M. Laurinavičius patikino, kad Maidane, kur vyksta pagrindinis mitingas, susirinkusi didelė minia žmonių.

„Nuotaikos čia kaip visada kovingos“, - teigia apžvalgininkas. Anot jo, mitingas Maidane stipriai skiriasi nuo vakar vykusio Regionų partijos mitingo - Euromaidane susirinkusieji protestuotojai ypač aktyvūs.

„Čia tikrai visi žino, ko susirinko, ir visi yra pasiryžę kovoti iki galo. Tas jausmas tikrai panašus, ko gero, į mūsų Sąjūdžio laikus“, - nuotaiką Kijeve apibūdina M. Laurinavičius.

Vis dėlto politologas tvirtina, kad nuotaikos gali keistis, nes yra versija, jog valdžia vilkins procesą tol, kol protestuotojai pavargs.

„Noriu pamatyti, kokios čia bus nuotaikos. Viena versijų yra, kad valdžia, liaudiškai sakant, „tems gumą“ ir kyla klausimas, ar Maidanas nemažės su laiku,“- aiškina M. Laurinavičius. 

Marius Laurinavičius
Šiuo metu Maidane vykstančiame mitinge kalba protestuotojus palaikantys opozicijos, tautinių mažumų atstovai bei kiti žymūs žmonės, kurie stengiasi įkvėpti ukrainiečius nepasiduoti ir kovoti iki galo. Anot M. Laurinavičiaus ne vienoje kalboje, ypač kai buvo paliečiama tema apie aukšto rango pareigūnus, kurie dėl protestuotojų išvaikymo buvo nušalinti nuo pareigų, nuskambėjo žodžiai: „Mes privalome pakeisti ne tik žmones, bet ir visą sistemą.“

„Jaučiai, kad žmonės nori visos sistemos pakeitimo, tik bijau, kad tai nelabai įmanoma“, - situaciją vertina M. Laurinavičius.

Protestuotojai dėl pokyčių nerimsta. Sekmadienį vienas iš protestuotojų sulaužė sovietinę žvaigždę - vieną iš daugybės SSRS simbolių – esančią ant miesto rotušės vartų. Tai nutiko vos po savaitės, kai minia nuvertė Vladimiro Lenino paminklą, esantį už kelių kvartalų nuo miesto rotušės.

Mirė protesto dalyvis

Mitingo metu Maidane mirė žmogus. Jis susmuko praradęs sąmonę, prie jo iš karto pripuolė greitosios pagalbos darbuotojai. Medikai bandė protesto dalyvį gaivinti, tačiau nesėkmingai. Pirminėmis medikų žiniomis 54 metų vyriškis iš Borispolio mirė nuo infarkto.

Tai ne pirmoji mirtis Euromaidane. Ankščiau ant apžvalgos aikštelės laiptų, netoli viešbučio „Ukraina“, buvo rastas negyvas vyriškis. Nustatyta, kad jis mirė nuo tuberkuliozės.

Susirinko 200 tūkst. žmonių

Mažiausiai 200 tūkst. žmonių susirinko į sekmadienio mitingą Ukrainos sostinėje, kurį organizavo opozicija, protestuojanti prieš vyriausybės sprendimą nepasirašyti sutarties su Europos Sąjunga (ES), pranešė AFP korespondentai.

Opozicijos lyderiai masinį mitingą Nepriklausomybės aikštėje sušaukė vidurdienį (12 val. Lietuvos laiku).

Šia aikštę jau daugiau kaip tris savaites yra okupavę protestuotojai, nepritariantys prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimui nepasirašyti Asociacijos sutarties su ES ir užmegzti glaudesnius ryšius su Rusija.

Sutelktos gausios milicijos pajėgos

Sekmadienį Kijeve į protestus renkasi ir provakarietiškos opozicijos šalininkai, ir prorusiškos vyriausybės rėmėjai.

Abiejų stovyklų mitingai pradžioje buvo planuoti tik kelių šimtų metrų atstumu vienas nuo kito, tačiau prezidento Viktoro Janukovyčiaus rėmėjai nusprendė savo demonstraciją perkelti į parką. Šis žingsnis vertinamas kaip deeskalacijos signalas. Kijevo centre sutelktos gausios milicijos pajėgos.

Nepriklausomybės aikštėje tūkstančiai vyriausybės priešininkų praleido visą naktį. Opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko tikisi, kad sekmadienį čia susirinks šimtai tūkstančių žmonių. Šeštadienio vakarą į Euromaidaną atvyko ir JAV senatorius Džonas Makeinas (John McCain). Prieš tai jis susitiko su užsienio reikalų ministru Leonidu Kožara, taip pat su V. Klyčko ir kitais opozicijos lyderiais. B. Klyčko susitikime paragino JAV skelbti sankcijas prieš vadovybę Kijeve. „Mums reikia spaudimo vyriausybei“, - kalbėjo partijos „Udar“ pirmininkas.

ES stabdo darbą su Ukraina

Europos Sąjunga (ES) sekmadienį paskelbė, kad sustabdo darbą su Ukraina dėl prekybos ir bendradarbiavimo sutarties, nurodydama, kad ukrainiečių vyriausybės argumentai „neturi pagrindo tikrovėje“.

ES plėtros komisaras Štefanas Fuele (Štefanas Fiulė) „Twitter“ parašė, jog neseniai pasakė Ukrainos premjero pirmajam pavaduotojui Serhijui Arbuzovui, kad tolesnės diskusijos dėl prekybos susitarimo priklauso nuo aiškaus Kijevo įsipareigojimo jį pasirašyti, tačiau Ukrainos vyriausybės atsako į tai nesulaukė.

Todėl darbas dėl šio susitarimo „sustabdytas“, sakė Š.Fuele.


Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (816)