Premjero, milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio marionete vadinamas 44 metų G.Margvelašvilis rinkimuose dalyvavo kaip jo koalicijos „Gruzijos svajonė“ kandidatas.

Buvęs universiteto dekanas G.Margvelašvilis, kuris, negalutiniais duomenimis, laimėjo 62 proc. balsų, sutriuškino 22 proc. balsų tegavusį Davidą Bakradzę, kuris atstovavo M.Saakašvilio Jungtiniam nacionaliniam judėjimui.

Naujasis Gruzijos lyderis turės dėti pastangas užpildyti tuštumą, kuri liks po energingo provakarietiško M.Saakašvilio, turinčio pasitraukti po neramų dešimtmetį trukusio dominavimo šios Kaukazo valstybės politikoje.

G.Margvelašvilis, kuris perims susilpnintą prezidento postą, nes daug svarbių įgaliojimų turės būti perduoti premjerui, yra politikos naujokas, iškilęs iš nežinomybės dėl ryšių su artimu draugu B.Ivanišviliu.

„Margvelašvilis labiausiai yra žinomas intelektualų sluoksniuose ir ne toks (žinomas) platesnei visuomenei“, – sakė Aleksas Rondelis, Gruzijos strateginių ir tarptautinių studijų fondo prezidentas.

„Tačiau Ivanišvilio parama padėjo jam įgyti visuomenės paramą ir jis turi geras galimybes gauti daugumą balsų“, – pridūrė A.Rondelis.

Šis angliškai kalbantis, apvalaus veido filosofijos specialistas toli gražu nebuvo įžymybė, kol jo kandidatūrą iškėlė B.Ivanišvilis, kuris pats yra pažadėjęs netrukus po rinkimų paskirti politinį įpėdinį ir atsistatydinti.

Provakarietišku laikomas G.Margvelašvilis yra sakęs, kad „svarbus jo prioritetas“ bus tęsti JAV sąjungininko M.Saakašvilio pradėtą integracijos į Europos Sąjungą (ES) ir NATO kursą.

Tačiau G.Margvelašvilis taip pat žadėjo toliau mėginti gerinti santykius su Rusija, kurie yra smarkiai pašliję po Maskvos ir Tbilisio 2008 metų trumpo karo dėl Pietų Osetijos – nuo Gruzijos atsiskyrusio regiono.

„Lygiagrečiai (euroatlantinės integracijos) prioritetui mes siekiame veiksmingai mažinti itin aukštą temperatūrą, tvyrančią (tarp Gruzijos) ir Rusijos Federacijos“, – jis sakė per kandidatų televizijos debatus.

G.Margvelašvilis pareiškė, kad jo pergalė reikštų jau metus trunkančių sudėtingų politinių ryšių tarp B.Ivanišvilio ir M.Saakašvilio laikotarpio, per kurį buvo suimti keli artimi prezidento sąjungininkai, pabaigą. Tuos areštus prezidentas vadina politine raganų medžiokle.

Turtuolio marionetė?

Oponentai G.Margvelašvilį vadina politiniu nieku, o M.Saakašvilis sako, kad jis yra beveik tik figos lapelis savo superturtingam rėmėjui.

„Kas turi būti kitas Gruzijos prezidentas: turtuolio marionetė ar koks nors nepriklausomas ir patyręs politikas?“, – klausė M.Saakašvilis per neseniai įvykusį mitingą, lygindamas G.Margvelašvilį su savo partijos kandidatu D.Bakradze.

Tai, kad paslaptingasis milijardierius tampys virveles, jeigu bus išrinktas jo kandidatas, neigė ir G.Margvelašvilis, ir pats B.Ivanišvilis.

„Kokia būtų logika man valdyti iš užkulisių?“, – neseniai interviu AFP sakė B.Ivanišvilis.

G.Margvelašviliui būtų sunku prilygti po pasaulį daug pasaulio mačiusiam M.Saakašviliui, kuris 2003 metais atėjęs į valdžią po vadinamosios Rožių revoliucijos transformavo šalį, kariavo su Rusija ir žavėjo Vakarų lyderius, tuo pačiu imdamasis mažinti nusikalstamumą ir stumdamas laisvos rinkos reformas, kad išjudintų ekonomiką.

„Palyginti su Saakašviliu, jis, žinoma, priklauso visiškai kitokiam politikų tipui, – sakė analitikas A.Rondelis, turėdamas omenyje G.Margvelašvilį. – Galbūt jis yra kaip tik tinkamas lyderis šiandienos Gruzijai“.

G.Margvelašvilis yra išsiskyręs, turi studentę dukterį Aną, kuri yra studijavusi Maskvoje.

Dabartinė jo partnerė yra žinoma teatro aktorė Maka Čičua.

Jo hobis yra mezgimas, o viena neseniai padaryta nuotrauka, kurioje šis kandidatas į prezidentus įamžintas mezgantis kojines, plačiai pasklido Gruzijos socialiniuose tinkluose.