„Reikia sumažinti (valdininkų). Atleisti jų dešimtadalį. Jei tai nepadės – atleisti daugiau“, – sakė M. Chodorkovskis interviu, išspausdintame praėjusį penktadienį leidinyje „Novaja Gazeta“, informuoja themoscowtimes.com.

Interviu oligarchas papasakojo apie savo jausmus gimtajai šaliai po netikėtos prezidento malonės, po kurios baigėsi daugiau nei dešimtmetį trukęs įkalinimas.

M. Chodorkovskiui beveik viskas patinka Rusijoje, išskyrus kelis dalykus.

„Vienas, kas man nepatinka, – žvalgybos agentūrų visagališkumas, apskritai visų valdžios pareigūnų visagališkumas. Kai bet kuris gali pasipūtėliškai atsisukti: „Sveikas, parodyk dokumentus.“ Aš nesu prieš pateikti dokumentus, tačiau mane piktina toks tonas“, – sakė M. Chodorkovskis.

Jo nuomone, neįmanoma su šaknimis išrauti korupcijos, bet svarbiausia, kad ji netaptų valdžią formuojančia jėga.

„Viena, kai žmogus paima pinigus ir kažką už juos padaro, kas kita, kai jis daro tik tai, už ką gauna pinigus“, – pabrėžė M. Chodorkovskis.

Vos išleistas iš įkalinimo įstaigos M. Chodorkovskis išvyko į Berlyną ir sako neketinąs grįžti.

Jis grįžtų tik su sąlyga, kad būtų anuliuotas kaltinimas, pateiktas jam pirmoje byloje.

Jį ir jo verslo partnerį Platoną Lebedevą apkaltino mokesčių slėpimu, vadovaujant „Jukos“, iš jų abiejų teismas reikalauja 17 mlrd. rublių (1,3 mlrd. Lt).

Liepą Europos Žmogaus teisių teismas nusprendė, kad 2005 m. teismo procese buvo ne tik pažeistos žmogaus teisės, bet ir skolos grąžinimo reikalavimas visiškai nepagrįstas.

Praėjusią savaitę Rusijos Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą iš naujo išnagrinėti pirmąją bylą, o antrąją peržiūrėti, dėl to gali būti, kad skolos reikalavimas bus panaikintas.

Na o M. Chodorkovskis pareiškė neketinąs grįžti į politiką ar imtis verslo.

„Šiuo metu man svarbiausia – kovoti už mano draugų ir kolegų išlaisvinimą“, – pabrėžė jis.