„Tapau labiau suaugusi ir pažinau valstybę iš vidaus, pamačiusi totalitarinę mašiną, – pareiškė ji. – Dėl to reikia dabar pat keisti padėtį kolonijose, kad kartu pasikeistų Rusija. Kolonija ir kalėjimas – tai šalies veidas.“

„Išėjusi iš kalėjimo esu nusiteikusi darbingai. Nuo mano paleidimo viskas tik prasideda, nes riba tarp laisvės ir nelaisvės Rusijoje, autoritarinėje valstybėje, labai siaura. Paleidimas – tai man tenkanti atsakomybės našta, įskaitant prieš tas, kurios liko už (kolonijos) tvoros čia, Mordovijoje“, – N.Tolokonikova pirmadienį sakė žurnalistams Krasnojarsko mieste.

Ji pridūrė, kad planuoja susitikti su kita pirmadienį paleista „Pussy Riot“ nare Marija Aliochina ir aptarti su ja vieną žmogaus teisių gynimo projektą.

„Artimiausiu metu ketinu susitikti su Aliochina. Turime projektą, kurį būtina aptarti. Tai žmogaus teisių organizacijos, teikiančios pagalbą kaliniams Rusijoje, projektas. Planuoju, kad dirbsime kartu ir pasitelksime patirtį, kurią sukaupėme per pastaruosius beveik dvejus metus. To laiko nelaikau prarastu. Aš įgijau unikalios patirties. Dėl to užsiimti konkrečia teisių gynimo veikla bus gerokai paprasčiau negu anksčiau“, – sakė N.Tolokonikova.

„Pussy Riot“ narė teigė, kad patirti išgyvenimai jos neįbaugino.

„Aš nieko nebijau. Nežinau, kuo būtų galima įbauginti žmogų, atsėdėjusį dvejus metus“, – sakė ji.

N.Tolokonikova pasakojo, kad būdama kolonijoje labiausiai ilgėjosi savo dukros, draugų ir bendražygių, pabrėždama, kad jie jos neapleido ir visada ją palaikė.

Anksčiau pirmadienį iš pataisos kolonijos paleista M.Aliochina irgi sakė planuojanti rūpintis kalinių teisėmis kartu su N.Tolokonikova.

„Planuoju susitikti su Nadežda Tolokonikova, – ji sakė kalbėdamasi su žurnalistais Žemutiniame Naugarde. – Manau, kad suvienysime pastangas teisių gynimo veikloje.“

Rusijoje iš kalėjimo paleistos „Pussy Riot“ narės

Rusijoje pirmadienį į laisvę išėjo abi pankgrupės „Pussy Riot“ narės Marija Aliochina ir Nadežda Tolokonikova, kurių kalinimas kėlė pasipiktinimą visame pasaulyje, tačiau viena jų iškart pavadino savo paleidimą „viešųjų ryšių triuku“ ir pasakė, kad verčiau būtų likusi kalėjime.

Netrukus po to, kai M.Aliochina pagal Kremliaus pasiūlytą amnestiją išėjo iš kalėjimo Žemutiniame Naugarde, iš kalėjimo ligoninės Sibire buvo paleista ir N.Tolokonikova.

Laisvę jos atgavo dviem mėnesiais anksčiau nei turėjo baigtis jiems skirtų dvejų metų laisvės atėmimo bausmių laikas.

M.Aliochina buvo tyliai išvežta iš savo kolonijos, o N.Tolokonikova iš kalėjimo ligoninės Krasnojarske po kelių valandų išėjo su didesniu viešumu.

„Pussy Riot“ narės laisvę atgavo trys dienos po to, kai netikėtai prezidento malonės sulaukė ir buvo paleistas Kremliaus kritikas, buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis. Šiuos žingsnius daugelis laiko prezidento Vladimiro Putino bandymu gerinti Rusijos įvaizdį prieš 2014 metų vasarį Sočyje įvyksiančią žiemos olimpiadą.

Pademonstruodama, kad kalėjime neprarado nė lašelio savo kovinės dvasios, M.Aliochina duodama pirmąjį po paleidimo interviu pasinaudojo proga ir sukritikavo amnestiją kaip paprasčiausią viešųjų ryšių triuką, be to, pareiškė, kad verčiau jau būtų likusi kalėjime.

„Nemanau, kad tai amnestijai, tai – profanacija“, - sakė ji televizijai „Dožd“ („Lietus“). Pasak jos, amnestija buvo pritaikyta tik nedidelei nuteistųjų mažumai.

