Šeštadienį M. Laurinavičius aplankė tiek Euromaidano, tiek Antimaidano stovyklas. Oficialūs duomenys rodo, kad prezidentas Viktoras Janukovičius ir Regionų partija sugebėjo suburti apie 100 tūkst. šalininkų.

M. Laurinavičius nežino, ar šie skaičiai teisingi, bet sutinka – žmonių iš tiesų daug. Tačiau turi abejonių dėl valdžios palaikytojų motyvacijos ir nuoširdumo.

„Kas vyksta aplinkui, jiems nelabai rūpi – šnekasi tarpusavyje ar žaidžia futbolą su tuščiais buteliais. Žmonėms, kurie iš tiesų rūpi dabartinė valdžia, mano vertinimu, yra gal viena dvidešimtoji iš visų susirinkusių”, - įspūdžiais dalinosi apžvalgininkas.

Labai charakteringas, pasak jo, nugirstas pokalbis, kuomet vienas vyras teisinosi kitam, „vadui”, turėjęs pasišalinti tvarkyti reikalų. Tas jam atšovęs, kad gali paskambinti žmonai ir pasakyti, jog vyras yra „darbe”.

Marius Laurinavičius
Kitoje pusėje nuotaikos – kitokios. „Kad pajustum tas nuotaikas, tą energiją, reikia būti čia”, - DELFI tvirtino M. Laurinavičius.

Maidano aikštėje besiglaudžiantys opozicijos ir suartėjimo su Europa šalininkai pasiruošę eiti iki galo – vyriausybės atsistatydinimo, prezidento pasitraukimo ir naujų rinkimų.

Pasak M. Laurinavičiaus, žmones labai palietė lapkričio 30 d. įvykiai, kuomet prieš protestuotojus buvo panaudota jėga. „Jei muša mūsų vaikus, tai žemiau nėra kur”, - paprastų ukrainiečių, kurie prisijungė prie protestų, nuotaikas perduoda M. Laurinavičius.

Pasak jo, skirtingai nei Oranžinės revoliucijos metu, kuomet Maidano aikštėje karaliavo opozicija, šiuo metu aikštė nepriklauso niekam – situacijos nekontroliuoja jokia politinė jėga. Susibūrimą galima vadinti žmonių valios išraiška.

Miesto gyvenimas nesutrikęs, tačiau galima jausti tvyrančią įtampą. Būtent ji labiausiai jaučiama už aikščių ribų.

Paklaustas, ar egzistuoja susirėmimų tikimybė, M. Laurinavičius teigia, kad Antimaidane pastebėjęs treniruotų jaunuolių, tačiau nesiima vertinti, kad tai būtų kažkokie specialiai provokacijoms ar muštynėms paruošti asmenys.

Esą kita pusė irgi nenori lapkričio 30 d. pasikartojimo, kuomet buvo užklupti nepasiruošę, tad daromi skydai iš faneros, kuriais būtų galima atremti puolimą. Tačiau, pasak M. Laurinavičiaus, susidaro įspūdis, kad Maidane susirinkusi gerokai inteligentiškesnė publika.

Paklaustas, kokios prognozės ateičiai, kaip gali vystytis įvykiai, apžvalgininkas nesiėmė prognozuoti – esą net autoritetingiausi Ukrainos politologai, su kuriais teko bendrauti, nesiima pateikti vertinimų, nes nusistovėjo savotiška pusiausvyra.

Jis tik atkreipia dėmesį, kad jau nebegalima kalbėti apie vienalytę valdžią – pasigirsta kalbų apie skilimą tarp vyresniojo Janukovičiaus ir jo sūnų; oligarchai, kurių palaikymą anksčiau turėjo V. Janukovičius, taip pat pradėjo žaisti savo žaidimus.

Kol kas prezidentas turi jėgos struktūrų užnugarį, tačiau kiek ilgai, klausimas. Esą jei netektų šios paskutinės atramos, valdžios likimas aiškus.

Primename, kad šeštadienį prezidentas V. Janukovičius nušalino nuo pareigų Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus pavaduotoją Volodimirą Sivkovyčių ir Kijevo miesto administracijos vadovą Aleksandrą Popovą, apkaltinus juos įsakius imtis jėgos prieš protestuotojus. Jų veiksmus tiria prokuratūra.