Dviem didžiausioms Azijos ekonomikoms nesutariant dėl vienos salų grupės Rytų Kinijos jūroje, žodinių susirėmimų įtampa padidėjo, Pekinui perspėjus Tokiją, kad bet kokie priešiški veiksmai prieš Kinijos bepiločius lėktuvus būtų laikomi „karo veiksmais“.

„Pareikšime mūsų valstybės nusiteikimą netoleruoti (pastangų) jėga keisti esamą padėtį. Šiuo tikslu privalome imtis visokių veiksmų, tokių kaip stebėjimas ir žvalgyba“, – Japonijos premjeras Shinzo Abe pareiškė kreipimesi į kariškius.

„Saugumo padėtis aplink Japoniją tampa vis labiau įtempta. Tokia yra tikrovė, – pridūrė jis. – Jums teks visiškai atsikratyti visuotinės nuostatos, jog vien gynybos pajėgų egzistavimas galėtų veikti kaip atgrasantis veiksnys.“

Sh.Abe vadovavo ginkluotųjų pajėgų patikrinimui, per kurį buvo pirmąkart pademonstruota nauja JAV gamybos jūrų desanto mašina. Šis žingsnis akivaizdžiai demonstravo Japonijos ryžtą stiprinti savo gebėjimą apginti atokias salas.

Gynybos ministerija planuoja įkurti specialų amfibinių pajėgų dalinį, kuriam būtų patikėta saugoti minėtas pietines salas ir jas susigrąžinti, jeigu būtų surengta invazija.

„Kyla susirūpinimas, kad Kinija mėgina esamą padėtį pakeisti jėga, o ne įstatymų viršenybe“, – Sh.Abe anksčiau sakė duodamas interviu dienraščiui „The Wall Street Journal“ po šį mėnesį įvykusios virtinės susitikimų su regiono lyderiais.

„Tačiau jeigu Kinija pasirinks šį kelią, tuomet ji negalės iškilti taikiai, – premjeras pridūrė duodamas interviu, kuris buvo paskelbtas šeštadienį. – Taigi, ji neturėtų rinktis šio kelio, o daugelis valstybių tikisi, kad Japonija tvirtai išreikš šį požiūrį. Ir jos tikisi, kad Kinija tuomet imsis atsakingų veiksmų tarptautinėje bendruomenėje.“

Sekmadienį naujienų agentūros „Jiji Press“ ir „Kyodo News“ pranešė, kad Japonija dvi dienas iš eilės siuntė savo naikintuvus patruliuoti, atsakydama į keturių Kinijos karo lėktuvų skrydžius virš tarptautinių vandenų netoli Okinavos salyno.

Du ankstyvojo perspėjimo lėktuvai Y8 ir du bombonešiai H6 praskrido virš Rytų Kinijos jūros ir Ramiojo vandenyno bei sugrįžo atgal, tačiau nepažeidė Japonijos oro erdvės, sakoma pranešimuose.

Japonijos gynybos ministerija šio fakto kol kas nepatvirtino.

Japonijos kariuomenėje paskelbta aukštesnio lygio parengtis, Tokijui ir Pekinui tęsiant žodžių karą dėl ginčijamų salų Rytų Kinijos jūroje, esančių tarp Okinavos ir Taivano.

Šeštadienį Kinija piktai reagavo į pranešimą, kuriame sakoma, jog Japonija parengė planus numušti užsienio bepiločius orlaivius, kurie įskrenda į šalies oro erdvę, jeigu nebus atsižvelgta į reikalavimus juos patraukti.

Tokijas šiuos pasiūlymus pradėjo svarstyti, kai vienas Kinijos karinis bepilotis lėktuvas praeitą mėnesį įskrido į Japonijos oro erdvės gynybos atpažinimo zoną netoli ginčijamų salų Rytų Kinijos jūroje, nurodė „Kyodo News“.

„Patariame atitinkamoms šalims nenuvertinti Kinijos kariuomenės tvirto ryžto ginti Kinijos nacionalinės teritorijos suverenumą, – Kinijos gynybos ministerijos Geng Yanshengas pažymėjo pranešime, kuris buvo paskelbtas ministerijos tinklalapyje. – Jeigu Japonija panaudotų jėgos priemones – pavyzdžiui, numuštų orlaivį, kaip žadėjo padaryti, tai prilygtų provokacijai, tam tikram karo veiksmui, ir mes turėtume imtis griežtų atsakomųjų priemonių, o atsakomybė už visas pasekmes tektų šaliai, sukėlusiais tą provokaciją.“

Tokijas ir Pekinas reiškia pretenzijas į negyvenamas salas, kurias administruojanti Japonija vadina Senkaku, o Kinija – Diaoju salomis.