„Ironiška, kad tai atliekama demokratinės Rusijos Konstitucijos dvidešimtmečio garbei. Ypač turint omenyje pačios Rusijos Federacijos istorinį indėlį į liūdnai pagarsėjusios Sovietų Sąjungos žlugimą. Labai gaila, kad kai kurie Rusijos sluoksniai taip ir nesugebėjo atsisakyti praeities stereotipų ir visiškai priimti šiuolaikinės realybės politinio žemėlapio“, - pareiškė Latvijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Karlis Eihenbaumsas, kurį cituoja naujienų portalas apollo.lv.

Minint Rusijos Federacijos Konstitucijos dvidešimtmetį, Kremliaus Didžiuosiuose rūmuose ketvirtadienį nuskambėjo Sovietų Sąjungą šlovinanti daina, kurioje rusų atlikėjas "Pabaltijį" vadina savo šalimi.

Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Maskvoje Vygaudas Ušackas BNS penktadienį teigė, kad jį pribloškė šis akibrokštas, o Lietuvos politikos ekspertai tai pavadino gėdinga provokacija ir politinės propagandos dalimi.

Po prezidento Vladimiro Putino kalbos viena iš pirmųjų nuskambėjo Rusijos propagandinio karo dalyviu vadinamo Olego Gazmanovo daina "Pagaminta Sovietų Sąjungoje". Jai skambant, scenoje buvo rodomas didžiulis Sovietų Sąjungos žemėlapis.

Dainoje skamba žodžiai „Ukraina ir Krymas, Baltarusija, Moldova - tai mano šalis! Sachalinas, Kamčatka, Uralo kalnai - tai mano šalis! Krasnodaro kraštas, Sibiras ir Pavolgys, Kazachstanas, Kaukazas, ir Pabaltijys... Aš gimiau Sovietų sąjungoj, padarytas aš SSSR!“.

O.Gazmanovas gruodžio 29 dieną rengia koncertą ir Lietuvoje. BNS kalbinti politologai šį renginį pavadino politinės propagandos dalimi.

Opozicijos politikai penktadienį paragino uždrausti O.Gazmanovui atvykti į Lietuvą.