„Noriu visus nuraminti – šiandien Ukrainos prisijungimo prie Muitų sąjungos klausimas aptartas nebuvo“, - per spaudos konferenciją, skirtą Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus vizito Rusijoje išvadoms aptarti, patikino V. Putinas.

Rusija Ukrainai skirs 15 mlrd. dolerių

Rusija Ukrainai iš Nacionalinio gerovės fondo 2013-2014 metais skirs 15 mlrd. dolerių (37,66 mlrd. Lt) suverenioms šalies euroobligacijoms išpirkti, skelbia UNIAN.

Tokią informaciją žurnalistams suteikė Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas.

„Tai bus euroobligacijos, dalis skirta šiems metams, dalis – ateinantiems. Šiems metams bus skirta mažesnioji dalis“, - sakė ministras, kurį cituoja „RIA Novosti“.

Už suartėjimą su Rusija siūlo užsakymų gynybos srityje

Rusija galėtų pasinaudoti Ukrainos gynybos pramonės galimybėmis, kad patenkintų savo ginkluotųjų pajėgų poreikius.

Apie tai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė per tarptautinės Rusijos – Ukrainos komisijos posėdį, rašo news.liga.net.

„Suartėjus mūsų valstybėms ekonomikos ir politikos srityse, mes esame pasirengę peržiūrėti galimybes, kaip būtų galima išnaudoti Ukrainos gynybos pramonės pajėgumus Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų poreikiams, įskaitant remontą ir taip toliau“, - sakė Rusijos lyderis. Jis pridūrė, kad abiejų šalių Gynybos ministerijos jau parengė atitinkamus pasiūlymus.

V. Putinas taip pat paskelbė, kad pinigų pervedimų apimtys iš Rusijos į Ukrainą sudaro 2,3 mlrd. dolerių per metus, o Rusijos investicijos į Ukrainos ekonomiką siekė 1,5 mlrd. dolerių.  

V. Putinas pažymėjo, kad Rusijos įmonės aktyviai skiria lėšų bazinėms Ukrainos ekonomikos sritims, įskaitant kuro ir energetikos kompleksą, chemijos, metalurgijos pramonę, mašinų gamybą.

Rusijos vadovas paminėjo ir virtinę stambių bendrų projektų atominės energetikos, aviacijos ir variklių gamybos srityse, transporto sferoje, taip pat ketverių metų programą, skirtą taikiam kosmoso įvaldymui. Kalbėdamas apie žemės ūkį, V. Putinas priminė, kad šiuo metu formuojamas Juodosios jūros šalių grūdų komitetas, kuriame dalyvauja Rusija, Ukraina ir Kazachstanas. Ši struktūra „leis koordinuoti didžiausių grūdų tiekėjų pasaulio rinkai veiksmus“, - pabrėžė V. Putinas.

Pasirašė veiksmų planą

Rusija ir Ukraina antradienį pasirašė veiksmų planą, kaip sureguliuoti dvišalės prekybos santykius 2013-20014 metais.

Šis dokumentas pasirašytas po Ukrainos ir Rusijos prezidentų Viktoro Janukovyčiaus ir Vladimiro Putino derybų, siekiant pašalinti prekybos kliūtis tarp abiejų kaimynių ir skatinti ekonominius ryšius.

Atitinkamą dokumentą antradienį pasirašė Rusijos ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas ir jo kolega iš Ukrainos Ihoris Prasulovas, pasibaigus šeštajam abiejų valstybių komisijos posėdžiui Maskvoje.

Rusijos ir Ukrainos pramonės ministrai pasirašė susitarimą dėl valstybinės paramos serijinės lėktuvų AN-124 su varikliais D-18T gamybos atnaujinimui.

Taip pat pasirašytas protokolas tarp Rusijos vyriausybės ir Ukrainos ministrų kabineto dėl kooperacinės gamybos prekių teikimo 2014 metais.

Pasirašytas dar vienas abiejų valstybių susitarimas dėl bendrų veiksmų rengiantis Kerčės sąsiaurį kirsiančio transporto objekto statybai.