Michailas Chodorkovskis, kuris, pasak jo šalininkų, buvo įkalintas siekiant pažaboti jo politinį iššūkį V.Putinui ir kurio iš naftos įgytą turtą perėmė valstybė, ir dvi kalinamos „Pussy Riot“ narės į laisvę turi išeiti kitais metais, bet jų paleidimo paankstinimas galėtų pagerinti V.Putino įvaizdį prieš vasario mėnesį įvyksiančias Sočio žiemos olimpines žaidynes.

V.Putinas savo prezidentinę žmogaus teisių tarybą rugsėjo mėnesį paragino teikti pasiūlymus dėl amnestijos Rusijos posovietinės konstitucijos 20-ųjų metinių, kurios bus minimos šį mėnesį, proga.

Po susitikimo su V.Putinu teisių tarybos vadovas Michailas Fedotovas žurnalistams sakė manantis, kad M.Chodorkovskis ir „Pussy Riot“ narės, Nadežda Tolokonikova ir Marija Aliochina, galėtų būti pagal šią amnestiją paleisti.

„Aš taip manau, - po susitikimo žurnalistams sakė M.Fedotovas. - Tai - nesmurtiniai nusikaltimai“.

V.Putinas, kuris neatmetė galimybės 2018 metais siekti dar vienos šešerių metų kadencijos prezidento poste, ne kartą neigė, kad kas nors Rusijoje buvo įkalintas dėl politinių priežasčių.

Buvęs naftos kompanijos „Jukos“ vadovas M.Chodorkovskis kalėjime sėdi nuo pat savo arešto 2003 metais. Jis buvo nuteistas dviejose bylose, už finansinius nusikaltimus, bet Kremliaus kritikų, Rusijoje ir užsienyje, akyse jo įkalinimas yra viena didžiausių juodų dėmių V.Putino biografijoje.

N.Tolokonikova ir M.Aliochina turi būti paleistos kovo mėnesį, kai baigsis joms skirtos dvejų metų kalėjimo bausmės už protestą prieš V.Putiną pagrindinėje Rusijos katedroje 2012 metų vasarį. Ta jų „pankų malda“ papiktino Rusijos Ortodoksų Bažnyčią ir įžeidė daugelį tikinčiųjų.

M.Chodorkovskis turi būti paleistas rugpjūčio mėnesį.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad dar pernelyg anksti pasakyti, kas galėtų išeiti į laisvę per šią amnestiją.

„Kalbėti apie tai dabar yra skubota ir neteisinga, - sakė jis reporteriams V.Putino rezidencijoje Novo Ogariove netoli Maskvos. - Aiškūs kriterijai bus nustatyti ... per dialogą su ekspertais ir pilietine visuomene“.

V.Putino oponentai laukia taikinamųjų gestų po to, ką vadina griežtomis priemonėmis prieš kitaip manančius ir laisvių ribojimu jam praėjusiais metais pradėjus trečią kadenciją.

V.Putinas apie savo ketinimus neužsiminė.

„Ši amnestija gali būti taikoma tik tiems asmenims, kurie neįvykdė sunkių nusikaltimų ar nusikaltimų, susijusių su smurtu prieš valdžios atstovus, turiu omenyje, teisėsaugos pareigūnus“, - sakė jis M.Fedotovui ir Rusijos žmogaus teisių ombudsmenui Vladimirui Lukinui.