OPCW organizacija įsikūrusi Hagoje šiuo metu sėkmingai vadovaujanti Sirijos cheminio arsenalo sunaikinumui. Iki šiol ši organizacija buvo menkai žinoma, tačiau staiga didesnio tarptautinio dėmesio sulaukė, kai ėmė prižiūrėti Sirijos cheminių ginklų arsenalo ir objektų likvidavimui.

Oficiali ceremonija Oslo rotušėje prasidėjo 13 val. (14 val. Lietuvos laiku) susirinkus garbingiems svečiams ir atvykus Norvegijos karališkai šeimai: karaliui Haroldui, karalienei Sanja.

Iškilmingą renginį pradėjo muzikinis sveikinimas, po jo Nobelio komiteto pirmininkas Thorbjoernas Jaglandas sakė kalbą.

„Tikslas beveik pasiektas!“

„1997 metais įsigaliojo Cheminio ginklo Konvencija uždraudusi cheminio ginklo naudojimą, gaminimą ir saugojimą. Konvencijos narės žmonijos labui pasižadėjo atsisakyti galimybės naudotis cheminiu ginklu. Ar gi tai negražus žingsnis? Dar nuostabiau yra tai, kad visa tai yra įgyvendinama. Ir mes jau beveik pasiekėme tikslus.

Didžiausias nuopelnas čia atitenka OPCW, kuri buvo sukurta tam, kad Konvencija būtų įgyvendinta.

2013 Nobelio taikos premija skiriama savo darbą puikiai atliekančiai OPCW ir jos darbuotojams, kurie tyliai visus šiuos metus dirbo taip, kad gausybė gyvybei pavojingų ginklų būtų sunaikinta.

Kartu su šių metu prizu mes norime paskatinti tas šalis, kurios dar nėra Konvencijos narės, jomis tapti. Cheminio ginklo naudojimas yra beveik toks pats senas kaip žmonija.
Jau daugelį tūkstantmečių atgal žmonės apnuodydavo strėlių galiukus, kad sustiprintų ginklą. Pasaulyje pagamina daug įvairiausių cheminių ginklų. Pirmojo pasaulinio karo metais cheminis ginklas buvo panaudotas masiškai. Antrojo pasaulinio karo metais buvo pradėta kalbėti apie tokio ginko uždraudimą, tačiau šis vis tiek buvo plačiai naudojamas. Pastaraisiais metais cheminis ginklas karts nuo karto panaudojamas karo apimtose šalyse - Sirijoje, Irake.

Šiuo metu OPCW narėmis yra 190 valstybių, kurios reprezentuoja 98 procentus visų pasaulio gyventojų. 80 procentų cheminio ginklo buvo sunaikinta.

Tikslas – sunaikinti cheminį ginklą jau beveik pasiektas. Pasiektas valstybėms bendradarbiaujant tarpusavyje, verslui ir pramonei dirbant kartu. Be šitokio bendradarbiavimo Konvencijos tikslas niekada nebūtų pasiektas.

Taigi šių metų prizas taip pat skirtas paskatinti šalių tarpusavio bendradarbiavimą siekiant šio bendro tikslo. Kol kas dar 20 procentų JAV ir Rusijos cheminių ginklų nėra sunaikinta. Paskubinkime šį procesą!

Sirijai tapus OPCW narė pasaulyje yra tik 6 valstybės nenarės. Izraelis ir Myanmaras Konvenciją jau pasirašė, bet dar neratifikavo. Ratifikuokite ją!

Angola, Šiaurės Korėja, Egiptas ir Pietų Sudanas kol kas nei pasirašė, nei ratifikavo. Padarykite tai!

Visiškas cheminio ginklo sunaikinimas yra labai ambicingas tikslas, kuris vieną kartą jį pasiekus, nebūtinai reiškia, kad taip bus visada. Mes įtariame, kad sukuriami nauji ginklai, kurių naudojimas nėra apibrėžtas Konvencijoje. Taigi OPCW ir mūsų visų laukia nauji iššūkiai“, – kalbėjo Th. Jaglandas.

Pilnut pilnutėlėje garbingų svečių miesto rotušėje šį prestižinį apdovanojimą iš Norvegijos komiteto pirmininko rankų atsiėmė OPCW organizacijos generalinis direktorius Ahmetas Uzumcu.

„Šis apdovanojimas apjungia mūsų bendras pastangas dirbti žmonijos labui. Tai pirmas kartas, kai Nobelio taikos premija skiriama organizacijai, kuri tiesiogiai dirba su ginklo sunaikinimu. OPCW dirba tam, kad pasaulis išsivaduotų iš cheminio ginklo gniaužtų. Tai itin svarbus momentas siekiant taikos ir niekas neturėtų abejoti šio darbo svarba“, – sakė A. Uzumcu.

Pasak jo, cheminiai ginklai ne tik žudo, bet ir sužaloja įvairiomis prasmėmis.

„Tereikia pažvelgti į cheminio ginklo paveiktų žmonių agonijos iškreiptus veidus, kad suprastum, jog šis ginklas turi būti uždraustas.

Per tuos 16 metų, kuriuos galioja Konvencija, nei vienoje iš OPVW narių nebuvo panaudotas cheminis ginklas.

Didžiausias OPCW iššūkis - pasiekti, kad likusios 6 pasaulio valstybės, prisijungtų prie Konvencijos, nes tai - didžiausias garantas, kad cheminio ginklo bus atsisakyta.

