Tūkstančiai ukrainiečių protestuoja nuo praeito mėnesio, kai vyriausybė atsisakė pasirašyti sutartį su Europos Sąjunga (ES), kuri būtų susiejusi Ukrainos ateitį su Briuseliu, užuot plėtojus ryšius su galingąja kaimyne Rusija.

Vyriausybė antradienį atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo parlamente, tačiau opozicija ir demonstrantai reikalauja V. Janukovyčiaus atsistatydinimo.

Kaip pranešama prezidento tinklalapyje, V. Janukovyčius vizitą Kinijoje pradėjo Siano mieste, kuri susitiko su vietos gubernatoriumi ir dalyvavo ekskursijoje į garsiosios Terakotinės armijos kasinėjimų vietą.

Terakotinė armija, kurią sudaro tūkstančiai natūralaus dydžio molinių karių ir arklių statulų, yra paskelbta UNESCO Pasaulio paveldo objektu.

Ją III amžiuje prieš mūsų erą įsakė sukurti pirmasis Kinijos imperatorius Čin Ši Huangdi, kad ji saugotų valdovo kapą. Terakotinės armijos kasinėjimai dar nebaigti, o imperatoriaus kapo archeologai kol kas nerado.

V. Janukovyčius vėliau trečiadienį atvyks į Pekiną, Kinijos URM atstovas Hong Lei sakė žurnalistams per eilinę trumpą spaudos konferenciją.

Opozicija blokuos parlamento tribūną, kol bus patenkinti jos reikalavimai

Tuo tarpu Ukrainoje tęsiasi mitingai. Žmonės keičiasi pamainomis - budi dieną ir naktį.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados tribūna bus blokuojama, kol bus patenkinti opozicijos reikalavimai, trečiadienį pareiškė partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) parlamentinės frakcijos lyderis Arsenijus Jaceniukas.

„Du mūsų pagrindiniai reikalavimai parlamentui – vyriausybės atstatydinimas, politinių persekiojimų nutraukimas ir (kalinamos buvusios premjerės) Julijos Tymošenko paleidimas“, – A.Jaceniukas sakė per spaudos konferenciją Kijeve.

Opozicija taip pat reikalauja paleisti devyni aktyvistus, suimtus pagal Kijevo Ševčenkos apylinkės teismo išduotą orderį, pridūrė jis.

„Batkivščyna“ deputatas Mykola Tomenka anksčiau pareiškė, kad Rada trečiadienį nedirbs ir kad parlamento nariai neįstengė pasiekti susitarimo šiuo klausimu.

Tuomet opozicija pradėjo blokuoti parlamento darbą.

Valdančioji Regionų partija antradienį sakė, kad parlamento nariai nėra pasiruošę priimti kokius nors sprendimus ir pasiūlė pradėti konsultacijas su opozicija, kad Rada galėtų tęsti darbą.

Prie parlamento vyksta ir V. Janukovyčiaus šalininkų mitingas

Kijevo Konstitucijos aikštėje priešais Ukrainos parlamento rūmus šiuo metu vyksta prezidento V. Janukovyčiaus šalinininkų mitingas. Nuo aikštėje pastatytos scenos groja muzika, kurią kartais pertraukia parlamentarų kalbos, skelbia svetainė kyivpost.com. Mitingo dalyviams kalbėjo Kijevo miesto administracijos vadovas Oleksandras Popovas.

Prie parlamento rūmų vedančius kelius šiuo metu yra užblokavusios specialiosios milicijos pajėgos „Berkut“. Hruševskio gatvėje taip pat stovi milicijos autobusai.

Už kordono piketuoja opozicijos aktyvistai, praneša naujienų agentūros „Interfax – Ukraine“ korespondentas. Milicija užtvėrė transportui eismą Kriposny gatve prie Hruševskio gatvės ir filtruoja automobilius.