Apie 3500 metų senumo faraono Echnatono dukters statulėlę nieko nežinoma nuo tada, kai vasarą buvo išvogtas Egipto cente esantis Malavi muziejus – iš jo rugpjūtį dingo per tūkstantis vertintų eksponatų. Vasarą Kaire vyko protestai prieš šalies prezidento Mohamedo Mursi valdžią.

Šis meno kūrinys turėjo būti perkeltas į naują muziejų, tačiau specialistai spėja, jog riaušėmis buvo pasinaudota kaip priedanga statulėlę pavogti ir parduoti juodojoje rinkoje.

Vagims iš muziejaus vertingus eksponatus išsinešti buvo gana paprasta, nes dauguma jų gana nedideli.

Nuo to laiko policijos pareigūnams pavyko sugrąžinti daugiau nei 600 pavogtų eksponatų, tačiau daug vertybių vis dar nerastos.

Echnatono laikų reliktai juodojoje rinkoje itin paklausūs, skelbia „The Daily Telegraph“.

Archeologė Minica Hanna, visą savo laiką skirianti Egipto kultūrinio paveldo apsaugai, teigia, jog į muziejų įsibrovę vagys žinojo, ko ieško.

Malavi muziejaus kuratorius Jaihanas Nessimas sako: „Girdėjome, kas vyksta mieste, matėme, kaip renkasi gaujos. Žmonių buvo daugybė, kažkas pradėjo šaudyti į orą“.

Darbuotojams muziejų teko uždaryti, apsaugai atvyko policijos pareigūnai, tačiau įsiaudrinusi minia juos greitai įveikė. Neramumai tęsėsi maždaug tris dienas.

Vietos policijos atstovas pulkininkas Abdulsamie Farghali sutinka, kad neramumai tebuvo priedanga nešvariems nusikaltėlių darbeliams. Jis teigia apie dingusias relikvijas, tarp kurių ir Echnatono dukters statulėlė, informavęs Interpolą ir UNESCO – baiminamasi, jog jos buvo išvežtos į užsienį ir parduotos juodojoje rinkoje.