Baltųjų teisėjų komisijai prireikė vos 10 minučių kaltu pripažinti George‘as Stinney už dviejų mergaičių – 11 ir 7 metų – nužudymą Alkolu mieste. Po nuosprendžio praėjus 84 dienų berniukas sėdo į elektros kėdę ir tapo jauniausiu nusikaltėliu Amerikoje XX a., kuriam skirta ir įvykdyta mirties bausmė, teigia Mirties bausmių informacijos centro darbuotojai.

Advokatas Steve‘as McKenzie, atstovaujantis berniuko artimiesiems, prašymą atnaujinti bylą pateikė Klarendono apygardos teismui. Jis teigia, jog paauglys buvo nuteistas remiantis priverstiniu prisipažinimu – rasiniu pagrindu susiskaldžiusi miestelio bendruomenė paprasčiausiai troško keršto. Analitikai teigia, jog advokato veiksmas daugiau simbolinis, tikimybė, jog bus pasiektas laukiamas rezultatas, labai menka, nes griežtos valstijos taisyklės iš esmės draudžia pasibaigus bylos svarstymui pristatyti naujų įrodymų.

Tačiau berniuko artimieji tvirtina: jeigu, praėjus daugiau nei septyniems dešimtmečiams, pavyks priversti bylą bent atversti iš naujo, tai bus labai didelis pasiekimas.

„Šeima neišnyko, tačiau George‘o siela neranda ramybės. Praėjo 69 metai, bet teisingumas netriumfavo. George‘as teisingumo nesulaukė, nesulaukė jo ir tos dvi vargšės mergaitės, nes visi puikiai žino – jis buvo nekaltas“, - tvirtina G. Stinney antrosios eilės pusseserė Irene Hill.

11 metų June Binnicker ir 7 metų Mary Emmos Thames lavonai buvo aptikti upelyje 1944 metų kovo 25 dieną. Mergaitės paslaptingai dingo prieš dieną išėjusios pasiskinti gėlių. Skelbiama, kad abi buvo mirtinai užbadytos geležinkelio smaigu.

Vienas miestelio gyventojas pareiškė matęs G. Stinney, kuris lauke žaidė su jaunesniąja sesute, besikalbanti su aukomis. Berniukas buvo sulaikytas ir stojo prie teismą – bylos svarstymas tetruko pustrečios valandos. Vaiką teisme gynė teismo skirtas advokatas, kuris neiškvietė nei vieno gynybos liudytojo.

S. McKenzie pateiktame prašyme teigiama, jog G. Stinney tesvėrė vos 40 kilogramų, todėl fiziškai negalėjo įvykdyti nusikaltimo. Prie dokumento pridėti ir du jo artimųjų pareiškimai, kuriuose teigiama, jog tą dieną, kai dingo baltaodės mergaitės, berniukas visą laiką praleido su jais.

Charlesas Stinney, kuriam tada buvo vos 12 metų, teismui teigia, jog jo šeimos pagalbos nusikaltimo tyrėjams neprireikė, į juos net nebuvo kreiptasi.

„Nuosprendis George‘ui ir mirties bausmės įvykdymas buvo tai, ko bijojo visa mūsų šeima. Tačiau dėl savo saugumo tada nusprendėme tylėti“, - rašo Ch. Stinney.

Dauguma pirmojo teismo dokumentų ir užrašų, tarp kurių buvo ir tariamas G. Stinney prisipažinimas bei bylos nuorašas, dingo.

Nors po mirties valstijoje keli nusikaltėliai ir buvo išteisinti, Pietų Karolinos teisės mokyklos profesorius Kennethas Gainesas sako, jog tokio atvejo, kai bylą teismas sutinka nagrinėti iš naujo, dar nebuvo.

„Manau, jog greičiausiai bus prašauta pro šalį, tačiau gerbiu advokatą už pastangas“, - sakė profesorius ir pridūrė, jog teisėjas vis dar gali prašymą atmesti.

Kol kas pakartotiniam bylos svarstymui data dar nenustatyta. Pietų Karolinos generalinė prokuratūra teigia, jog jos advokatai dar nesusipažino su visa medžiaga, kad komentuoti jis nieko negalįs.