Antrajame konsultacijų rate vienintelį kandidatą - gynybos ministrą Artį Pabriką - pasiūlė "Vienybės” partija. Kitos partijos oficialiai savo kandidatų nesiūlė.

Prezidentas priėmė tokį sprendimą, kadangi neįsitikino, ar pasiūlytas kandidatas atitinka naujos vyriausybės vadovo statusą.

Kaip sakoma A. Berzinio pareiškime, svarbiausias naujojo premjero uždavinys - sudaryti tokį ministrų kabinetą, kuris bus geresnis už ankstesnį ir personalijų, ir darbingumo požiūriu. Naujoji vyriausybė jaun artimiausiu metu turės spręsti šaliai svarbius klausimus.

Pasak prezidento, jis negali paremti kandidato tik pagal vieną sąlygą - kad šį palaiko parlamento dauguma.

Valstybės vadovas griežtai kritikavo "Vienybę”. "Ši partija pati ėmėsi vyriausybės sudarymo iniciatyvos, bet nenuosekliai laikosi kandidatų kėlimo kriterijų. Vienas iš kandidatų parinkimo kriterijų, apie kurį pareiškė pati "Vienybė”, yra geras fiskalinės politikos ir makroekonomikos išmanymas, bet antrajame derybų rate iškelto kandidato kompetencija nėra pakankama”, - pareiškė prezidentas.

Anot A. Berzinio, ankstesnė A. Pabriko veikla gynybos ministro poste neleidžia būti tikram, kad jis įstengs eiti ministro pirmininko pareigas.

"Esu įsitikinęs, kad žmonių, kurie gali būti pasiūlyti į premjero postą, yra kur kas daugiau nei buvo minima viešai. Esama pakankamai daug žmonių, kurie galėtų vadovauti vyriausybei. Aš laukiu, kad Seime atstovaujamos partijos pasiūlys realių kandidatų”, - pabrėžė Latvijos prezidentas.