Apie tai trumpoje spaudos konferencijoje pranešė frakcijos „Batkivščina“ lyderis Arsenijus Jaceniukas, informuoja news.liga.net. Jis pabrėžė, kad pirmas scenarijus, kurį norėjo taikyti valdžia – išvaikyti jėga, kol kas netaikomas.

„Yra antras scenarijus – faktiškai išstumti taikius demonstrantus. Todėl dabar einame ten“, – sakė jis.

Kaip pranešė frakcijos „Svoboda“ lyderis Olegas Tiagnibokas, postų stūmimas jau prasidėjo Gruševskogo, Liuteranskaja ir Institutskaja gatvėse.

„Visu pajėgumu vyksta blokavimo postų šturmas“, – pareiškė frakcijos „Svoboda“ lyderis Olegas Tiagnybokas gruodžio 9 d. spaudos konferencijoje, vykusioje Nacionalinio pasipriešinimo štabe, informuoja newsru.ua.

Opozicija: akivaizdu, kad vyks šturmas

Jo teigimu, šiuo metu įvykių epicentras yra blokavimo postai, kuriuos suorganizavo opozicija aplink piketų ir kitų akcijų vietas.

Jis pareiškė, kad valdžia prieš Euromaidano šturmą Kijeve ketina išjungti elektrą.

„Kijevenergo“ darbuotojai mus informavo, kad valdžia ketina prieš šturmą išjungti šviesą, taip pat ir čia (profsąjungų rūmuose), kad mes negalėtume imtis atsakomųjų veiksmų“, – sakė jis pirmadienį Profsąjungų rūmuose.

„Tačiau mes ruošiamės alternatyviomis priemonėmis užtikrinti mūsų palapinių miestelio egzistavimą“, – pridūrė politikas.

Frakcijos „Batkivščina“ lyderio Arsenijaus Jaceniuko teigimu, vieną piketą jau išvaikė.

Jis pabrėžė, kad Maidano pozicija nesikeičia: „Nemušame nė vieno policininko, nenaudojame jėgos, neturime ginklų, neturime jokių specialių priemonių.“

A. Jaceniuko nuomone, jei teisėsaugininkai naudos jėgą prieš žmones, pasekmės nenuspėjamos.

Opozicijos lyderiai taip pat pabrėžė, kad specialiosios paskirties būriai nori atlaisvinti pravažiavimą Banko gatvėje Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

„Kalbant apie gatvių atlaisvinimą Viktoro Janukovyčiaus pravažiavimui, mes kaip skelbėme, taip ir toliau skelbiame: piketai (vyksta) visame Kijeve, tačiau kiekvienas gali ateiti į darbą pėsčiomis. Taip į darbą atėjo vyriausybė, reikia, kad ir prezidentas ateitų pėsčiomis, kad susitiktų su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju“, – pabrėžė A. Jaceniukas.

O. Tiagnyboko teigimu, šiuo metu Banko, Šelkovičnaja, Kruglouniversitetskaja ir Liuteranskaja gatvėse sutelkta daug specialiosios paskirties būrio narių.

Šioje vietoje yra trys opozicijos blokavimo postai.

„Akivaizdu, kad vyks šturmas. Mūsų turima informacija, ten jau pasirodė specialioji technika. Akivaizdu, jie taip darys tam, kad atvežtų prezidentą į prezidento administraciją“, – prognozavo O. Tiagnybokas.O. Tiagnybokas: Į Ukrainą atvyko FST nariai ir Rusijos policija

O. Tiagnybokas teigia, jog į Ukrainos teritoriją atvyko Rusijos specialiųjų tarnybų ir policijos atstovai, kad padėtų kilus neramumams.

„Kilus masiniams neramumams koordinuoti veiksmus atvyko atitinkamo lygio Federalinės saugumo tarnybos (FSB) ir Rusijos Federacijos policijos specialistai. Jie jau – Ukrainos teritorijoje“, – sakė O. Tiagnybokas Kijeve, profsąjungų rūmuose vykusioje trumpoje spaudos konferencijoje.

Jo žiniomis, be vidaus pajėgų ir Ukrainos VRM karių, yra specialiųjų padalinių atstovų grupių, tik dar nežinoma, kokie tai specialieji būriai.

„Jie – autobusuose užtamsintais langais, ginkluoti koviniais ginklais“, – sakė O. Tiagnybokas.

Anot politiko, visi teisėsaugos struktūrų atstovai, šiuo metu vykdantys pareigas geležinkelio stotyje, oro uoste, aprūpinami tarnybiniais ginklais.