Taip pat labai svarbu užtikrinti, kad šiuolaikiniai ir ateities mokslininkai nekurtų pavojingų medžiagų, kurios galėtų būti panaudotos cheminio ginklo kūrimui.

Laikas užtikrinti visuotinį saugumą. Efektyvus cheminio ginklo atsisakymo Konvencijos įgyvendinimas – tai didelis žingsnis einant link šio saugumo“, – kalbėjo A. Uzumcu.

Įvardijo iššūkius

– Ar galėtumėte įvardinti, kokie yra pagrindiniai cheminio ginklo Sirijoje sunaikinimo iššūkiai?

– Pirmoji užduotis buvo įtikinti Sirijos vyriausybę pasirašyti deklaraciją, kuri leido mūsų inspektoriams apžiūrėti 22 vietoves iš 23 ir patikrinti Sirijos vyriausybės pateiktą informaciją bei nustatyti datas iki kada tai turi būti padaryta.

Šiuo metu OPCW organizacija kartu su Sirijos vyriausybe ruošiasi cheminio ginklo išvežimui iš šalies. Tai labai sudėtingas procesas, nes situacija šioje šalyje yra nestabili. (Sirijoje trečius metus vyksta pilietinis karas, tai besitęsiantis karinis konfliktas tarp Sirijos pajėgų, bei sukilėlių). Sirijos pareigūnai šiuo metu pakuoja ir ruošia cheminį ginklą išvežimui.

Kai cheminis ginklas pasieks Latakiją (miestas šiaurės vakarų Sirijoje), viskas turės būti sukrauta į laivus. Visa tai turi būti padaryta iki gruodžio 31 dienos. Turint omenyje, kokia situacija šiuo metu yra šalyje, įtillpti į šiuos laiko rėmus bus sunku, bet mes tikimės, kad ši operacija prasidės gana greitai.

Kaip jau tikriausiai girdėjote, cheminis ginklas bus sunaikintas laive, tačiau laivas turi būti kokiame nors uoste. Kol kas dar nėra nuspręsta, kuriame uoste tai bus padaryta. Visa tai turėtų būti padaryta sausio mėnesio pradžioje ar viduryje.

Antra mūsų užduotis - visas cheminis ginklas turi būti išvežtas iš Sirijos iki vasario penktos dienos. Tai taip pat yra gan optimistiškas ir ambicingas terminas. Tikriausiai procesas užtruks šiek tiek ilgiau. Visas cheminis ginklas turės būti sunaikintas iki birželio mėnesio. Darysime viską, kad pirmosios siuntos būtų sunaikintos iki kovo mėnesio pabaigos, kitos iki birželio pabaigos. Suprantu, kad visus nustatytus terminus bus sunku įgyvendinti, bet mes labai stengsimės. Mūsų darbuotojai dirba labai sunkiai ir intensyviai, kad cheminio ginklo sunaikinimas vyktų pagal planą.

– Kaip šios premijos gavimą vertina pati organizacija? Ar jiems tai taip buvo kaip siurprizas?

– Penktadienį, spalio 11 dieną, posėdžio metu vienas iš mūsų darbuotojų atėjo man pranešti šios žinios ir aš, negalėdamas tuo patikėti, paklausiau, ar tai tikrai tiesa? Jis patvirtino, kad tai tiesa, bet mes negalėjome niekam apie tai sakyti iki oficialaus laureato paskelbimo lapkričio penkioliktą dieną. Tik tuomet galėjome pasakyti visiems kompanijos darbuotojams, kad mūsų OPCW organizacijai buvo paskirta Nobelio taikos premija. Be abejo, visi tuo labai džiaugėsi.

– Kur panaudosite kartu su auksiniu medaliu gautus pinigus?

– Mes ketiname įsteigti kasmetinį apdovanojimą, kuris bus teikiamas tiems, kurie prisidės prie organizacijos įgyvendinimo tikslų. Suprantama, mes nesiruošiame konkuruoti su Nobelio taikos premija. Tai bus kuklus apdovanojimas.

Kas yra OPCW, ką veikia ši organizacija?

Tai Cheminio ginklo draudimo organizacija (ang. Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) ši tarptautinė organizacija buvo įkurta siekiant užtikrinti 1997 metais priimtos Cheminio ginklo konvencijos vykdymą. Ši institucija įsikūrusi Nyderlandų Hagos mieste. Organizacija prižiūri kaip šalys laikosi Cheminių ginklų konvencijos (visos šios konvencijos šalys automatiškai priklauso ir organizacijai). Cheminio ginklo draudimo organizacija vykdo cheminių ginklų paiešką bei jų sunaikinimą.

Prestižine visame pasaulyje laikoma Nobelio Taikos premija teikiama nuo 1901 metų, ginklų pramonės sukrovusios didelius turtus

Alfredo Nobelio testamento valia yra teikiamos 5 Nobelio premijos. Tik viena Taikos premija teikiama Norvegijos sostinėje Osle, kitos keturios Švedijos sostinėje Stokholme.

2013 metų Nobelio taikos premijai iš viso buvo nominuoti net 259 kandidatai, 50 iš jų – organizacijos. Kam bus įteikta premija sprendžia Nobelio komitetas, jį išrenką parlamentas, komisija visada yra sudarytas iš 5 narių. Komisija iki gegužės mėnesio iš 259 kanditatų atrinko iki 20 nominantų, o spalio pabaigoje išsirinko vieną nominantą. Šiemet tai buvo Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW).

Įdomu yra tai, kad net 50 metų nominantų duomenys yra laikomi paslaptyje, beje Nobelio premija negali būti teikiamą po žmogaus ar organizacijos mirties.