Ministrų kabinetų protokoluose ir ataskaitose, paviešintose remiantis Informacijos laisvės aktu, atskleidžiama, jog svarbios karinės pratybos „Operation Able Archer“, vykdytos 1983 metų lapkritį JAV ir jų sąjungininkų iš NATO, buvusios tokios tikroviškos, jog rusai ėmė manyti, jog sulaukti branduolinės atakos – labai realu.

Kai žvalgyba tuometinei Jungtinės Karalystės valdžiai perdavė naujienas apie Rusijos reakciją į karinius manevrus, ministrė pirmininkė Margaret Thatcher nurodė savo pavaldiniams padirbėti su amerikiečiais, kad tokie apmaudūs nesusipratimai daugiau nebepasikartotų.

Šaltasis karas kartais vadinamas stabilios Rytų ir Vakarų „jėgos pusiausvyros“ laikotarpiu, tačiau „Able Archer“ istorija parodė, jog iš tikrųjų tas istorinis laikmetis buvo labai pavojingas, pasaulis balansavo ant branduolinės tragedijos ribos – ir taip buvo ne kartą“, - teigia Branduolinės informacijos tarnybos (NIS) – organizacijos, pasisakančios prieš branduolinį ginklavimąsi - vadovas Peteris Burtas.

„Able Archer“, kuriuose dalyvavo 40 tūkst. JAV ir NATO karių, buvo koordinuojamos naudojantis koduotomis komunikacijų sistemomis. Pratybų metu naudotasi scenarijumi, esą Mėlynosios pajėgos (NATO) gina savo sąjungininkes, Oranžinėms pajėgoms (Varšuvos sutarties organizacijai priklausančioms šalims) pasiuntus savo karius į Jugoslaviją malšinti politinių neramumų.

Oranžinės pajėgos sureagavo labai operatyviai ir prasidėjo invazija į Suomiją, Norvegiją ir galiausiai – į Graikiją. Konfliktui vis intensyvėjant, tradicinio karo priemonių ėmė nebepakakti – imta galvoti apie cheminį ir net branduolinį ginklą.

Kariniuose manevruose buvo naudojamasi daugeliu Jungtinės Karalystės oro bazių, tarp kurių būta „Greenham Common“, „Brize Norton“ ir „Mildenhall“. Šį faktą vis dar gaubia daug paslapčių ir mitų. Tačiau spalį buvęs Australijos žvalgybos organizacijos vadovas Paulas Dibbas išsakė mintį, jog 1983 metų kariniai manevrai kėlė didesnę grėsmę pasauliui nei 1962 metų Kubos raketų krizė.

„Able Archer“ galėjo baigtis tikra katastrofa: tiek JAV, ties Sovietų Sąjunga galėjo imtis branduolinių veiksmų – pavojus buvo didesnis nei 1962 metais“, - pripažįsta žvalgybos specialistas.

Kariniai manevrai vyko tarptautinėje arenoje tvyrant nemenkai įtampai. 1983 metų gruodį rusai numušė Korėjos oro linijų lėktuvą „Boeing 737“, žuvo 269 žmonės. Tragedija įvyko lėktuvui per klaidą įskridus į Rusijos oro erdvę. Yra įrodymų, leidžiančių spėti, jog rusai manė, esą Pietų Korėjos lėktuvas – amerikiečių šnipų lėktuvas.

Tais pačiais metais, tik šiek tiek anksčiau, JAV prezidentas Ronaldas Reaganas pasakė skambią kalbą, kurioje Sovietų Sąjungą įvardijo kaip „blogio imperiją“ ir paskelbė apie planus imtis Strateginės gynybos iniciatyvos (dar žinomos „Star Wars“ pavadinimu). JAV ir Sovietų Sąjungai taip nepasitikint vienai kita, abi pusės visą laiką laikė pirštą ant gaiduko – įtampa buvo pasiekusi kritinę ribą.

