Šis įnirtingas Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas yra žinomas dėl savo gebėjimo mobilizuoti masinius protestus gatvėse, nors sakė, kad pats negalės dalyvauti „Rusų eitynėse“, nes susirgo gripu.

„Dalyvauti „Rusų eitynėse“ yra svarbu, – A.Navalnas rašė savo tinklaraštyje šeštadienio vakarą. – Visi, kuri svarsto, eiti ar ne, (sakau): eikite.“

Pirmadienį organizuojamos nacionalistų eitynės vyks po praeitą mėnesį kilusių riaušių pietiniame Maskvos rajone, kurias išprovokavo incidentas, kai vienas azerbaidžanietis nudūrė sostinės gyventoją.

Nacionalistai planuoja rengti eitynėse dešimtyse miestų ir tikisi, kad sostinėje vyksiančioje demonstracijoje dalyvaus apie 30 tūkst. žmonių.

Jie tikisi pasinaudoti padidėjusius priešiškumu imigrantams Maskvoje, kurį kursto darbininkų iš neturtingų Centrinės Azijos šalių antplūdis.

Liberalioji opozicija kritikavo A.Navalną dėl nacionalistinės retorikos ir palaikymo eitynėms.

Šis protestų lyderis įrodė esantis jėga, su kuria dera skaitytis, kai liko antruoju daugiausiai balsų surinkusius kandidatu per rugsėjį vykusius Maskvos mero rinkimus, kuriuos laimėjo Kremliaus šalininkas. A.Navalnas tąsyk surinko 27 proc. balsų, griežtai pasisakydamas prieš imigraciją ir korupciją.

Prieš imigrantus nukreiptą retoriką naudojo beveik visi kandidatai, todėl žmogaus teisių aktyvistai savo atvirame laiške pasmerkė „instinktyvią neapykantą“ migrantams.

A.Navalnas argumentuoja, kad Kremliui derėtų nutraukti dosnias subsidijas Šiaurės Kaukazui, įskaitant Čečėniją, taip pat ragino įvesti vizų režimą buvusių sovietinių respublikų piliečiams.

Šis protestų lyderis išgarsėjo per demonstracijas prieš V.Putiną, sudrebinusias Maskvą 2011–2012 metų žiemą, tačiau vėliau jam buvo iškeltos kelios bylos.

Praeitą savaitę Rusijos tyrėjai iškėlė jam kaltinimus dėl sukčiavimo ir pinigų plovimo, kai ankstesnėje byloje dėl valstybės turto pasisavinimo teismas skyrė A.Navalnui penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, kuri praeitą mėnesį buvo pakeista lygtine bausme.

A.Navalnas sakė nedalyvausiantis eitynėse dar ir dėl to, jog nenori suteikti Kremliui progos diskredituoti jį arba tą renginį.

„Man tai sunkus sprendimas – suprantu, kad bus daug kritikos“, – rašė jis.

Aktyvistas taip pat paragino nesilaikyti stereotipo, jog tos eitynės yra neonacių demonstracija, sakydamas, jog dauguma jų dalyvių yra „visiškai normalūs žmonės“.