Jis pabrėžė, kad ši informacija jau patikrinta.

V. Janukovyčius tarėsi su jėgos struktūros vadovais

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius savo rezidencijoje „Mežyhirja“ sušaukė pasitarimą, kuriame dalyvavo jėgos ministerijų ir struktūrų vadovai.

Pasak Ukrainos žiniasklaidos, kuri remiasi informuotais šaltiniais, buvo aptariami „padėties nukreipimo į konstitucinę vagą“ planai, pagal kuriuos būtų „išvalytas“ Euromaidanas, išlaisvinti mitinguojančiųjų užimti administraciniai pastatai Kijevo centre.

Pasitarime tarp dalyvavusiųjų buvo ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM), Valstybės apsaugos valdybos, Generalinės prokuratūros vadovai, taip pat ministras pirmininkas Mykola Azarovas, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andrijus Kliujevas.

Dėl šio pasitarimo buvo atšauktas savaitinis ministrų posėdis N.Azarovo būstinėje.

Pasak VRM šaltinio, „ryžtingų veiksmų parengimas padėčiai nukreipti į konstitucinę vagą, tikriausiai, bus atidėtas iki apskritojo stalo“ pasitarimo.

Ukrainos vidaus kariuomenė teigia negavusi įsakymo išvaikyti opozicijos šalininkus

Ukrainos vidaus kariuomenė negavo įsakymo išvaikyti opozicijos šalininkus, susirinkusius Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

Kaip praneša "Ukrainskaja pravda”, tai pirmadienį pareiškė vidaus kariuomenės štabo viršininko pirmasis pavaduotojas Aleksandras Oleščenka.

"Vidaus kariuomenė neturi tokio uždavinio”, - sakė jis.

Kaip praneša "RIA Novosti”, analogišką pareiškimą paskelbė ir VRM specialiosios paskirties dalinio "Tigras”, kurio kariškiai atvyko į Kreščiatiko prospektą, atstovas. Pasak jo, daliniui keliamas uždavinys "saugoti viešąją tvarką, kad nebūtų jokių susirėmimų tarp civilių”.

Pirmadienį jėgos struktūrų darbuotojai, taip pat vidaus kariuomenės kariškiai buvo sutelkti Kijevo centre. Jie visiškai užblokavo Nepriklausomybės aikštės prieigas.

Šturmuojama opozicijos būstinė

Ukrainos milicijos kovos su riaušininkais būrys „Berkut“ šturmuoja įkalintos opozicijos lyderės Julijos Tymošenko partijos „Batkivščyna“ štabą, pranešė šios partijos atstovė Marina Soroka.

Pasak jos, „Berkut“ jau užėmė centrinį „Batkivščynos“ štabą.

„Partijos „Batkivščyna“ raštinę šturmuoja milicija kartu su specialiuoju daliniu „Berkut“. „Berkut“ ginkluoti automatais“, – sakoma partijos pranešime.

Kai kurie šios partijos nariai sako, kad specialios paskirties kariai 17 val. 55 min. jau buvo raštinėje ir laužė duris.

Milicija neigia, kad vykdomas šturmas

Ukrainoje įkalintos opozicijos lyderės Julijos Tymošenko partija „Batkivščyna“ (Tėvynės) pranešė, kad gerai ginkluotos kovos su riaušininkais pajėgos šturmavo jos būstinę Kijevo centre, sostinę kaustant masiniams antivyriausybiniams protestams.

Ginkluotos pajėgos į partijos būstinę įsiveržė pirmadienio vakarą, sakė Ostapas Semerakas. Pasak jo, dalis karių vaikščiojo pastato koridoriais, o kiti lipo pro būstinės langus. Padėtį jis pavadino „nenormalia“.

Anksčiau šios partijos atstovė Marina Soroka pranešė, kad Ukrainos milicijos kovos su riaušininkais būrys „Berkut“ šturmuoja „Batkivščyna“ štabą. Ta pati žinia buvo ir išplatintame partijos pranešime.

„Partijos „Batkivščyna“ raštinę šturmuoja milicija kartu su specialiuoju daliniu „Berkut“. „Berkut“ ginkluoti automatais“, – sakoma jame.

Kijevo milicija nedelsdama paneigė partijos štabo puolimą.

„Nei Kijevo milicija, nei „Berkut“ kariai nevykdo jokių priemonių Turovo gatvėje partijos „Batkivščyna“ ofise“, – pareiškė milicijos atstovė Olha Bilyk.

Naujienų agentūra „Interfax“ sužinojo, kad Turovo gatvėje yra Ukrainos saugumo tarnybos (UST) pareigūnai.

