Tyrimas atskleidė, jog pirmą kartą dauguma amerikiečių laiko prezidentą nesąžiningu ir nepatikimu.

„Quinnipiac“ universiteto sociologinių tyrimų institutas nustatė, kad visuomenės pritarimas B.Obamos darbui smarkiai sumažėjo, ir šiuo metu prezidentas yra toks pat nepopuliarus, koks buvo jo pirmtakas respublikonas George'as W. Bushas tuo pačiu savo kadencijos laikotarpiu.

Remiantis tyrimo duomenimis, B.Obamos darbu nepatenkinti 54 proc. respondentų, patenkinti – 39 proc. apklaustųjų.

Šie duomenys rodo, kad prezidento populiarumas smarkiai sumažėjo palyginti su ankstesnės, spalio 1 dienos, apklausos rezultatais. Tuomet 49 proc. respondentų buvo nepatenkinti prezidento veikla, o jai pritarė 45 proc. apklaustųjų.

Naujausio tyrimo duomenys yra dar viena nemaloni žinia prezidentui, kurio administracija pastarosiomis savaitėmis pateko į kritikos ugnį dėl chaotiškos sveikatos priežiūros sistemos pertvarkos pradžios.

Amerikos elektoratą taip pat supykdė B.Obamos neištesėtas pažadas leisti rinkėjams išsaugoti turimus sveikatos draudimo planus, parodė tyrimas.

„Prezidentas Barackas Obama, kaip visi nauji prezidentai, turėjo su amerikiečių rinkėjais medaus mėnesį, kai jo populiarumo reitingai viršijo 50 proc., – sakė apklausą surengusio sociologinių tyrimų instituto direktoriaus pavaduotojas Timas Malloy'us. – Besitęsiant santuokai pritarimo jo darbui rodikliai buvo geri, nors ne didžiuliai, ir siekė 40 proc. Šiandien pirmą kartą atrodo, kad 40 proc. riba aižėja“.

Pasak T.Malloy'aus, B.Obamai rūpestį turėtų kelti ir mažėjantis jo populiarumas tarp rinkėjų moterų. Vos 41 proc. moterų pritaria prezidento darbui, nepritaria – 51 procentas.

Apklausa parodė, kad dauguma amerikiečių toliau labai pesimistiški dėl to, kokį poveikį „Obamacare“ praminta programa turės jų galimybėms pasirinkti norimą sveikatos apsaugą.

Tik 19 proc. rinkėjų tikisi, kad dėl „Obamacare“ programos ateinančiais metais sveikatos apsaugos kokybė pagerės, 43 proc. respondentų mano, kad pablogės, o 33 proc. įsitikinę, kad padėtis nepasikeis.

B.Obamos įvaizdžiui taip pat smarkiai pakenkė tai, kad jis klaidingai tikino žmones, esą šie galės pasilikti jau turimus sveikatos draudimo planus, jei norės.

„Daug žmonių nuvylė prezidento Baracko Obamos klaidingas tvirtinimas: „Jei norite turimo sveikatos plano, galite jį pasilikti“, – sakė T.Malloy'us, nurodęs, kad beveik pusė rinkėjų, 46 proc., jog kad prezidentas sąmoningai juos apgavo.

Per tyrimą lapkričio 6-11 dienomis buvo apklausti 2 545 registruoti rinkėjai. Šios apklausos statistinė paklaida – 1,9 procentinio punkto.