„Vis tiek negaliu pakęsti adatų“, - prisipažįsta R. Bastani. Įdomiausia, jog tiriasi jis ne dėl savęs – vienos nakties nuotykiai jo nedomina. Viskas dėl jo verslo ir žmonių gerovės, skelbia fastcompany.com.

R. Bastani yra programėlės „Hulos“ idėjinis vadas ir kūrėjas. „Hula“ skirta išmaniajam telefonui ar kitam mobiliam įrenginiui ir padedanti žmonėms įrodyti savo sveikatą potencialiam partneriui – duomenys atkeliauja tiesiai iš gydymo įstaigų. Vyras tikrai neapsimetinėja šiuolaikiniu širdžių ėdiku – save vadina keistuoliu. Tačiau per šį mėnesį vykusią „Health 2.0“ konferenciją jos rengėjų jis buvo pristatytas kaip „saugiausias sekso partneris visoje Amerikoje“. Titulas prigijo.

„Oi, mano mergina šito negali pakęsti“, - sako R. Bastani.

„Hulos“ istorija prasidėjo vieną vakarą mieste, kai R. Bastani, ką tik nutraukęs ilgamečius santykius, sutiko moterį, parsivedusią jį namo. Atmosferai ėmus kaisti, jai kilo klausimas, ar kartais vyras neserga lytiškai plintančiomis ligomis. Panašu, kad ir ką jis atsakė, atsakymas netiko. Ji atsitraukė ir drėbė jam į akis: „Tu turi LPL“.

Trenkė per veidą, paliepė nešdintis, prisimena skaudžią patirtį programėlės kūrėjas. Nors jo sąžinė dėl sveikatos ir buvo rami, vyras to negalėjo įrodyti – o jauna moteris neturėjo galimybių įsitikinti, jog jis sako tiesą. „Sėdėjau ir mąsčiau – juk turi būti geresnis būdas“, - sako R. Bastani.

R. Bastani bendrovė qpid.me pradėjo klestėti 2010 metais, kai įsigaliojo Amerikos Sveikatos draudimo portatyvumo ir atskaitomybės akto (HIPAA) pakitimai, suteikę žmonėms galimybę pasirašyti medicininius dokumentus elektroniniu būdu mobiliajame įrenginyje.

Tai reiškia, jog programėlė klientų vardu gali susisiekti su gydymo įstaiga, kuri per 15 dienų įsipareigoja atsiųsti pacientui reikiamus dokumentus. Užkoduotais medicininiais įrašais žmogus gali pasidalinti su potencialiu partneriu – programėlė padeda juos iššifruoti. R. Bastani mano, jog jo sumanymas – kažkas panašaus į vaikystės laikų žaidimą „tu man parodyk, ką turi – tada parodysiu, ką turiu aš“.

Šiuo metu „Hulos“ kūrėjai derisi dėl bendradarbiavimo su įvairiomis pažinčių internete svetainėmis. Rezultatus tiesiogiai pateikia gydymo įstaigos, o tai reiškia, jog žmogus pats duomenų pakeisti negali. Tai dar viena priežastis, skatinanti dėl LPL ligų tikrintis reguliariai ir vis atnaujinti savo statusą bazėje.

„Tai puikus raginimas dažniau tikrintis, atnaujinti informaciją savo profilyje – tokie žmonės patrauklesni potencialiems partneriams. Manau, jog LPL atvejų skaičių per kelis ateinančius metus galima sumažinti net 50 proc. – jeigu tik su mumis ims bendradarbiauti pažinčių svetainės“, - teigia R. Bastani.

Atnaujinta „Hulos“ versija pristatyta vos prieš tris savaites. Naują verslą skatinantys geranoriški investuotojai jos vystymui nepagailėjo 1 mln. dolerių (2,5 mln. Lt). Artimiausiu metu jos kūrėjas ketina pristatyti atsiliepimus apie įvairias gydymo įstaigas. Taip pat ieškoma būdų, kaip prieigą prie savo medicininių įrašų paversti dar paprastesne.

„Iš esmės, atlikus tyrimus, klinikoje tau pareiškia: „Jeigu per dvi savaites iš mūsų negausite žinių, tai reiškia, jog jokių žinių – geros žinios“. Tokia tendencija labai pykdo, tačiau tai vienintelis būdas šioms pinigų nuolat stojančioms įstaigoms komunikuoti su pacientais“, - paaiškino programėlės sumanytojas. Tačiau žmonės sistemoje gali lengvai pasiklysti. R. Bastani cituoja vieną „Hula“ programėlės naudotoją, kuris apie tai, jog turi chlamidijų, sužinojo tik per programėlę ir tik praėjus pusmečiui po tikrinimosi.

Paklaustas apie savo merginą, su kuria bendrauja maždaug metus, R. Bastani sako, jog ji taip pat įsitikino programėlės veiksmingumu. „Ji viską puikiai suprato, nes pati yra susidūrusi su problema, kai negali pasitikėti kitu žmogumi šiuo intymiu klausimu. Todėl ji iš karto apsisprendė naudotis šiomis paslaugomis“, - sako „Hulos“ kūrėjas.