Tačiau oficialiai UST spaudos tarnyba pareiškė nekomentuosianti šios informacijos.

V. Klyčko karius ragina nenaudoti ginklų

Partijos „UDAR“ („Smūgis“) lyderis Vitalijus Klyčko paragino „Berkut“ ir vidaus pajėgų karius nenaudoti ginklų ir specialiųjų priemonių prieš taikius žmones, kurie piketuoja ties Šelkovičnos ir Bogomolco gatvių kampu, skelbia „UDAR“ spaudos tarnyba.

„Čia stovi beginkliai žmonės. Čia nėra provokatorių ir smogikų. Todėl raginu jus bet kokiu atveju nenaudoti ginklų ir specialiųjų priemonių. Noriu, kad nepamintumėt savo principų, savo pagrindinės pareigos ginti žmones. Nevykdykite nusikaltėliškų nurodymų. Kad ir kas jums buvo sakoma, vis tiek už savo veiksmus teks atsakyti“, - sakė V. Klyčko.

Pranešama, kad protestuotojai yra apsupti dviem eilėmis – iš pradžių vidaus pajėgomis, o už jų – „Berkut“.

Atliekamos kratos, laužiamos durys

Ukrainos parlamento frakcijos „Batkivščyna“ lyderis Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad teisėsaugos organai atlieka kratą ir laužia duris partijos būstinėje Turovo gatvėje Kijeve.

„Nusiaubė visą serverinę... Daromos kratos ir laužiamos durys partijos „Batkivščyna“ ofise“, – sakė jis per spaudos konferenciją pirmadienį Nacionalinio pasipriešinimo štabo spaudos centre Kijeve ir dar pridūrė, kad „kol kas nieko iš liaudies deputatų į ofisą neleidžia“.

Pasak A.Jaceniuko, specialiojo būrio „Berkut“ atstovai sudaužė visą įrangą kabinetuose, kur yra laikraščių „Večernije vesti“ ir „Cenzor.net“ redakcijos. „Sudaužyta visa įranga“, – sakė frakcijos lyderis.

Jo nuomone, su šiuo pogromu susijęs asmeniškai pats prezidentas Viktoras Janukovyčius.

A.Jaceniukas pabrėžė, kad opozicija nereaguos į jokias provokacijas, ir nurodė, kad kol kas „nėra nė vienos provokacijos, nė vieno mušimo“.

Nugriautas dar vienas Lenino papminklas

Odesos srities Kotovsko mieste nugriautas paminklas Leninui.

Kaip pranešė pirmadienį žurnalistams šio Ukrainos miesto milicijos atstovai, nežinomi asmenys sudaužė viršutinę skulptūros dalį, jos nuolaužos rastos prie postamento.

Dėl šio fakto iškelta baudžiamoji byla.

Lapkritį toje pačioje Odesos srityje du jaunuoliai užkėlė geležinę statinę ant monumento Leninui Frunzovkos mieste. Milicija greitai surado vaikinus, o vietos valdžia sutvarkė paminklą.

Sekmadienio vakarą Kijeve buvo nugriautas Lenino paminklas, pastatytas 1946 metais. Atsakomybę už tai prisiėmė "Laisvės” partija. Milicija tokius veiksmus kvalifikavo kaip masines riaušes ir iškėlė baudžiamąją bylą.

Šturmuos meriją ir profsąjungų rūmus

Ukrainos teisėsaugos institucijų darbuotojai gavo įsakymą išvaryti manifestantus iš Kijevo merijos ir profsąjungų rūmų, praneša „LIGABiznesInform”.

Leidinio šaltinio duomenimis, abiejų pastatų šturmas turėtų įvykti naktį į antradienį. Planuojamos operacijos detalių leidinio pašnekovas neatskleidė.

Šiuo metu miesto administracijos pastate yra vienas iš Nepriklausomybės aikštės štabų, taip pat medicinos punktas, valgykla ir šildymosi punktas. Profsąjungų rūmuose įsikūrę mitinguotojų spaudos centras ir jų ūkio tarnybos.

Pirmadienį Ukrainos vidaus kariuomenės štabo viršininko pirmasis pavaduotojas Aleksandras Oleščenka pareiškė, kad jo pavaldiniai negavo įsakymo panaudoti jėgą prieš demonstrantus.

Bet jau tos pačios dienos vakare VRM daliniai griebėsi jėgos, kad išvaikytų kelis piketus ir palapinių miestelius.

Tiesioginę transliaciją iš Kijevo stebėkite čia: