Ukrainos Aukščiausioji Rada penktadienio posėdyje po pirmojo svarstymo balsavo už du eurointegracinius įstatymo projektus. Jie 286 balsais iš 393 pritarė prezidento Viktoro Janukovyčiaus pasiūlytam projektui dėl prokuratūros ir įstatymo projektui dėl pakeitimų rinkimų įstatymuose.

Šiame įstatymo projekte numatyta atšaukti lig šiol prokuratūros vykdomas bendrosios priežiūros ir ikiteisminio tyrimo funkcijas, taip pat atsižvelgta į Venecijos komisijos rekomendacijas, išskyrus rekomendacijas dėl normų, kurias reguliuoja Ukrainos konstitucija (generalinio prokuroro paskyrimas ir atleidimas).

Dėl įstatymų projektų, kurie susiję su buvusios premjerės Julijos Tymošenko gydymo užsienyje, parlamentarai sprendimo dar nepriėmė, bet balsavimu sutarė sudaryti naują darbo grupę. Ji turės ateinančios savaitės pradžioje pateikti galutinį įstatymo dėl gydymosi užsienyje projekto variantą.

Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Rybakas pažadėjo kitą posėdį surengti lapkričio 13 dieną.

Minimą grupę, manoma, sudarys keturių parlamento frakcijų, išskyrus Komunistų partijos, lyderiai, teisės komitetų vadovai, taip pat vienas jokiai frakcijai nepriklausantis deputatas.

Penktadienio rytą vyko Ukrainos parlamento frakcijų vadovų konsultacijos su Europos Parlamento pasiuntiniais Aleksandru Kwasniewskiu ir Patu Coxu.

Leidimas nugaros skausmais besiskundžiančiai opozicijos politikei J.Tymošenko gydytis užsienyje laikomas svarbia sąlyga, kurią kelia ES lyderiai Ukrainai, siekiančiai pasirašyti Asocijuotos narystės sutartį Vilniuje vėliau šį mėnesį.

Tačiau ir valdančioji prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija, ir opozicija penktadienį nesugebėjo susitarti dėl teksto įstatymo projekte, kuris leistų tokiems kaliniams kaip J.Tymošenko gauti gydymą užsienyje.

Svarstymą Aukščiausiojoje Radoje stebėjo ir du specialieji Europos Parlamento pasiuntiniai – buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis ir buvęs Europos Parlamento pirmininkas Patas Coxas, primindami Ukrainai šito dalyko svarbą.

„Tai komplikuota, viskas komplikuota“, – komentavo paniuręs A.Kwasniewskis po dvi valandas trukusių susitikimų su parlamento frakcijų lyderiais, bet pažymėjo, kad derybos vis tiek tęsis.

Arsenijus Jaceniukas, vadovaujantis J.Tymošenko šalininkams Radoje, siūlė kitą savaitę surengti neeilinę sesiją ir galiausiai sutarti dėl šio svarstomo įstatymo.

„Jeigu Regionų partija ignoruos šį pasiūlymą, vadinasi, Janukovyčius bus sužlugdęs europinę Ukrainos ateitį“, – pabrėžė jis.

Opozicinės partijos UDAR lyderis, pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko, sakė, kad J.Kwasniewskio ir P.Coxo pokalbiai parlamento frakcijose nedavė rezultatų.

„Derybose pažangos nėra“, – pareiškė jis.

Tuo tarpu Regionų partijos frakcijos parlamente vadovas Oleksandras Jefremovas piktinosi, kad opozicija „neparengė vieno bendro kompromisinio varianto“.

Labiausiai ginčijamasi dėl konkretaus nurodymo galutiniame įstatymo tekste – ar Julijai Tymošenko bus leista grįžti į politiką, ar tik jai bus suteiktos trumpos „atostogos“ per septynerius buvimo kalėjime metus.