Anot Pietų Korėjoje pasirodžiusių pranešimų, pareigoms, kurias šiuo metu eina silpnos sveikatos Kim Kyong Hui, Šiaurės Korėjos lyderis yra numatęs savo jaunesniąją seserį Kim Yo Jong, rašo „The Telegraph“.

Sklando gandai, kad Kim Kyong Hui kovoja su vėžiu ir kenčia nuo alkoholizmo bei depresijos, kuria susirgo po to, kai 2006 metais Europoje nusižudė jos dukra.

65 metų Kim Kyong Hui yra Jang Song Thaeko, kuris anksčiau šį mėnesį buvo atleistas iš įtakingos Nacionalinės gynybos komisijos vicepirmininko posto, žmona. Nuo tada, kai buvo atleistas, Jang Song Thaeko niekas nematė.

Dviem jo kolegoms, kurie buvo pripažinti kaltais dėl korupcijos ir veiklos, nesuderinamos su Korėjos Darbininkų partijos politika, buvo viešai įvykdytos mirties bausmės.

Kim Jong Unas daugelį vyresnio amžiaus pareigūnų, dirbusių prie jo tėvo Kim Jong Ilo, pakeitė jaunesniais statytiniais, lojaliais jo režimui.

„Jis stengiasi suburti jaunesnę sprendimų priėmimo kartą ir išspyrė senuosius. Tai kelia daug problemų elitui Pchenjane“, - „The Telegraph“ sakė profesorius Toshimitsu Shigemura, dirbantis Tokijo Vasedos universitete ir vienoje už Šiaurės Korėjos reikalus atsakingoje valdžios institucijoje.

„Jis galėjo tai daryti partijoje ir biurokratiniame aparate, bet jis neturi galių taip elgtis su kariuomene“, - pažymėjo profesorius.

Tačiau sprendimas pakeisti Kim Kyong Hui gali perlenkti lazdą, pridūrė jis.

Kim Kyong Hui, garbinamo Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo dukterį, įvairios Pchenjano frakcijos seniai laiko neliečiama, ir jos pakeitimas – ar dėl vykdomo valymo, ar prastos sveikatos – galėtų įplieksti naujas kovas dėl valdžios.

„Jeigu ji dingtų ar mirtų, režimas patirtas didžiulį sukrėtimą, - sakė profesorius T. Shigemura. – Jam net būtų sudėtinga išlikti“.

Tuo tarpu į Šiaurės Korėją iš ambasadoriaus posto Malaizijoje grįžo Jang Song Thaeko sūnėnas. Jang Yong Cholas, jo žmona ir maždaug virš 20 metų sūnūs buvo pastebėti Kinijos Šenjango mieste sėdantys į „Air Koryo“ lėktuvą, skrendantį į Pchenjaną.