„Nemanau, kad ši amnestija yra humanitarinis aktas, manau, kad tai – viešųjų ryšių triukas“, - pareiškė ji.

„Šioje situacijoje buvau tik erdve gabenamas kūnas, nuo manęs niekas nepriklausė, - sakė ji. - Jeigu būčiau galėjusi pasirinkti atsisakyti (amnestijos), būčiau (tai padariusi), be jokios abejonės“.

Skubiai išvežta į laisvę

M.Aliochinos paleidimą lydėjo toks pats saugumas kaip ir M.Chodorkovskio atveju. Pastarasis po paleidimo nebuvo matomas tol, kol penktadienį po pietų neatskrido į Berlyno oro uostą.

25 metų M.Aliochina iš kalėjimo buvo išvežta nepasakiusi nė žodžio žiniasklaidos atstovams, sakė jos advokatė.

Pasak Irinos Chrunovos, kalėjimo pareigūnai M.Aliochiną automobiliu išvežė norėdami išvengti žiniasklaidos karštligės.

Vietoje to, kad išvyktų namo į Maskvą, M.Aliochina nukeliavo tiesiai į vietos nevyriausybinę žmogaus teisių gynimo organizaciją „Komitetas prieš kankinimą“ aptarti kitų kalinių teisių pažeidimų.

N.Tolokonikovą, kuri paskutinę laisvės atėmimo bausmės dalį praleido kalėjimo ligoninėje Krasnojarske, po perkėlimo iš liūdnai pagarsėjusios kolonijos Mordovijoje, vakare išėjusią į laisvę pasitiko žurnalistų būrys, nepabūgęs 20 laipsnių šalčio.

„Nadia laisva!“ – „Twitter“ parašė jos vyras Piotras Verzilovas.

Maištininkės su motyvu

M.Aliochina, N.Tolokonikova ir jų grupės draugė Jekaterina Samucevič buvo nuteistos už religinės neapykantos pakurstytą chuliganizmą, ryšium su „pankų maldos“ protesto performansu Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje 2012 metų vasarį.

Vėliau jos paskelbė savo performanso vaizdo klipą, kuris dabar yra uždraustas.

Ta akcija buvo surengta prieš pat V.Putino išrinkimą į Kremlių 2012 metų kovo rinkimuose, ja buvo siekiama pasmerkti Ortodoksų Bažnyčios paramą Rusijos lyderiui tos rinkimų kampanijos metu.

Visos trys buvo areštuotos 2012 metų kovo pradžioje. J.Samucevič po apeliacijos buvo paleista su lygtine bausme, o N.Tolokonikova ir M.Aliochina buvo išsiųstos į tolimas kolonijas atlikti dvejų metų kalėjimo bausmių.

M.Aliochina ir N.Tolokonikova, kurios į laisvę turėjo išeiti kitų metų kovo pradžioje, dabar išėjo pagal amnestiją, parlamentui patvirtinus Kremliaus pateiktą įstatymo projektą.

„Tikrai džiaugiuosi, kad ji išėjo“, - po M.Aliochinos paleidimo „Dožd“ sakė J.Samucevič.

„Jeigu ji nori dalyvauti veikloje dėl žmogaus teisių, puiku, bet svarbiausias dalykas yra tas, kad ji laikosi gerai ir yra sveika“, - pridūrė J.Samucevič.

Laisvės atėmimo bausmės minimas moteris iš mažai žinomų feminisčių ir rokerių, surengusių Maskvoje kelis partizaninius performansus, pavertė skandalingomis pasaulinėmis žvaigždėmis, simbolizuojančiomis kitokios nuomonės slopinimą valdant V.Putinui.

Jas parėmė pasaulinės garsenybės, pradedant Madonna ir baigiant Yoko Ono bei Mianmaro demokratijos simboliu Aung San Suu Kyi.

„Pussy Riot“ byla suskaldė Rusijos visuomenę - ortodoksų konservatoriai teismo proceso metu ne kartą konfliktavo su grupės šalininkais ir net rengė savo pačių mitingus.

M.Aliochina interviu „Dožd“ sakė, jog kalėjime nesutiko nė vieno žmogaus, kuris būtų pasakęs, kad jų performansas įžeidė jų religinius jausmus.

Jei būtų pasiūlyta tai padaryti dar kartą, grupė „sudainuotų dainą iki galo“, sakė ji ir pridūrė: „Reikia išgirsti viską, ne tik pirmąjį posmą“.