„Vyrams ir moterims, kurie svetimavo, įvertinus aplinkybes turėtų būti skirta viena iš šių bausmių: nuplakimas, užmėtymas akmenimis“, - rašoma naujojo Baudžiamojo kodekso projekto 21-ajame straipsnyje.

Afganistano teisingumo ministerijos parengtame projekte patikslinama, kad bausmė užmėtant akmenimis turi būti vykdoma viešai, rašo svetainė aljazeera.com.

Pagal naujus pakeitimus nesusituokusiems svetimautojams grės 100 kirčių rimbu.

Kad Baudžiamojo kodekso projektas įsigaliotų, jį turi patvirtinti parlamentas ir Afganistano prezidentas. Pagal dabartinius įstatymus svetimautojams gresia ilgos laisvės atėmimo bausmės.

Organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) direktorius Azijai Bradas Adamsas pasmerkė tokius planus ir paragino šalies prezidentą Hamidą Karzai atmesti tokį projektą.

„Absoliučiai šokiruoja, kad prabėgus 12 metų nuo Talibano nuvertimo, H. Karzai administracija gali sugrąžinti bausmę užmėtant akmenimis“, - sakė jis.

„Prezidentas H. Karzai turi pademonstruoti bent elementariausią įsipareigojimą žmogaus teisėms ir iš karto atmesti šį Baudžiamojo kodekso projektą“.

HRW pažymėjo, kad 16 mlrd. dolerių pagalba, kuri pernai buvo pažadėta Afganistanui, priklauso nuo šalies pažangos žmogaus teisių srityje.

„Donorės turi aiškiai parodyti, kad tarptautinė pagalba Afganistano vyriausybei nebus suteikta aklai“, - teigė B. Adamsas.

Afganistane, itin konservatyvioje musulmoniškoje šalyje, nesantuokiniai lytiniai santykiai ar seksas prieš santuoką yra tabu ir gali baigtis kruvinais šeimų konfliktais.

Per Talibano valdymo metus užmėtymas akmenimis buvo plačiai praktikuojamas. Tokios bausmės iki šiol taikomos šio judėjimo kontroliuojamuose rajonuose. Praėjusių metų liepą talibų kontroliuojamame kaime, esančiame vos už 60 km į šiaurę nuo Kabulo, akmenimis buvo užmušta 21 metų moteris.