Iranas turi pažaboti savo branduolinę veiklą, iš pradžių šešiems mėnesiams, už ribotą atleidimą nuo ekonominių sankcijų.

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino susitarimą, sakydamas, kad į jį buvo įtraukti „dideli apribojimai, kurie padės išvengti to, kad Iranas sukurs branduolinį ginklą“.

„Dabar Iranas turės įrodyti pasauliui, kad jo branduolinė programa tarnauja tik taikiems tikslams“, - kalbėjo B. Obama Vašingtone. Praeityje buvo spėjama, kad Teheranas, prisiengdamas civiline atomine programa, kuria branduolinį ginklą.

Baltųjų rūmų duomenimis, pereinamojo laikotarpio susitarimas galios šešis mėnesius. Per tą laiką tikimasi išsiderėti išsamų ilgalaikį sprendimą.

Laikinasis susitarimas numato, kad Iranas negalės sodrinti urano iki daugiau nei penkių procentų. Uranas, kuris jau yra prisodrintas iki 20 proc., turės būti taip pakeistas, kad negalėtų būti naudojamas kariniams tikslams.

Be to, Iranui draudžiama instaliuoti naujas centrifugas. Jau instaliuotos centrifugos, kurios dar nepradėtos eksploatuoti, negalės būti eksploatuojamos.

Negalės būti statoma naujų urano sodrinimo įrenginių, Esamus įrenginius kontroliuos Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriai.

Mainaus už tai JAV sušvelnins sankcijas, kurių apimtis - 7 mlrd. dolerių.

JAV valstybės sekretorius John Kerry Ženevoje pabrėžė, kad pasiektas susitarimas saugesnį padarys visą regioną Artimuosiuose Rytuose. „Jis padarys saugesnį ir mūsų sąjungininką Izraelį“, - teigė jis, turėdamas omenyje Izraelio būgštavimus dėl Irano branduolinės programos.

Penkių veto teisę turinčių šalių - JAV, Rusijos, Kinijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos, o taip pat Vokietijos atstovai nuo trečiadienio Ženevoje su Irano delegacija derėjosi dėl sprendimo, kuris padėtų sureguliuoti daug metų trunkantį ginčą dėl Irano branduolinės programos.

Penktadienį ir šeštadienį prie pokalbių prisijungė užsienio reikalų ministrai. Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton galiausiai sekmadienio rytą paskelbė apie susitarimą.

Irano Užsienio reikalų ministras Mohammadas Javad Zarifas pareikalavo, kad Iranas išlaikytų savo teisę sodrinti uraną.

Teheranas neigia pakartotinas Vakarų vyriausybių pretenzijas, kad ieškoma būdų branduolinio ginklo plėtotei. Reikalaujama, kad būtų leidžiama sodrinti uraną elektrinėms.

Rusija sako, kad dėl Irano susitarimo visi laimėjo ir niekas nepralaimėjo

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį gyrė pasaulio galių susitarimą su Iranu dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos ir pabrėžė, kad dėl jo laimės visos šalys.

„Niekas nepralaimėjo, visi baigs laimėję“, - citavo jį Rusijos naujienų agentūros po derybų maratono Ženevoje, kuriame buvo pasiektas istorinis susitarimas.

„Šis susitarimas reiškia, jog mes sutinkame su būtinybe pripažinti Irano teisę į taikų atomą, įskaitant teisę į sodrinimą, tačiau suvokiant tai, kad klausimus, kurie Iranui išlieka, ir pačią tą programą griežtai kontroliuos TATENA“, - sakė Lavrovas.

„Tai galutinis tikslas, bet jis jau užfiksuotas šiandienos dokumente“, - pridūrė jis.

Kinija sekmadienį sveikino susitarimą su Iranu apriboti jo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą, sakydamas, kad susitarimas su Teheranu „padės užtikrinti taiką ir stabilumą Artimuosiuose Rytuose“.

„Šis susitarimas padės palaikyti tarptautinę branduolinio neplatinimo sistemą, (ir) padės užtikrinti taiką ir stabilumą Artimuosiuose Rytuose“, - sakė užsienio reikalų ministras Wang Yi.

Ženevoje pasiektu susitarimu Irano branduolinės programos klausimu Teheranui buvo įteikta jo „didžiausia diplomatinė pergalė“, sekmadienį sakė Izraelio užsienio reikalų ministras, žydų valstybei perspėjant, kad jos šis susitarimas neįpareigoja.

„Šis susitarimas yra didžiausia diplomatinė pergalė Iranui, kuris pasiekė pripažinimą savo vadinamajai teisėtai teisei sodrinti uraną“, - visuomeniniam radijui sakė Avigdoras Liebermanas.

