Ispanijos miestai, liūdnai pagarsėję dėl juose įvykdytų sunkių nusikaltimų, pareikalavo paieškos kompanijų pakeisti savo nustatymus taip, kad teigiama informacija pasirodytų aukščiau neigiamos.

Miestai tvirtina, kad potencialūs lankytojai, ieškodami kur keliauti, naršo internete ir pirmiausia yra informuojami apie neigiamus dalykus, vietoj to, kad sužinotų apie tų vietovių privalumus.

Tarp tokių yra ir nedidelis Valensijos miestas Alcasser, kuriame 1992 metais buvo pagrobtos, išžagintos ir nužudytos trys paauglės. Miesto valdžia skundžiasi, kad įvedus miesto pavadinimą į tokių paieškos sistemų kaip „Google“ paieškos laukelį išmetama dešimtys pranešimų apie trigubą žmogžudystę, kurie užgožia nuorodas į tinklalapius apie kur kas gražesnes miesto puses, tokias kaip „Visigoth“ nekropolis ir XV amžiaus pilis.

Kita panaši vietovė – nedidelė gyvenvietė Puerto Hurraco Ispanijos Ekstramadūros regione. Čia 1990 metais du broliai įvykdė seriją žmogžudysčių – nužudė devynis žmones. Vietos valdžia labiau norėtų akcentuoti gražias apylinkes, kurios galėtų vilioti mėgstančius paklajoti gamtoje.

Paieškojus informacijos apie Fago, mieguistą kaimelį Pirėnų papėdėje Ispanijos Hueskos provincijoje, paieškos sistema pateiks nuorodas į pranešimus apie tai, kaip 2007 metais čia buvo nužudytas meras, o visi vietos gyventojai tapo įtariamaisiais.

„Paieškos sistemų naudojami algoritmai labai dažnai teikia pirmenybę neigiamoms naujienoms, kurios daugeliui municipalitetų nėra palankios, - Ispanijos dienraščiui „ABC“ sakė konsultacinės įmonės „Legitimate Identity“ direktorius Francisco Calansas. - Tai nesąžininga ir padaro nemažai žalos“.

Vis dėlto, paieškos kompanijos tvirtina negalinčios prisiimti atsakomybės už neigiamą informaciją.

„Niekas negali apkaltinti „Google“ cenzūra, - įsitikinęs tarptautinės kompanijos filialo Ispanijoje atstovas spaudai. - „Google“ netaiko bausmių, o reitinguoja remdamasi daugybe algoritmų, tokių kaip interneto svetainių populiarumas. Akivaizdu, kad triguba žmogžudystė tam tikrame mieste yra tai, ką dauguma žmonių paspaus, todėl ji atsiras klasifikacijos viršuje“.