Draugai ir gerbėjai visame pasaulyje prisiminė ir gedėjo nuo vėžio mirus "Beatles" nariui Džordžui Harisonui, vienam didžiausių 20 amžiaus muzikantų.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tonis Bleras pareiškė, kad Dž.Harisonas buvo neatsiejama visos kartos dalis. Premjeras sakė asmeniškai nepažinojęs muzikanto, tačiau esąs įsitikinęs, kad jo trūks daugeliui žmonių.

"Visa karta, taip pat ir aš, užaugo su "Beatles". Jų muzika, grupė ir asmenybės buvo mūsų gyvenimo fonas. Manau, kad žmonės labai nuliūs dėl jo mirties", - sakė premjeras, pats kadaise roko grupėje grojęs gitara.

Dž.Harisono mirtis sukrėtė ir kitą grupės narį Polą Makartnį. "Jis buvo puikus ir labai drąsus žmogus ir turėjo nuostabų humoro jausmą. Jis man buvo kaip jaunesnysis brolis", - sakė P.Makartnis.

Maniako Niujorke nušauto Džono Lenono žmona Joko Ono prisiminė, kad Dž.Harisonas per savo gyvenimą nepaprastai daug davė kitiems, tai savo muzika jis darys ir po mirties.

Seras Bobas Geldofas sakė buvo sukrėstas žinios apie Dž.Harisono mirtį. Muzikantas prisiminė, kad "tyliuoju bitlu" vadintas Dž.Harisonas nesimėgavo šlove. "Jo vieta muzikos istorijoje buvo užtikrinta visiems laikams", - taip pat sakė jis.

Gimtajame "Beatles" mieste pasigirdus žiniai apie Dž.Harisono mirtį, vėliavos buvo nuleistos iki pusės, miesto taryboje buvo pastatyta užuojautų knyga, prie kurios nusidriekė žmonių eilė. Miesto meras Džeris Skotas sakė, kad Dž.Harisono garbei Liverpulyje bus surengta atminimo ceremonija.

Kaip vėliau sakė Dž.Harisono draugas Geivinas de Bekeris, muzikantas "mirė galvodamas tik apie viena - mylėkite vieni kitus". Per pastaruosius ketverius metus Dž.Harisonas susirgo gerklės, plaučių vėžiu, jam galvoje buvo rastas auglys. Tačiau jo sveikata pastarąjį mėnesį gerėjo, muzikantas Šveicarijoje įrašė savo paskutinę dainą su britu Julsu Holandu.

Dž.Harisonas dėl savo ligų kaltino rūkymą. Jo biografas Alanas Kleisonas sakė, kad 1999 metų incidentas, kai ginkluotas užpuolikas įsibrovė į muzikanto namus ir jį sužeidė, taip pat neprisidėjo prie Dž.Harisono sveikatos.

Dž.Harisonas buvo žinomas, kaip "tylusis" arba "trečiasis" "bitlas". Jis gimė 1943 metų vasario 25 dieną Liverpulyje autobuso vairuotojo šeimoje. 1958 metais susipažinęs su Džonu Lenonu tapo grupės gitaristu.

Jauniausias įžymiausios pasaulio popgrupės narys bus prisimenamas ir dėl savo domėjimosi Rytų religijomis. Tai jis įtikino kitus "bitlus" nuskristi į Indiją ir prie Maharishi Mahesho Yogi kojų klausytis mistinės išminties.

"The Beatles" užkariavo visą pasaulį. Jungtinėse Valstijose ir Didžiojoje Britanijoje populiariausiomis tapo 27 grupės dainos. Ji iširo 1970 metais, kai G. Harrisonui buvo tik 27-eri.

"The Beatles" gitaristas š "ketvertuko" mirė antrasis. 1980 metais buvo nužudytas grupės lyderis Johnas Lennonas.

Harisonas nebijojo mirties, kurią jis laikė neatskiriama gyvenimo dalimi, penktadienį sakė muzikantą gydęs onkologas.

"George'as Harrisonas tikėjo, jog mirtis yra dalis gyvenimo. Jis visiškai nebijojo mirties", - interviu televizijai ABC teigė jo gydytojas Gilas Ledermanas.

"Viskas, jo jis troško, buvo privatumas, - sakė G.Ledermanas. - Jis buvo labai paprastas žmogus".