Anot „Human Rights Watch“, nelaimės, kai šį mėnesį Viduržemio jūroje nuskendo šimtai migrantų, bandžiusių pasiekti Europą, turėtų paskatinti ES sukurti naują migracijos politiką, praneša AP. ES lyderiai penktadienį per susitikimą Briuselyje spręs, kaip išvengti pabėgėlių žūčių jūroje.

Žmogaus teisių gynėjai tvirtina, kad ES savo pasiūlymus formuluoja, kaip bandymus gelbėti gyvybes, bet iš tikrųjų ES labiausiai rūpinasi, kaip sustabdyti imigrantus ir emigrantus. Niujorke įsikūrusi „Human Rights Watch“ siūlo padidinti ES pakrantės apsaugą ir garantuoti, kad visi iš jūros išgelbėti asmenys bus nugabenti į saugų Europos uostą.

Didžiausią trintį kelia ES nuostata, kad pabėgėliai gali prašyti prieglobsčio tik toje ES valstybėje, į kurią atvyko iš trečiųjų šalių. Dėl to ypač didelė pabėgėlių našta tenka Graikijai, Italijai ir Maltai. Vis dėlto daug pabėgėlių pastaraisiais mėnesiais iš Italijos nusigavo į Vokietiją. Dauguma jų, kad išvengtų deportacijos, slepia, į kurį uostą atvyko iš trečiųjų šalių.