Vienas apie šį incidentą informuota pareigūnė patvirtino Meksikos žiniasklaidos pranešimus, kad tie šeši asmenys buvo paguldyti į pagrindinę ligoninę Pačukos mieste ir kad jie galėjo būti apšvitinti pavogto radioterapijos prietaiso, kuriame buvo itin radioaktyvaus kobalto izotopo (Co-60).

Pareigūnė, pageidavusi neviešinti jos vardo, penktadienį sakė, kad tik vienam iš tų pacientų pasireiškia galvos svaigimas ir pykinimas – būdingi didelės apšvitos dozės požymiai.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) nurodė, kad Co-60 spinduliuotės intensyvumas siekia apie 3000 kiurių ir kad jis priskiriamas prie 1-osios kategorijos pavojingų medžiagų.

„Šalia tokio kiekio neekranuotos radioaktyvios medžiagos mirtina arba beveik mirtina (apšvitos) dozė būtų gauta per laikotarpį nuo kelių minučių iki valandos“, – sakoma TATENA pranešime.

„Man vakar sakė, kad gali būti du žmonės, kuriems pasireiškė ūmus spindulinis sindromas, tačiau neturiu patvirtinimo“, – nurodė Meksikos nacionalinės branduolinės saugos valdybos (CNSNS) generalinis direktorius Juanas Eibenschutzas (Chuanas Eibenšiucas).

Radioterapijos prietaiso su radioaktyvaus kobalto konteineriu buvo pasigesta pirmadienio rytą, kai buvo pavogtas sunkvežimis, kuriuo tas nebenaudojamas aparatas buvo vežamas į radioaktyvių medžiagų saugyklą.

Dėl tos vagystės buvo paskelbtas pavojus šešiose Meksikos valstijose ir sostinėje Meksike. Taip pat buvo informuotos Jungtinės Valstijos ir TATENA centrinis biuras Vienoje.

Panašu, kad vagims rūpėjo tik sunkvežimis su judama platforma ir gerve, ir kad jie nežinojo, koks yra jo krovinys, sakė pareigūnai.

Ekspertai nurodė, kad 60 gramų kobalto, kuris buvo tame prietaise, pakaktų pagaminti „purvinajai bombai“ – sprogstamajam užtaisui, paskleidžiančiam radioaktyvias medžiagas dideliame plote.

Sunkvežimis buvo rastas trečiadienį, paliktas už maždaug 40 kilometrų nuo degalinės, kurioje buvo pavogtas. Radioaktyvios medžiagos konteineris buvo rastas atidarytas. Kobalto granulės buvo rastos paliktos už maždaug kilometro nuo sunkvežimio atvirame kaimo lauke. Pasak pareigūnų, ši medžiaga kėlė pavojų tik ją lietusiems arba arti buvusiems žmonėms, bet ne aplinkiniams gyventojams.

Radioaktyvusis kobaltas iš pasenusios radioterapijos įrangos, naudotos vienoje ligoninėje šiauriniame Tichuanos mieste, buvo gabenamas į radioaktyvių atliekų saugyklą Meksiko valstijoje, kuri ribojasi su sostine.

Pasak J.Eibenschutzo, pareigūnai penktadienį tebedirbo vietovėje, kur buvo rastos radioaktyvios medžiagos, ruošdamiesi jas saugiai pašalinti.