Latvijos gyventojai masiškai siunčia elektroninius laiškus, kuriuose ragina Lietuvos Prezidentę Dalią Grybauskaitę paveikti bendrovės poziciją, skelbia DELFI.lv.

Savo pasipiktinimą „Maximos“ vadovybės pareiškimais išsakė ir nemažai Latvijos politikų ir įtakingų visuomenės veikėjų, tarp jų buvo ir Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, ūkio ministras Danielis Pavliutas, Latvijos gerovės ministrė Ilzė Vinkėlė, parlamentarai Lolita Čiganė, Janisas Dombravas, Ainaras Cilinskis, Karlis Seržantas, buvęs politikas Janis Iesalniekas, žmogaus teisių gynėja Elizabeta Krivcova, žurnalistė Gunta Sloga ir kiti.

Dauguma iš jų teigia, jog daugiau nebeapsipirkinės „Maximos“ parduotuvėse ir paragino šią bendrovę boikotuoti.

E. Rinkevičius teigia, jog diplomatiniais kanalais susiekė su Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir perdavė informaciją apie „Maximos“ veiklą Latvijoje.

„Labiausiai šokiravo arogantiškas „Maxima Latvia“ vykdomojo direktoriaus nenoras prisiimti jokios atsakomybės dėl tragedijos Zuolitūdėje“, – tokį įrašą socialiname tinkle „Twitter“ paliko E. Rinkevičius.

Lietuvos ambasadorius Latvijoje Ričardas Degutis ketvirtadienį buvo iškviestas į Latvijos Užsienio reikalų ministeriją.

„Faktą patvirtinti galiu, bet komentarai bus Vilniuje“, - DELFI sakė ambasadorius.

Kaip rašoma ru.delfi.lv, ambasadorius iškviestas pasiaiškinti dėl „Maxima Latvia“ vadovo G. Jasinsko atsisakymo prisiimti atsakomybę dėl tragedijos Rygos „Maximoje“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė patvirtino, kad ambasadorius buvo iškviestas dėl „Maxima Latvia“ vadovo pasisakymų.

„Ambasadorius dar kartą išreiškė užuojautą ir apgailestavimus dėl įvykusios tragedijos. URM atsiriboja nuo verslo subjektų komentarų“, - DELFI teigė ji.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje G. Jasinskas tvirtino neketinantis atsistatydinti, nes „atsistatydina tie, kurie jaučia savo kaltę“.

Taip pat, kaip rašo delfi.lv, per spaudos konferenciją „Maxima Latvija“ vadovas į daugelį klausimų apie tragediją neatsakė ir pažadėjo pateikti atsakymus raštu. G. Jasinskas negalėjo atsakyti ir į klausimą, kokia įstaiga išdavė prekybos centrui leidimą tęsti darbą tuo metu, kai ant pastato stogo vyko statybos darbai.

Internetu besinaudojantys latviai pradėjo masiškai siuntinėti laiškus Lietuvos Prezidentės kanceliarijai.

Nuorodas į laišką, kurį reikėtų pasiųsti Lietuvos prezidentės kanceliarijai, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė ir Europos Parlamento narė Sandra Kalnietė, Europos Komisijos atstovybės Latvijoje atstovė spaudai Sanita Emberga, buvęs ūkio ministras Artis Kamparas, politologė Iveta Kažoka, PBK laidų vedėja Natalija Vasiljeva ir daug kitų.

„Maximos Latvija“ vadovo pareiškimą aptars su D.Grybauskaite

Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis bendrovės „Maxima Latvija“ vadovo pareiškimą vertina kaip nepriimtiną ir ketina bendrovės elgesį aptarti su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

„Maxima“ vadovo pareiškimas žmogiškai yra nepriimtinas, apie tai kalbėsime su Lietuvos prezidente“, - savo „Twitter“ paskyroje teigia A.Bėrzinis.

Ketvirtadienio vakarą jis lankosi Vilniuje, kur vyksta Rytų partnerystės viršūnių susitikimas.

„Maxima Latvija“ vadovas Gintaras Jasinskas ketvirtadienį pareiškė, kad jis neatsistatydins iš pareigų, nes nesijaučia kaltas. Pasak jo, trauktis turėtų tie, kurie jaučiasi kalti. Po tragedijos, kuri nusinešė daugiau kaip 50 žmonių gyvybių, atsistatydino Latvijos Vyriausybė.

„Atsistatydina tie, kurie jaučiasi kalti. Aš galiu žiūrėti žmonėms į akis“, - sakė jis.

Dėl šio pareiškimo ketvirtadienį į Latvijos užsienio reikalų ministeriją (URM) buvo iškviestas pasiaiškinti Lietuvos ambasadorius Ričardas Degutis.

Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis trečiadienį pranešė, kad prisiima politinę atsakomybę ir atsistatydina.

L.Graužinienei teko teisintis už „Maximos“ vadovo pareiškimus

Rygoje viešinčiai Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei iš Latvijos politikų teko išklausyti nusistebėjimų dėl bendrovės „Maxima Latvija“ vadovo elgesio.

Kaip pranešė Seimo pirmininkės atstovė spaudai Dalia Valentienė, ketvirtadienį L.Graužinienei susitikus su Latvijos parlamento vadove Solvita Aboltinia, "teko išklausyti nusistebėjimus dėl "Maxima Latvija" vadovo pareiškimų, susijusių su tragedija Rygoje".

Seimo pirmininkė savo ruožtu dar kartą išreiškė užuojautą Latvijos žmonėms.

„Mes pergyvename dėl susidariusios situacijos, žmogiškai nesuprantami privačios kompanijos pareiškimai. Tai nėra Lietuvos ir lietuvių tautos pozicija. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija į šiuos netinkamus pareiškimus jau sureagavo. Apgailestauju, kad netinkami pareiškimai dar labiau įskaudino tragedijos prislėgtą Latvijos tautą“, - sakė L. Graužinienė.

S. Aboltinia teigė vertinanti Seimo vadovės poziciją ir sakė, kad kaimynai turi palaikyti vieni kitus sunkiomis akimirkomis.

„Tikrai labai vertinu jūsų poziciją ir užuojautą, mes esame šalys kaimynės, turime bendradarbiauti ir palaikyti vieni kitus sunkiomis akimirkomis“, - tvirtino Latvijos Seimo vadovė.

L. Graužinienė Latvijoje dalyvauja 32-ojoje Baltijos Asamblėjos sesijoje, taip pat rytoj susitiks su Latvijos Respublikos Ministru Pirmininku Valdžiu Dombrovskiu, padės gėlių Rygos prekybos centre žuvusių žmonių atminimui.

Apgailestavo ir L. Linkevičius

„Apgailestauju dėl neatsakingų ir nejautrių buvusio „Maxima Latvija“ buvusio atstovo žodžių, įskaudinusių žuvusiųjų artimuosius ir visą latvių tautą. Pareiškimas neatspindi Lietuvos žmonių ir valdžios požiūrio į tragediją Rygoje.

Lietuva ir jos visuomenė giliai gedi kartu su Latvijos žmonėmis,“ – pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras L.Linkevičius