BBC Naujienų tarnyba praneša, kad Škotijoje žuvo vilkiko vairuotojas, dar vieną vyriškį pražudė užvirtęs medis, Danijoje vilkiką apvertė stiprus vėjas, žuvo viena moteris.

Uraganas pasiekė Vokietijos Hamburgo oro uostą. Čia dėl prastų oro sąlygų atšaukta daugiau kaip 100 skrydžių.

Lietuvą audra taip pat kliudė, ugniagesiai gelbėtojai šią naktį 7 kartus vyko šalinti nuvirtusių medžių.

Lėktuvas pavojingai pakibo ore

Dėl stipraus vėjo Didžiojoje Britanijoje sutrikdytas oro uostų darbas. Birmingamo oro uoste oro linijų kompanijos Emirates lėktuvas dėl itin smarkaus vėjo kurį laiką negalėjo būti nutupdytas, todėl pavojingai kybojo ore, praneša dailymail.co.uk.

Oro uoste tuo metu buvęs žmogus nufilmavo šiurpinantį vaizdą, kuriame užfiksuotas vėjo siūbuojamas lėktuvas. Nepavykus nutupdyti lėktuvo, pilotai bandė pakilti vėl ir mėginti dar kartą, tačiau nesėkmingai.

Po nesėkmingų bandymų, lėktuvas nusileido Londone.

Pasiekė Vokietiją

Hamburgo oro uoste dėl pavojingų oro sąlygų atšaukta daugia nei 100 skrydžių, saugumo sumetimais uždaromos mokyklos, o laivai priversti likti uostuose – tokių priemonių Vokietijoje imtasi baiminantis uragano Ksavero šėlsmo. Spėjama, jog stichijos metu vėjo greitis gali siekti iki 140 kilometrų per valandą, skelbia thelocal.de.

Maždaug 11 valandą ryto vietos laiku Šiaurės jūros vakarinėje pakrantėje jau stūgavo stiprus vėjas. Pakeliui iš Grenlandijos, Ksaveras jau palietė Škotiją – nemažos teritorijos liko be elektros.

Hamburgo, Šlėzvigo-Holšteino, Žemutinės Saksonijos ir Bremeno pareigūnai perspėja apie ekstremalias oro sąlygas.

Ksaveras greičiausiai bus galingesnis nei spalį Hamburgą nusiaubęs Kristianas. Pakrančių darbuotojai rengiasi sutikti ir 6 metrų aukščio bangas.

Ugniagesiai vietos gyventojams patarinėja kuo sandariai užsidaryti langus ir duris. Taip pat rekomenduojama atsargiai rinktis vietą automobilio stovėjimui, pasistengti, kad kieme nebūtų lengvai į orą pakeliamų daiktų.

Pirmoji auka

Didžiojoje Britanijoje siaučia audra. 44 m/s vėjas pražudė vieną žmogų, sukėlė chaosą keliuose, o 100 tūkst. namų liko be elektros. Pranešama, kad kai kur vėjo gūsiai siekė 63 m/s.

Kaip informuoja uk.news.yahoo.com, Batgito greitkelyje vėjas bloškė sunkvežimį ant dviejų automobilių, žuvo sunkvežimio vairuotojas, dar keturi asmenys sužeisti.

Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas susitinka su Vyriausybės reagavimo į nepaprastąsias padėtis komitetu COBRA aptarti, kaip reaguoti į ekstremalias gamtos sąlygas.

Žmonės įspėjami nevairuoti, nes kelyje pavojinga. Škotijoje sustabdytas geležinkelių eismas, nes dėl nuolaužų ant bėgių ir apgadintos įrangos nesaugu vežti žmones. Traukinius sustabdė artimiausiose stotelėse, žmonėms patariama išlipti.

Geležinkelių atstovo spaudai Nicko Kingo teigimu, „oro sąlygos tokios, kad šiuo metu esame priversti sustabdyti (geležinkelių) tinklą“.

Per artimiausias dvi paras Rytinėje Anglijos dalyje dėl audros tikimasi stipraus vandens pakilimo, kuris gali išgriauti apsaugas ir sukelti pragaištingus potvynius.

Vėjas stiprėja, Škotijos Hailande užfiksuotas 63 m/s vėjas. Glazgo centrinėje stotyje nuolaužos išdaužė stogo stiklą, žmonės evakuoti, nukentėjusių nėra.

Edinburgo oro uoste dėl stipraus vėjo atšaukiami skrydžiai, uždarytas „Forth Road“ tiltas.

Britanijos Meteorologijos biuras nurodė, kad Inverneso grafystės kalnuose Škotijoje buvo užfiksuoti vėjo gūsiai, kurių greitis siekė 63 m/s Daugelyje gyvenamųjų vietovių vėjo greitis buvo 27–36 m/s.

Perspėjama ruoštis didžiausiam potvyniui per 30 metų

Gyventojai didelėje Jungtinės Karalystės dalyje yra perspėjami ruoštis atslenkančiai audrai, kuri atneš štorminį vėją, potencialiai gali sutrikdyti eismą ir sukelti potvynių.

Skelbiama, kad labiausiai gali nukentėti Škotija, kur jau dabar pučia beveik 45 m/s vėjas, ir Anglijos šiaurė bei rytai, skelbia BBC.

Pranešama, kad Škotijoje dėl audros jau sustabdytas visas traukinių eismas, o Glazge evakuota centrinė traukinių stotis, nes į pastato stogą trankosi vėjo atneštos įvairios nuolaužos. Be to, paskelbtas ketvirto lygio perspėjimas vengti kelionių automobiliu. Didelėms transporto priemonėms primygtinai rekomenduojama nevažiuoti tokiu oru, o jau važiuojančioms patariama sustoti ir palaukti, kol pagerės oro sąlygos.

Anglijoje ir Velse jau paskelbti 122 įvairaus lygio perspėjimai dėl potvynių, dalis jų perspėja apie „pavojų gyvybei.“ Anglijos rytinėje pakrantėje gyvenantys žmonės perspėjami ruoštis galimai didžiausiam potvyniui per 30 metų.

Aplinkosaugos agentūra skelbia, kad didžiausia rizika yra Šiaurės jūros pakrantei nuo Northumberland'o iki Temzės žiočių. Ketvirtadienio vakarą ketinama uždaryti Temzės barjerą, kad Londonas būtų apsaugotas nuo potvynių. Aplinkosaugos agentūra sako, jog per ateinančias 24 valandas gali būti apsemta 3000 namų.

Taip pat perspėjama, kad kai kuriose vietose jūros lygis gali pakilti iki tokio, kuris sukėlė pražūtingą potvynį 1953 metais. Tačiau nuo tų laikų įrengtos apsaugos nuo potvynių reiškia, kad didelė dalis JK teritorijos yra apsaugota.