Šis incidentas įvyko per kasmetinį priėmimą imperatoriškųjų rūmų sode praėjusią savaitę. Kai imperatorius Akihito ir jo žmona Michiko sveikinosi su išsirikiavusiais svečiais, žinomas aktorius Taro Yamamoto, tapęs parlamento nariu, ištiesė monarchui laišką, nors toks elgesys laikomas nemandagiu ir nederamu.

Vaizdo įraše, kuris ne kartą buvo parodytas per televiziją, matyti, kaip 79 metų imperatorius ramiai paima laišką, kaligrafiškai parašytą tušu ant sulankstyto popieriaus lapo, ir apsikeičia keliais žodžiais su T.Yamamoto. Tuomet akivaizdžiai susirūpinusi imperatorienė Michiko švelniai timptelėjo savo vyrą už alkūnės. Vyriausiasis liokajus, kuris stovėjo šalia Akihito, sugriebė tą laišką iškart, kai imperatorius į jį atsigręžė.

T.Yamamoto veiksmai išprovokavo kritiką iš abiejų ideologinio spektro pusių; daugelį japonų suglumino toks šiurkščiu protokolo pažeidimu laikomas veiksmas, mat į imperatorių buvo kreiptasi iš anksto nesuderinus.

Šis skandalas atskleidė, kad Japonijos imperatoriaus vaidmuo Japonijoje tebėra itin opus klausimas, praėjus beveik 70 metų nuo Akihito tėvo Hirohito (Hirohito) atsisakymo būti laikomu dievybe po Japonijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare; tada imperatorius tapo vien valstybės simboliu.

Daugelis konservatyvių pažiūrų žmonių tebelaiko imperatorių ir jo šeimą dieviškais („žmonėmis aukščiau debesų“) ir tiki, kad paprastiems žmonėms su jais netgi nedera kalbėtis. Prieš dešimtmečius paprastiems žmonėms netgi nebūdavo leidžiama tiesiogiai žvelgti į monarchą, tačiau mūsų dienomis Akihito susitinka su gyventojais - neseniai jis bendravo su tautiečiais, gyvenančiais stichinės katastrofos ir Fukušimos atominės elektrinės avarijos nuniokotuose regionuose šiaurės rytų Japonijoje.

Tradiciškai nepriimtina, kad žmonės savo nuožiūra kalbėtųsi su imperatoriumi, jį liestų arba ką nors įteiktų be leidimo. Fotografuoti imperatorių arba jo šeimos narius mobiliuoju telefonu yra nemandagu.

Parlamento aukštųjų rūmų komitetas diskutuoja, ar skirti T.Yamamoto drausminę nuobaudą, ir sprendimas turėtų būti priimtas šią savaitę. 38 metų įstatymų leidėjas, išrinktas liepą kaip nepriklausomas kandidatas, atsiprašė, kad sukėlė nepatogumų imperatoriui, tačiau atmetė raginimus atsistatydinti. Parlamento pirmininkas jam gali pareikšti papeikimą; T.Yamamoto taip pat gali būti uždrausta dalyvauti imperatoriškųjų rūmų renginiuose.

Prieš branduolinę energetiką nusistatęs T.Yamamoto sakė norėjęs kreiptis į imperatorių dėl krizės Fukušimoje ir jos tikėtino poveikio gyventojams bei darbuotojams, tvarkantiems atominę elektrinę, kurioje trijų reaktorių šerdys išsilydė po 2011 metais smogusio žemės drebėjimo ir cunamio.