Bažnyčia iškilusi toje vietoje, kur, kaip tikima, gimė Kristus – bene seniausia pasaulyje. Pastatyta prieš beveik 1700 metų, šiemet šventes ji pasitinka apgaubta pastolių – remontuojama.

„Ši diena ypač svarbi Palestinos krikščionims, juk čia – krikščionybės ištakos“, – sakė Betliejaus gyventoja Nadin Sahouri.

Jeruzalės katalikų patriarchui vykstant į Betliejų teko įveikti Izraelio pastaytą sieną, kuri atitvėrė palestiniečių teritoriją. Jis aukos Vidunakčio mišias Krisatus gimimo bažnyčioje, į pamaldas atvyks ir Palestinos savivaldos prezidentas, tūkstančiai maldininkų.

„Esu jau penktą kartą per Kalėdas Betliejuje ir visuomet išgyvenu nepaprastą jausmą“, – tikino kunigas iš Rumunijos Christianas.

Betliejuje gyvena apie 25 tūkst. žmonių, o per šventes jame laukiama maždaug 50 tūkst. turistų ir maldininkų. Dabar čia palyginti ramu po audringų palestiniečių sukilimo metų, kurie baidė turistus.

Kitais metais gegužę į Betliejų atvyks popiežius Pranciškus. Katalikų bažnyčios vadovas aplankys ir kitas Biblijoje minimas šalis – Jordaniją, Izraelį.

Artėjant Kalėdoms Popiežius aplankė savo pimtaką Benediktą XVI, kuris gyvena Vatikane esančiame vienuolyne. Benediktas XVI vasarį atsistatydino iš Šventojo sosto užleidęs jį kovą išrinktam Pranciškui. Jie drauge pasimeldė, o paskui pusvalandį kalbėjosi.