Kol kas imperatoriškųjų rūmų įstatymai draudžia moteriai užimti Chrizantemų sostą, todėl tradicijų varžomai šaliai gresia sosto paveldėjimo krizė.

Berniukai Japonijos imperatoriškojoje šeimoje negimė nuo 1965 metų, kai pasaulį išvydo sosto įpėdinio Naruhito jaunesnysis brolis princas Akishino, , kurio abu vaikai yra mergaitės.

Ilgai laukta prieš aštuonerius metus susituokusių 37 metų Masako ir 41 metų Naruhito pirmagimė tapo nors viena džiaugsminga naujiena ekonomikos nuosmukio kamuojamai šaliai, kurioje šiais metais bedarbių skaičius pasiekė rekordinį lygį.

Tiek princesė, tiek ir jos dukra jaučiasi gerai, pranešė rūmų pareigūnai.

1999 metų pabaigoje Masako patyrė persileidimą, dėl kurio iš dalies buvo kaltinamas didžiulis žiniasklaidos ažiotažas. Todėl šį kartą šalies žiniasklaidos pranešimai apie Masako nėštumą buvo daug santūresni.

"Puiku, jog gimdymas praėjo sklandžiai", - pareigūnų teigimu, pareiškė imperatorius Akihito, išgirdęs naujieną apie anūkės gimimą.

Sužinojusi apie savo vyriausiojo sūnaus pirmagimės gimimą imperatorienė Michiko susigraudino.

"Kartu su visais Japonijos žmonėmis norėčiau perduoti nuoširdžiausius sveikinimus", - teigė šalies ministras pirmininkas Junichiro Koizumi.

Prabangiame Tokijo Šendzoku rajone, kuriame prieš ištekėdama už sosto įpėdinio Naruhito gyveno Masako, ir kur šiuo metu tebegyvena jos tėvai, buvo iškabinti džiaugsmingi plakatai bei uždegti tradiciniai iš raudono popieriaus pagaminti žibintai.

Kaip pranešė Imperatorių rūmų agentūra, princesė Masako pagimdė 49,6 cm ūgio mergaitę, kuri svėrė 3,102 kilogramo.

Ji gimė 2 val. 43 min. (7 val. 53 min. Lietuvos laiku). Princesė artėjant gimdymui buvo paguldytą į ligoninę vėlyvą penktadienį.

Princesė Masako liks ligoninėje dar savaitę, pranešė Japonijos transliuotojų korporacija. Nepatvirtintais pranešimais, sosto įpėdinio dukra gimė po Cezario pjūvio.

Japonijos imperatorių rūmai neplanuoja jokių nacionalinių iškilmių gimimo proga, tačiau per kelias ateinančias dienas bei mėnesius surengs keletą šeimyninių šintoistų apeigų.

Vėliau šeštadienį imperatorius Akihito turėtų anūkei perduoti šventą kardą, kuris taps simboliniu įrodymu, kad kūdikis yra tiesioginis legendinio dinastijos įkūrėjo Takeshi Haros palikuonis.

Žymaus meistro pagamintas apeiginis kardas yra viena iš trijų imperatoriškosios šeimos relikvijų, pateikiamų įrodant, kad naujasis šeimos narys yra Saulės deivės Amaterasu palikuonis.

Kadangi gimęs kūdikis yra mergaitė, jai gimimo dieną taip pat bus įteikta hakama - apeiginis sijonas, anksčiau sudaręs dalį dvaro moterų tradicinių drabužių.

Po savaitės imperatorius turėtų mergaitei suteikti vardą, kuris, ekspertų manymu, greičiausiai reikš šilumą, jausmingumą, simpatiją ir idealią dorybę.

"Pagal imperatorių dvaro papročius, imperatorius duos naujam šeimos kūdikiui vardą po savaitės nuo gimimo", - teigė profesorius Yasuo Ohara iš Japonijos kultūros ir klasikos instituto Kokugakuino universitete.

"Imperatorių rūmų agentūra jau kreipėsi į svarbiausius japonų kalbos centrus ir imperatoriui turėtų būti pateiktas galimų vardų sąrašas, - teigė Y.Ohara.