„Pirminiais duomenimis, per sprogimą žuvo 14 žmonių, o 27 buvo sužeisti, tarp jų vienas vaikas“, - nurodė Rusijos tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas.

Kitais duomenimis, per teroro išpuolį galėjo žūti nuo 15 iki 18 žmonių. CNN skelbia, kad žuvusiųjų skaičius pasiekė 18. Policijos duomenimis, žuvo mažiausiai 18 žmonių ir daugiau nei 40 buvo sužeista, skelbia "RIA Novosti".

Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Olegas Salagajus televizijai „Rossija 24“ sakė, kad per sprogimą Volgogrado geležinkelio stotyje nukentėjo maždaug 50 žmonų. Sprogimas nugriaudėjo 12.45 val. vietos laiku.

Savo ruožtu Volgogrado merė Irina Guseva pranešė, kad tarp sužeistųjų yra vaikų. Ji pridūrė, kad vienuolika sunkiai sužeistų žmonių, tarp jų sunkiai sužalota devynmetė mergaitė, buvo hospitalizuoti 4 ligoninėse.

Nacionalinio antiteroristinio komiteto pareigūnas naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad sprogimą, preliminariais duomenimis, „sprogimą sukėlė teroristė mirtininkė“.

Komiteto pareiškime sakoma: „Sekmadienį 12 val. 45 min. Volgogrado mieste geležinkelio stotyje suveikus nenustatytam sprogstamajam užtaisui įvyko galingas sprogimas, kuris pareikalavo žmonių aukų“.

Baudžiamoji byla dėl šio sprogimo pradėta pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl teroro akto ir neteisėtų ginklų bei amunicijos, anksčiau nurodė V.Markinas.

Regiono teisėsaugos pareigūnų teigimų, bomba buvo detonuota priešais metalo detektorių, kuris buvo pastatytas įėjime į stoties pastatą.

„Tai buvo labai galingas sprogimas“, - sakė per incidentą geležinkelio stotyje buvusi Valentina Petričenko naujienų kanalui „Vesti 24“. „Kai kurie žmonės pradėjo blaškytis, o kitus atbloškė sprogimo banga, - sakė ji. – Buvo labai baisu.“

Žuvusių šeimoms žada po milijoną

Žuvusiųjų šeimos gaus po milijoną rublių. Tai paskelbė Volgogrado žiniasklaidoje cituojamas Volgogrado apskrities gubernatorius Sergejus Boženovas. Šiuos pinigus turėtų skirti regioninė valdžia, rašo lenta.ru.

Anot gubernatoriaus, kompensacijas gaus visi nukentėję per išpuolį. Tikslios sumos kol kas nenurodomos.

Rusijoje sprogdinasi „juodosos našlės“

Volgogradas yra netoli neramaus Šiaurės Kaukazo regiono, kurio Juodosios jūros kurorte Sočyje vasarį vyks žiemos olimpinės žaidynės.

Volgograde, kuris sovietiniais laikais vadinosi Stalingradas, tai jau nebe pirmas teroro aktas - spalio mėnesį išpuolį čia įvykdė mirtininkė, susijusi su islamistais, kurie neramiame Rusijos Šiaurės Kaukazo regione kovoja su federalinėmis pajėgomis.

Per tą spalio 21-osios išpuolį žuvo šeši sausakimšame autobuse buvę žmonės ir iškart kilo nuogąstavimų dėl saugumo prieš vasario 4-23 dienomis Sočyje vyksiančią žiemos olimpiadą. Prie Juodosios jūros esantis Sočis yra 690 km į pietvakarius nuo Volgogrado, visai šalia tokių Šiaurės Kaukazo respublikų kaip Dagestanas ir Čečėnija, kur kone kasdien vyksta smurtas.

Kovotojai siekia islamiškos valstybės visame Šiaurės Kaukaze. Jų lyderis Doku Umarovas įsakė jiems taikytis į civilius gyventojus už regiono ribų ir sutrikdyti olimpiadą.

Sprogdintojos mirtininkės Rusijoje dažnai vadinamos „juodosiomis našlėmis“. Tai moterys, kurios išpuoliais prieš civilius rusus nori atkeršyti už savo artimųjų mirtį kovose Šiaurės Kaukaze.

2010 metų kovą mirtininkės sukėlė sprogimus dviejose Maskvos metropoliteno stotyse, per kuriuos žuvo daugiau kaip 35 žmonės.

„Juodosios našlės“ taip pat yra atsakingos už dviejų keleivinių lėktuvų, kurie 2004 metais kelių minučių intervalu pakilo iš Maskvos oro uosto, susprogdinimą. Per tą išpuolį žuvo maždaug 90 žmonių.

Primename, kad panašus išpuolis Volgograde įvyko spalį. Tąkart po mirtininkės įvykdyto sprogdinimo viešojo transporto autobuse žuvo šeši žmonės. Per šį išpuolį taip pat buvo sužeista iš viso 40 žmonių.