato kaitos skeptikai iš mokslininkų ir jų teiginių atvirai šaiposi.

„Gera klausyti, kaip tie apie klimato atšilimą perspėjantys žmonės, nekenčiantys iškastinio kuro, keliauja į Antarktidą įrodyti, koks baisus tas iškastinio kuro sukeltas klimato atšilimas. O tada jiems gelbėti reikia to paties iškastinio kuro, juo varomų laivų ir sraigtasparnių, kurie vis tiek negali jiems padėti“, - teigia vienas tinklaraštininkas iš „Pirate Cove“.

Svetainėje „Newsbusters“ skelbiama, jog dauguma žiniasklaidos priemonių vengia siekti laivo likimą su jo vykdoma misija.

„Kažkur toli, toli į pietus, kur dabar vasara, grupelė su klimato kaita kovojančių mokslininkų įkalinti Antarktidos lede. Jeigu neįžvelgiate šios situacijos ironijos, tai tik dėl to, jog populiarioji žiniasklaida šį juokingą momentą bando visomis priemonėmis užglaistyti“, - skelbiama svetainėje.

Kol kas ledlaužiams nepavyko priartėti prie laivo arčiau nei per 16 kilometrų. Pranešama, jog laivą supa iki 3 metrų storio ledas. Laivas lede įkalintas nuo Kūčių.


Perlenkti lazdos negalės

Rusijos laivo, jau aštuonias dienas įstrigusio prie Antarktidos krantų, keleiviai ir įgulos nariai ketina sutikti Naujuosius metus vakarėlyje su gėrimais ir dainomis, laukdami, kol liausis pūga ir galės atskristi Kinijos sraigtasparnis, kuris turi juos išgelbėti.

Tačiau linksmindamiesi jie negalės perlenkti lazdos, nes pagalba gali atvykti bet kurią minutę.

Laivas „Akademik Šokalskij“, įstrigęs nuo gruodžio 24-osios už maždaug 100 jūrmylių (185 kilometrų) nuo Prancūzijai priklausančios Dumont'o D'Urville'o (Diumono Diurvilio) stoties Antarktidoje ir už 1,5 tūkst. jūrmylių (2,8 tūkst. kilometrų į pietus nuo Tasmanijos), Naujuosius metus sutiks 11 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku – dviem valandom anksčiau nei Sidnėjus.

Ryšys su laivu, įstrigusiu viename iš šalčiausių ir atokiausių mūsų planetos kampelių, nuolat trūkinėja, tačiau yra žinoma, kad keleiviai planavo susirinkti kajutkompanijoje ir sudainuoti specialią dainą apie jų patirtus nuotykius.

Tačiau linksmybės turės būti ribojamos, nes įgulai ir keleiviams gali tekti bet kuriuo momentu palikti laivą, jeigu nurimtų vėjas ir liautųsi snygis.

„Šio vakaro šventimas buvo tramdomas žinojimo, kad neabejotinai būsime išskraidinti sraigtasparniu – iš esmės pasitaikius pirmai progai, kai tik pagerės orai“, – ekspedicijos gydytojas Andrew Peacockas sakė paskambinęs palydoviniu telefonu.

„Draugija buvo nuostabu, tačiau truputį gaila, kad viskas taip susiklostė. Žinome, kad daugybė kitų žmonių nepaprastai sunkiai dirba, kad mus iš čia ištrauktų“, – pridūrė jis.

„Akademik Šokalskij“ išplaukė iš Naujosios Zelandijos lapkričio 28-ąją per privačią ekspediciją, kuria siekta paminėti garsaus australo keliautojo Douglaso Mawsono žygio į Antarktidą 100-ąsias metines.

Netoliese esančio Kinijos ledlaužio sraigtasparnis yra pasiruošęs pakilti bet kuriuo metu, kai kitas ledlaužis, priklausantis Australijai, pirmadienį nesugebėjo pasiekti įstrigusio laivo, antradienį nurodė Australijos jūrų saugumo valdyba (AMSA).

Gelbėtojai planavo išskraidinti visus 52 keleivius į Kinijos ledlaužį „Snow Dragon“, o dauguma įgulos narių tikriausiai liks savo laive, pridūrė AMSA.

Kinijos laivas šeštadienį jau buvo priartėjęs tiek, kad matė „Akademik Šokalskij“ prie horizonto, bet turėjo pasukti atgal, nesugebėjęs pralaužti ledų, kurie vietomis buvo 3 metrų storio.

Iš „Snow Dragon“ keleivius planuojama perkelti į Australijos laivą „Aurora Australis“, gabenantį atsargas į Antarktidą.

Tose platumose šiuo metu tvyro poliarinė diena, todėl keleiviams buvo nurodyta, kad evakuacija gali prasidėti bet kuriuo metu.

„Orai vargu ar pradės gerėti anksčiau nei rytoj, tas sprendimai dėl gelbėjimo operacijos gali būti priimti per trumpą laiką“, – AMSA informavo antradienį.

Tarp 74 žmonių, esančių Rusijos laive, esama mokslininkų ir turistų, daugiausiai australų, taip pat 22 įgulos nariai.