Automobilis vežė radioaktyviojo kobalto izotopo (Co-60) spinduliuotės šaltinį, naudotą radioterapijos procedūroms vienoje ligoninėje šiauriniame Tichuanos mieste, į radioaktyvių atliekų saugyklą. Sunkvežimis buvo pavogtas Tepochako mieste, esančiame netoli sostinės Meksiko, informavo TATENA.

„Tuo metu, kai sunkvežimis buvo pavogtas, (radioaktyvumo) šaltinis buvo tinkamai ekranuotas. Tačiau tas šaltinis gali būti itin pavojingas, jeigu koks nors žmogus išimtų jį iš talpos arba jeigu jis būtų pažeistas“, – nurodė agentūra.

TATENA pranešė, kad apie gruodžio 2 dieną įvykdytą vagystę buvo informuota Meksikos branduolinės saugos valdybos CNSNS.

„Meksikos institucijos šiuo metu ieško šaltinio ir paskelbė pranešimą spaudai, perspėdama visuomenę“, – sakoma TATENA pranešime.

Minėta medžiaga negali būti panaudota kaip įprastas branduolinis ginklas, tačiau teoriškai iš radioaktyviojo izotopo būtų galima pagaminti „purvinąją bombą“ – sprogstamąjį užtaisą, kuris galėtų didelę teritoriją užteršti radioaktyviomis medžiagomis.

Ekspertai jau seniai perspėja dėl pavojų, kuriuos kelia dideli radioaktyvių medžiagų kiekiai, laikomi ligoninėse ir kitokiose institucijose, neužtikrinant jų pakankamos apsaugos.