M.Kalašnikovui, kuris mirė pirmadienį, būdamas 94 metų, bus surengtos iškilmingos valstybinės laidotuvės Federalinėse karinėse memorialinėse kapinėse (FVMK) Mytiščių vietovėje netoli Maskvos, nurodė Gynybos ministerija.

Ceremoniją žymėjo paskutinis saliutas – salvės iš jo sukurtų automatų AK-47.

Paskutinę pagarbą M. Kalašnikovui atidavė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, taip pat gynybos ministras Sergejus Šoigu. Šalia gėlėmis išpuošto karsto stovėjo garbės sargyba, padėkos žodį tarė M. Kalašnikovo sūnus Viktoras. Orkestras sugrojo gedulo maršą.

Valstybinės reikšmės laidotuvėse dalyvavo daugybė garsiojo išradėjo bendražygių ir draugų.

Per laidotuves 154-ojo atskirojo Preobražensko komendantinio pulko šaulių grupė atliko trijų salvių gedulingą saliutą iš automatų AK-47, sukurtų legendinio konstruktoriaus.

Kaip nurodo Rusijos žiniasklaida, kapinės turėtų tapti „panteonu“ kariniams didvyriams ir iškiliems valstybės veikėjams. Tą kompleksą šių metų birželį atidarė gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Pirmuosiuose pranešimuose po M.Kalašnikovo mirties buvo sakoma, kad konstruktorių planuojama palaidoti Iževsko mieste centriniame Udmurtijos regione, kuriame jis praleido didžiąją dalį savo darbinio gyvenimo.

Tačiau panašu, jog pareigūnai nusprendė, jog šis nacionalinės svarbos veikėjas turi būti palaidotas naujose federalinėse kapinėse, o ne provincijoje.

M.Kalašnikovo karstas ketvirtadienį buvo atskraidintas į Maskvą iš Iževsko, kur apie 60 tūkst. žmonių atidavė jam paskutinę pagarbą per dvi gedulo dienas.

M.Kalašnikovas sukūrė ginklą, kuriuo buvo nužudyta daugybė žmonių. Tačiau Sovietų Sąjungoje ir šiuolaikinėje Rusijoje jis laikomas nacionaliniu didvyriu ir Maskvos karinių tradicijų simboliu.

Nors jo išradimas atnešė šlovę ir daug nacionalinių apdovanojimų, M.Kalašnikovas iš savo sukurtų ginklų beveik nieko neuždirbo ir turėjo tenkintis kukliu gyvenimu Iževske.

M.Kalašnikovas pradėjo konstruoti savo automatą per šešis mėnesius trukusį gydymą ligoninėje, kai jis buvo sužeistas 1941 metais, prasidėjus karui su nacistine Vokietija, atskleidusiam sovietinės ginkluotės trūkumus.

M.Kalašnikovo vadai įžvelgė jo talentą ir skatino tęsti darbą. 1945 metais jis pateikė automato prototipą konkursui, o 1947 metais šį ginklą rekomenduota naudoti Sovietų Sąjungos armijoje.

M.Kalašnikovas taps vienu iš pirmųjų žmonių, kurie bus palaidoti naujosiose kapinėse. Ten taip pat palaidoti nežinomo kario, žuvusio per mūšius prie Smolensko 1941 metais, palaikai.

Ginklų konstruktoriui buvo skirti beveik visi pagrindiniai Sovietų Sąjungos apdovanojimai, įskaitant du Socialistinio darbo didvyrio ordinus ir Lenino bei Stalino premijas. 2009 metais jam buvo suteiktas Rusijos Federacijos didvyrio titulas.