Kaip informuoja DELFI.lv, politikas pareiškė, kad jo sprendimui turėjo įtakos įvykiai Zuolitūdėje, be to, „šaliai reikia vyriausybės, kuri sugebėtų rasti sprendimą iš susiklosčiusios padėties“.

Premjeras padėkojo Latvijos gyventojams už paramą, taip pat atsiprašė dėl to, kas nepavyko.

„Manau, šioje situacijoje reikalinga nauja vyriausybė su parlamento daugumos palaikymu ir nauju pasitikėjimo mandatu“, – pasakė jis.

Prezidento ir premjero pokalbis truko pusantros valandos. Sprendžiant iš visko, A. Berzinis paragino V. Dombrovskį prisiimti politinę atsakomybę už praėjusią savaitę įvykusią katastrofą.

„Raginu visus, kurie žvelgia į ateitį, įvertinti savo atsakomybę ir atitinkamai pasielgti“, – sakė prezidentas.

16 val. įvyks spaudos konferencija, kurioje V. Dombrovskis išsamiau paaiškins savo sprendimo atsistatydinti priežastis.

Prezidentas paragino Latvijos gyventojus žvelgti į priekį, į ateitį.

Gruodžio 4 dieną jis sušauks Nacionalinio saugumo tarybos posėdį, kurio metu bus sprendžiamas Zuolitūdės tragedijos pasekmių ir tolesnių veiksmų klausimas.

Kiek anksčiau trečiadienį apie savo atsistatydinimą paskelbė Ekonomikos ministerijos valstybės kancleris Juris Pūcė, atsakingas už statybų sektorių, kai buvo paskelbta apie jo žmonos vadovaujamo labdaros fondo ryšius su statybų bendrove, pastačiusia minėtą prekybos centrą Zuolitūdėje, kurio stogas įgriuvo praeitą ketvirtadienį.

„Buvo išsakyta abejonių dėl mano veiksmų etiškumo, susijusių su mano žmonos vadovaujamai labdaringai organizacijai paaukotomis lėšomis ir mano profesine veikla. Kitomis aplinkybėmis aš tikriausiai manyčiau, jog privalau tiesiog atmesti tuos nepagrįstus pareiškimus. Tačiau suvokiu, jog dabar vien mano įsitikinimo nepakanka visuomenės pasitikėjimui atkurti“, – sakė J.Pūcė.

Žiniasklaida paskelbė, kad ministerijos kanclerio žmona Zaiga yra viena iš vadovų 2011 metais įkurtame labdaros fonde „Ascendum“. Tarp dosniausių jo rėmėjų buvo kai kurios statybų bendrovės, įskaitant „Re&Re“, pastačiusi minėtą prekybos centrą.

DELFI primena, kad lapkričio 21 d. Zuolitūdėje įgriuvus prekybos centro stogui, žuvo 54 žmonės.

Seimo pirmininkė: kažkas turi prisiimti atsakomybę

Kai nelaimės ir žmonių žūties fone mėginama „žaisti politinį futbolą” ir didinti savo autoritetą, kažkas turėjo prisiimti politinę atsakomybę - premjeras Valdis Dombrovskis tai ir padarė, pareiškė trečiadienį Latvijos Seimo pirmininkė, „Vienybės“ partijos vadovė Solvita Abuoltinia.

Ji pabrėžė, kad partija ir anksčiau nevengdavo politinės atsakomybės.

Seimo pirmininkė pridūrė, kad „Vienybė“ tebėra atsakinga už iškeltus uždavinius, bet tolesnė situacijos raida negali būti jos vienasmenis sprendimas.

Ekonomikos ministras: tai staigmena

Latvijos ekonomikos ministras Danielas Pavliutas trečiadienį pareiškė nežinojęs, kad premjeras V. Dombrovskis ketina atsistatydinti.

"Dabar dar turime darbų, kuriuos reikia užbaigti iki šio atsistatydinimo. Dar turėsime porą savaičių, kad užbaigtume numatytus darbus. Apie šiuos premjero ketinimus man iš anksto nebuvo žinoma", - ministras sakė Latvijos radijui.

D.Pavliutas prisipažino pats rimtai svarstęs atsistatydinimo galimybę, tačiau prieš tai norėjęs pasikalbėti su premjeru.

"Jau praeitos savaitės pabaigoje nuodugniai apgalvojau šį klausimą ir jau buvau parengęs dokumentus (dėl atsistatydinimo). Vis dėlto nusprendžiau, kad geriausias būdas pademonstruoti atsakomybę (po tragedijos prekybos centre) - pakeisti žaidimo taisykles statybose", - aiškino jis.

D.Pavliuto nuomone, premjeras kruopščiai pasvėrė ir pagrindė savo sprendimą.

„Manau, Valdis Dombrovskis labai, labai daug nuveikė Latvijos labui, ir jis nepriima paviršutiniškų sprendimų. Man teko laimė kiek ilgiau nei dvejus metus dirbti jam vadovaujant“, – sakė ministras.