Prasidėjus „Able Archer“, Kremlius davė nurodymą tuzinui karinių lėktuvų Rytų Vokietijoje ir Lenkijoje apsirūpinti branduoliniu ginklu. Be to, atakai buvo parengta apie 70 SS-20 raketų, o sovietų povandeniniai laivai, gabenę branduolines balistines raketas, pasiųsti po Arkties ledu – kad nebūtų susekti.

NATO ir jos sąjungininkai iš pradžių manė, jog sovietų atsakas – Sovietų Sąjungos pasirinkta karo žaidimų forma. Tačiau slapti NIS gauti dokumentai atskleidė, kiek nedaug trūko, kad rusų kantrybė būtų trūkusi.

Slaptoje Britų žvalgybos komiteto (JIC) ataskaitoje, parengtoje iš karto po minėtųjų karinių manevrų, pateikiamos vieno pareigūnų įžvalgos, jog „mes negalime atmesti galimybės, jog bent keli Sovietų Sąjungos pareigūnai neteisingai suprato „Able Archer 83“ ir kitų karinių manevrų pobūdį – kaip keliančius tikrą pavojų“.

Tuometinis kabineto sekretorius seras Robertas Armstrongas informavo M. Thatcher, jog sovietų atsakas nepanašus į karinius manevrus, nes „įgyvendintas sovietams itin svarbios šventės dieną, jam pasirinkta tikro karinio atsako ir perspėjimo sistema (ne tokia, kokia naudojami karinių pratybų atveju), jis geografiniu požiūriu apribotas konkrečia teritorija - Vidurio Europa, kur vyko NATO pratybos, kurias Sovietų Sąjunga stebėjo“.

R. Armstrongas M. Thatcher sakė, jog Maskvos atsakas „demonstruoja Sovietų Sąjungos susirūpinimą dėl galimos netikėtos NATO atakos, prisidengus galimomis karinėmis pratybomis“. Dauguma žvalgybinės medžiagos, panaudotos ataskaitose, leidžia teigti, jog Kremlius buvo įsitikinęs – „Able Archer“ kėlė „realią grėsmę“. Bent jau tokios nuomonės laikėsi ir informatorius iš Sovietų Sąjungos Olegas Gordievskis.

Anksčiau slaptais laikyti dokumentai atskleidžia, jog pati M. Thatcher labai nerimavo dėl gautų žvalgybos ataskaitų, todėl nurodė savo pareigūnams „pagalvoti, ką būtų galima padaryti, kad pavojaus būtų atsikratyta – ji baiminosi, jog, neteisingai interpretavusi Vakarų veiksmus, Sovietų Sąjunga gali netinkamai sureaguoti“.

Premjerė nurodė „kuo skubiau sugalvoti, kaip amerikiečiams paaiškinti, jog sovietai galbūt rengiasi netikėtai NATO atakai“.

Anksčiau slaptais laikyti dokumentai atskleidžia, jog Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ir gynybos ministerijos parengė bendrą dokumentą, skirtą aptarti su JAV pareigūnais. Dokumente buvo siūloma, jog „NATO turėtų reguliariai informuoti Sovietų Sąjungą dėl visų NATO planuojamų karinių manevrų, susijusių su branduoliniais žaidimais“.

Su JIC ataskaitos medžiaga ir O. Gordievskio įžvalgomis susipažino ir tuometinis JAV prezidentas R. Reaganas, kuris, kaip skelbiama, buvo asmeniškai susitikęs su informatoriumi ir buvo taip paveiktas sužinotų faktų, jog su nauja jėga ėmė ieškoti būdų, kaip sumažinti tarp JAV ir Sovietų Sąjungos tvyrančią įtampą.

Tačiau Branduolinės informacijos tarnybos vadovas P. Burtas pažymi, jog Šaltojo karo pabaiga nėra garantas, jog grėsmių tikrai nebeliko. „Net jeigu Šaltasis karas ir baigėsi prieš daugiau nei 20 metų, tūkstančiai kovinių galvučių vis dar yra branduolinį ginklą turinčių valstybių rankose“. „Mums ir toliau kyla didelės grėsmės, ir situacija nepasikeis, kol nežengsime reikiamų žingsnių ir neuždrausime šių itin pavojingų ginklų“, - konstatuoja P. Burtas.