Premjero Benjamino Netanyahu biuras ankstesniame pareiškime kritikavo pasaulio galių ir Irano susitarimą, kurį vadino blogu, o ekonomikos ministras Naftali Bennettas sakė, kad jo šalis nėra šio susitarimo įpareigojama ir turi teisę į savigyną.

Irano prezidentas džiaugiasi

Irano prezidentas Hassanas Rouhani sekmadienį pareiškė, kad Irano susitarimas su pasaulio galybėmis dėl jo branduolinės programos pasitarnaus regiono interesams ir pasaulio taikai.

„Šis susitarimas naudingas visoms regiono šalims ir pasaulinei taikai“, - naujienų agentūra „Fars“ citavo H.Rouhani žodžius iš laiško Irano aukščiausiam lyderiui ajatolai Ali Khamenei.

„Pasaulio galybės pripažino Irano branduolines ir sodrinimo teises“, - laiške pažymėjo H.Rouhani

.„Su Irano teise į urano sodrinimą savo teritorijoje šiame pasaulio galių .... susitarime sutinkama“, - sakė jis kalboje, kuri buvo tiesiogiai transliuojama per valstybinę televiziją.

„Sankcijų Iranui struktūra pradėjo aižėti“, - sakė H.Rouhani, turėdamas omenyje Vakarų sankcijas, įvestas dėl Irano branduolinės programos. Prezidentas pridūrė, kad „Irano valstybė niekada nesiekė branduolinių ginklų“.

Prancūzija pasveikino istorinį susitarimą

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as sekmadienį pasveikino istorinį susitarimą, kurį jo šalis kartu su kitomis penkiomis pasaulio galiomis pasiekė su Iranu dėl jo branduolinės programos pažabojimo.

„Šiąnakt pasiektas laikinasis susitarimas yra svarbus žingsnis teisinga kryptimi... Irano karinės branduolinės programos sustabdymo, o todėl ir mūsų santykių normalizavimo link“, - sakoma jo pareiškime.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pasaulio galių ir Irano susitarimą sekmadienį pavadino istorine klaida, sakė jo atstovas. „Premjeras Netanyahu: tai, kas vakar buvo pasiekta Ženevoje, yra ne istorinis susitarimas, o veikiau istorinė klaida“, - savo oficialiame „Twitter“ puslapyje paskelbė Ofiras Gendelmanas, cituodamas B.Netanyahu komentarus savaitiniame vyriausybės posėdyje.

Afganistano vyresniųjų asamblėja patvirtino saugumo susitarimą su JAV ir siekia nedelsiamo pasirašymo

Afganistano genčių vyresniųjų ir vadų didžioji asamblėja sekmadienį patvirtino svarbų saugumo susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis ir paragino prezidentą Hamidą Karzai (Hamidą Karzajų) nedelsiant jį pasirašyti.

H.Karzai sakė, kad Dvišalio saugumo susitarimo (BSA) dėl JAV kariškių vaidmens Afganistane po 2014 metų pasirašymo teks palaukti iki bus įvykę kitais metais numatyti prezidento rinkimai.

„Atsižvelgiant į dabartinę situaciją ir Afganistano poreikius, ... šio susitarimo turinys kaip visuma yra patvirtinamas šios Loja Džirgos narių“, - sakė asamblėjos deputatas Fazulas Karimas Imaqas (Fazulas Karimas Imakas), skaitydamas deklaraciją, sutartą keturias dienas trukusio susitikimo pabaigoje.

„Loja Džirga prašo prezidento pasirašyti šį susitarimą iki 2013 metų pabaigos“, - sakė F.K.Imaqas.Talibanas sekmadienį pasmerkė Afganistano genčių vyresniųjų asamblėjos pritarimą saugumo susitarimui su Jungtinėmis Valstijomis ir pavadino tą sutartį „vergijos paktu“.

Kovotojų pareiškime sakoma, kad susitarimas, kuriuo nustatomos JAV pajėgų buvimo Afganistane po NATO pajėgų išvedimo 2014 metais sąlygos, nepasitarnaus nė vienai šaliai.

Susitarimą pavadino vergijos paktu

Talibanas sekmadienį pasmerkė Afganistano genčių vyresniųjų asamblėjos pritarimą saugumo susitarimui su Jungtinėmis Valstijomis ir pavadino tą sutartį „vergijos paktu“.

Kovotojų pareiškime sakoma, kad susitarimas, kuriuo nustatomos JAV pajėgų buvimo Afganistane po NATO pajėgų išvedimo 2014 metais sąlygos, nepasitarnaus nė vienai šaliai.