Atšilus orams opozicijos rėmėjai Kijevo nepriklausomybės aikštėje atstatė barikadas, nuvalė aptirpusį sniegą ir toliau ruošiasi mitinguoti, kol nenuvers Viktoro Janukovyčiaus ir jo vyriausybės.

Opozicija sekmadienį Kijeve planuoja surengti tradicinę Ukrainietišką veče ir kviečia į ją atvykti žmones iš visų regionų. Labiausiai tokį raginimą palaiko vakarų Ukrainos gyventojai, kurie jau išvažiavo į Kijevą.

Kita vertus, savaitgalį ir regionų partija planuoja surengti masinę demonstraciją. Neoficialias duomenimis, Ukrainos regionų valdininkams duotas nurodymas suvežti į sostinę ne mažiau kaip 200 tūkstančių žmonių. Panašu, kad nepavykus išspręsti krizę jėga, V. Janukovyčius bandys kovoti opozicijos mitingų metodais, bet vargu ar tai paspartins derybas.

„Viena vertus, prezidentas siūlo ir sako, kad nori sėsti prie apskrito stalo, kita vertus, vėl siunčia miliciją vaikyti žmonių. Tai prieštarauja visiems iki šios dienos pateiktiems siūlymams, o mūsų reikalavimai, noriu pabrėžti, liko tokie patys“, – tvirtina Opozicinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Kličko.

„Kalbant apie derybas – trys dalykai: kas dalyvaus derybose ir kas atstovaus kultūros, intelektualų ir visos Ukrainos elitui? Antra, turi dalyvauti aukšto rango Europos Sąjungos pasiuntiniai. Ir trečia – apie ką konkrečiai bus derybos ir koks turi būti jų rezultatas“, – sako Opozicinės partijos „Tėvynė“ lyderis Arsenijus Jaceniukas.

A. Jaceniukas greičiausiai turi omenyje Europarlamente priimtą rezoliuciją dėl Ukrainos, kurioje užsimenama apie pirmalaikius rinkimus. Tai būtų labai neparanku regionų partijai, nes kiti parlamento rinkimai turėtų būti surengti tik 2017-aisias. Todėl V. Janukovyčius ir toliau tvirtina, kad nori pasirašyti asociacijos sutartį ir pasiuntė į Briuselį derėtis šiuo klausimu vicepremjerą S. Arbuzovą.

Po susitikimo su plėtros komisaru S. Fule vicepremjeras pripažino, kad dialogas buvo nelengvas ir kad Ukraina sieks pasirašyti sutartį dėl laisvos prekybos.

Komisaras S. Fule savo ruožtu pabrėžė, kad sparčiai blogėjant Ukrainos ekonomikos padėčiai, sutartį reikėtų pasirašyti kuo greičiau ir tada Ukraina gali tikėtis Europos fondų, TVF ir kitų organizacijų finansinės paramos.

Tiesioginę transliaciją iš Kijevo stebėkite čia: