Tuo tarpu tūkstančiai žmonių susirinko švęsti Kalėdų Jėzaus Kristaus gimtajame Betliejaus mieste.

Aukodamas Kalėdų Nakties (Bernelių) mišias Vatikano Šv. Petro bazilikoje, 77 metų pontifikas sakė, kad vietos piemenys buvo pirmieji, tapę Jėzaus Kristaus gimimo liudininkais, „nes jie buvo tarp paskutiniųjų, atstumtieji“.

Argentinietis popiežius, kuris buvo išrinktas šiais metais, po jo pirmtako Benedikto XVI istorinio atsistatydinimo, taip pat paragino katalikus atverti savo širdis ir kovoti su „tamsos dvasia“.

„Jeigu mūsų širdys bus uždarytos, jeigu mus valdys puikybė, apgaulė, savanaudiškumas – tuomet mus apgaubs tamsa“, – sakė Pranciškus, išsiskiriantis savo kukliu įvaizdžiu ir žadantis imtis reformų Vatikane.

Pranciškus ne kartą perspėjo dėl didėjančio smurto prieš krikščionis, kalbėdamas tuo metu, kai daug senovinių Sirijos krikščionių bendruomenių narių bėga iš pilietinio karo apimtos šalies.

Tuo tarpu Filipinuose, kur dauguma gyventojų yra katalikai, gyvenimas kuriamas iš naujo po anksčiau šiais metais smogusio katastrofinio taifūno.

Kalėdų nakties mišios vienoje bažnyčioje Prancūzijos Alpėse netikėtai nutrūko, kai įgriuvus daliai lubų buvo sužalotas kunigas. Tuo tarpu Belgijos mieste Gente šventę sutrikdė rasta nesprogusi Antrojo pasaulinio karo laikų bomba.

Vatikano Šv. Petro aikštėje buvo atidaryta tradicinė prakartėlė, sukurta neapoliečio menininko Antonio Cantone (Antonijaus Kantonės), kuris ją dedikavo popiežiui Pranciškui ir Italijos viduramžių šventajam, kurio vardą pasirinko naujasis pontifikas – Pranciškui Asyžiečiui.

A. Cantone sakė, kad savo prakartėlėje stengėsi pabrėžti paprastų žmonių, tapusių Jėzaus gimimo liudininku, vaidmenį – taip pat „paprastumą“, demonstruojamą popiežiaus Pranciškaus.

Šią prakartėlę, kurio ilgis – 12, plotis – 7, o aukštis – 6 metrai, įrengė Neapolyje jau porą šimtmečių veikiančių prakartėlių dirbtuvių „Cantone & Constabile“ meistrai.

Šiemetinės prakartėlės tema: „Pranciškus 1223 – Pranciškus 2013“, nes šiemet sukanka 790 metų nuo tos dienos kai 1223-aisiais prieš Kalėdas šv. Pranciškus Asyžietis įrengė prakartėlę Grečo vietovėje, už maždaug šimto kilometrų į šiaurę nuo Romos.