J. Kerry Vašingtone trečiadienį surengė trumpą spaudos konferenciją, skirtą žiniasklaidai, viešinčiai pagal specialią programą, pavadintą legendinio amerikiečių žurnalisto Edwardo R. Murrow vardu. E. R. Murrow labiausiai išgarsėjo savo gyvais reportažais iš nacių bombarduojamo Londono Antrojo pasaulinio karo metais.

„Nemanau, kad pasirinkimas turi būti „arba, arba“. Mes norėtume matyti Rusiją, raginančią šalis įsitraukti į aukštesnio lygmens regioninį bendradarbiavimą, o ne siūlančią pasirinkti vieną siaurą kelią. Pavyzdžiui, JAV stengiasi įtraukti Kiniją į derybas su Europa dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP; Transatlantic Trade Investment Partnership). Azijoje bandome sukurti prekybos partnerystę pavadinimu TPP (Trans-Pacific Partnership). Pagrindinė priežastis, kodėl tai darome, norime, kad visi derėtųsi aukštesniu lygmeniu“, - atsakydamas į klausimą apie Moldovos ir Ukrainos patiriamą spaudimą sakė J. Kerry.

Pasak JAV valstybės sekretoriaus, Rusija, primygtinai siūlydama Muitų sąjungą, nesistengia pakilti į aukštesnį lygmenį, tad iš esmės verčia rinktis tarp vieno ar kito bloko. J. Kerry nuomone, tai nenaudinga globaliai ekonomikai ir nepagerina ilgojo laikotarpio integracijos perspektyvų.

„Žinau, kad Moldova ir Ukraina jaučia įtampą dėl to, kas dabar vyksta. Mano nuomone, tai nelaimė. Mes norėtume matyti, kaip žmonės patys renkasi savo sprendimus, be spaudimo iš išorės. Ir kaip sakiau, reikia siekti platesnių susitarimų, iš kurių išloštų visi“, - sakė J. Kerry.

DELFI primena, kad Ukraina ir Moldova lapkričio mėnesį vyksiančiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje tikisi pasirašyti arba parafuoti Asociacijos ir laisvosios prekybos susitarimus su Europos Sąjunga, tačiau pastaruoju metu šios dvi šalys, taip pat Gruzija ir Lietuva susidūrė su Rusijos prekybos apribojimais savo produktams.

Rytų partnerystėje dalyvauja Ukraina, Baltarusija, Moldova, Azerbaidžanas, Armėnija ir Gruzija. Armėnija jau paskelbė pasirašysianti susitarimą dėl Rusijos kuriamos Muitų sąjungos ir prisidės prie Eurazijos ekonominės sąjungos formavimo, todėl nebegalės pasirašyti Asociacijos ir laisvosios prekybos susitarimo su Europos Sąjunga.

Didžiausiu kąsneliu šiame žaidime laikoma Ukraina, dėl kurios vyksta slaptos užkulisinės kovos tarp Europos Sąjungos ir Rusijos.