Adamas Lanza, kuris, prieš patraukdamas žudyti vaikų pradinėje mokykloje, nužudė savo motiną, buvo tiesiog „apsėstas masinių žudynių“.

Didžiausią įspūdį jam darė Kolumbaino vidurinės mokyklos tragedija 1999 metų balandį, kai šaulys pražudė 15 žmonių.

Ilgai lauktą oficialią nusikaltimo ataskaitą pristatė vyresnysis valstijos kaltintojas, kuris pažymėjo, jog dvidešimtmetis A. Lanza nevartojo jam skirtų vaistų ir nesilankė pas gydytojus, nors gydymas jam ir buvo būtinas – vaikinas turėjo itin rimtų psichikos sutrikimų.

Nors ir gyveno kartu su motina Nancy, vaikinas „su ja bendravo tik elektroniniu paštu“ – tai truko kelis mėnesius iki žudynių.

Kaltintojai daro išvadą, jog kol kas taip ir lieka neaišku, kodėl vaikinas nusprendė žudyti nekaltus mažamečius – šis nusikaltimas įvardijamas kaip vienas iš baisiausių JAV istorijoje.

„Svarbiu klausimu išlieka, kodėl žudikas nušovė 27 žmones, iš kurių 20 buvo vaikai. Deja, tikslaus atsakymo į jį mes neturime“, - sako prokuroras Stephenas Sedensky.
Aukštas ir liesas vaikinas „augdamas greičiausiai daug draugų neturėjo“, kentė patyčias, bent jau taip sakydavo 2001 metais išsiskyrę jo tėvai. Nuo tėvo ir vyresniojo brolio žudikas pradėjo tolti 2010 metais.

2005 metais A. Lanzai buvo diagnozuotas Aspergerio sindromas, nerimas ir socialiniai sutrikimai. Vėliau pasireiškė ir obsesinis-kompulsinis asmenybės sutrikimas.

„Jis turėjo daugybę kasdieninių ritualų, nesiliesdavo prie durų rankenų, dažnai plaudavo rankas ir persirenginėdavo. Nebegrojo saksofonu, nustojo domėtis futbolu ir krepšiniu“, - teigiama ataskaitoje.
„Nusikirpęs plaukus, šaulys uždraudė jį liesti“, be to, į namus atėjusiems žmonėms buvo nurodoma jokiais būdais netriukšmauti, nespausti durų skambučio – pašaliniai garsai A. Lanzą itin erzino, jam prasidėdavo nerimo priepuoliai.

Tačiau ar vaikiną kankinę problemos tiesiogiai prisidėjo prie noro žudyti, specialistai pasakyti negali, tačiau pažymi, jog anksčiau A. Lanza „agresijos nedemonstravo“, nors visada ir domėjosi masinėmis žudynėmis, rašoma ataskaitoje.

Visas vaikino gyvenimas buvo jo kambarys aklinai užtamsintais langais ir jame esantis kompiuteris bei žaidimų konsolė. Vėliau policijos pareigūnai žudiko kambaryje aptiko žaidimą „School Shooting“, kurio metu žaidėjas turi išžudyti klasę. Taip pat šaulys žaisdavęs ir kompiuterinį žaidimą „Call of Duty“. Kompiuteryje buvo sukaupęs daug informacijos apie masines žudynes, daugiausiai medžiagos susiję su tragedija Kolumbaine. Pareigūnai vaikino kambaryje aptiko ir dokumentą, „ginantį pedofilų teises“.

Dar vienas įdomus atradimas – A. Lanzai labai patiko ir kompiuterinis žaidimas „Dance Dance Revoliution“, kurio metu žaidėjas turi šokti pagal instrukcijas. Vietos prekybos centre esančiam žaidimų salone prie šio žaidimo jis praleisdavęs valandų valandas.

Susidomėjimą ginklais vaikinas greičiausiai perėmė iš motinos, kuri turėjo net kelis šaunamuosius ginklus ir didelę peilių kolekciją. Motina sūnų dažnai vesdavosi į šaudyklą, tad elgtis su šaunamuoju ginklu A. Lanza mokėjo puikiai.

Vienas liudininkas tyrėjams papasakojo, jog su 52 metų motina A. Lanza nejutęs jokio emocinio ryšio. „Visai neseniai motina jo paklausė, ar jam būtų skaudu, jeigu jai kas nors nutiktų. Vaikino atsakymas buvo ne“, - teigiama ataskaitoje.

Sandi Huko mokykloje vaikinas panaudojo tris motinos šaunamuosius ginklus. Ją pačią pribaigė lovoje. Tada atėjo 20 moksleivių ir šešių mokyklos darbuotojų eilė. Vaikus nusikaltėlis šaudė iš pusiau automatinio šautuvo, o sau kulką paleido iš pistoleto.

Donna Soto, kurios dukra Victoria buvo viena iš A. Lanzos nužudytų mokytojų, teigia, jog net ir gauta ataskaita nesuteikia tikslaus paaiškino, kas nutiko beveik prieš metus.

„Ir neaišku, ar kam nors kada nors pavyks tai padaryti. Niekada nebebūsime tokie, kaip anksčiau, nežinau, ar pavyks numaldyti tą skausmą, nežinau, ar gyvenimas kada nors vėl turės prasmę“, - teigia nelaiminga moteris.
S.Sedensky ir valstijos pareigūnai stengiasi su teismo pagalba apriboti kitos su tyrimu susijusios informacijos viešinimą. Konkrečiai kalbama ir apie mokyklos personalo skambučių trumpuoju pagalbos telefonu 911 įrašus.

Teisėjas iš Konektikuto valstijos pirmadienį pareiškė, jog, prieš nuspręsdamas, ar įrašus galima viešinti, nori jų pasiklausyti pats.