Latvijos prezidentas pradės politines konsultacijas su partijomis dėl naujo premjero

Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis po netikėto ministro pirmininko Valdžio Dombrovskio atsistatydinimo pradės politines konsultacijas dėl naujo premjero kandidatūros su parlamente atstovaujamomis partijomis, trečiadienį pranešė prezidentūros kanceliarija.

Termino, iki kurio prezidentas turėtų pateikti naujo vyriausybės vadovo kandidatūrą, numatyta nėra.

Kanceliarija nurodė, jog kandidatas bus įvardytas, kai bus aišku, kad jį remia parlamento dauguma.

V.Dombrovskis atėjo į valdžią 2009-aisiais, kai šalies ekonomika buvo nugrimzdusi į gilią recesiją. Jam buvo patikėta vadovauti biudžeto apkarpymui ir mokesčių didinimui bei griežtų struktūrinių reformų, kurių reikalavo tarptautinės organizacijos, tokios kaip Tarptautinis valiutos fondas, įgyvendinimui.

V.Dombrovskiui, kuris vėliau dar du kartus buvo paskirtas premjeru, priskiriami nuopelnai už tai, kad užkirto kelią Latvijos bankrotui.

Eiliniai rinkimai Latvijoje turi įvykti kitų metų spalio mėnesį.

Gynybos ministras: jis turėjo likti poste

Atsižvelgdamas į nacionalinius interesus Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis turėjo likti savo poste ir užbaigti pradėtą tyrimą dėl prekybos centro "Maxima" stogo griūties aplinkybių, pareiškė gynybos ministras Artis Pabrikas, komentuodamas V.Dombrovskio sprendimą atsistatydinti.

Pasak A.Pabriko, ministro pirmininko sprendimas jam buvo staigmena.

"Šiuo metu kiekvienas iš mūsų išgyvena moralinę krizę. Visiems sunku susitaikyti su prekybos centro griūtimi, kuri pareikalavo tiek daug gyvybių, todėl turi būti surasti šio nusikaltimo kaltininkai. Tačiau būtina išsaugoti sveiką nuovoką ir blaivų protą. Negalima užmiršti, kad Latvija yra demokratinė valstybė, todėl iki teismo negalima kaltinti žmonių", - sakė jis.

Gynybos ministras prisipažino, kad jei šį premjero žingsnį paskatino prekybos centro tragedija, jis negali jam pritarti.

"Dombrovskis yra pasiekęs aukščiausią pasitikėjimo laipsnį iš visų Latvijos premjerų. Manau, kad jo vadovaujama vyriausybė galėjo užbaigti šį tyrimą. Šįkart jam reikėjo likti savo poste", - pareiškė jis ir pridūrė, kad jam nežinomas premjero pokalbio su prezidentu turinys, kuris galėjo turėti įtakos V.Dombrovskio sprendimui.

Latvijos naujoji koalicinė vyriausybė turėtų būti labiau subalansuota nei pasitraukianti

Latvijos naujoji koalicinė vyriausybė turėtų būti labiau subalansuota nei pasitraukiančioji, pareiškė finansų ministras Andris Vilkas.

Finansų ministro atstovas Aleksis Jarockis naujienų agentūrai BNS sakė, kad A.Vilkas šiuo metu yra išvykęs darbo vizito į Jungtines Valstijas, kur susitinka su investuotojais ir derasi dėl Latvijos vyriausybės skolos perėmimo.

„Vilkas sužinojo apie (Latvijos vyriausybės) atsistatydinimą kaip ir visi kiti“, – pareiškė A.Jarockis, pridurdamas, kad ši naujiena buvo netikėta finansų ministrui.

A.Vilkas yra pasiruošęs toliau eiti ministro pareigas, kol nebus paskirta nauja vyriausybė, tačiau kol kas nežinoma, ar jis sutiktų dirbti šiame poste ir naujoje vyriausybėje.

„Kol kas tik aišku, kad finansų ministras kituose parlamento rinkimuose nedalyvaus“, – pareiškė atstovas, patvirtindamas ankstesnį A.Vilko pareiškimą.

A.Vilkas mano, kad naujoji koalicinė vyriausybė turi būti labiau subalansuota nei pasitraukiančioji, nes tarp koalicijos partnerių dabar buvo per daug nesutarimų.

Pasak A.Jarockio, Latvijos kreditų reitingų gerinimas ir vyriausybės skolos refinansavimas yra labai svarbios užduotys, tačiau JAV investuotojai nepateikė A.Vilkui jokių aštrių klausimų ir išreiškė užuojautą dėl praėjusios savaitės tragedijos Rygos prekybos centre. Finansų ministro atstovas taip pat sakė, kad Latvija gali neskubėti ir palaukti tinkamiausio momento skolintis tarptautinėse rinkose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (347)